G4Media.ro

Parchetul European: Zece cetățeni croați, printre care doi primari, inculpați pentru corupție…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Parchetul European: Zece cetățeni croați, printre care doi primari, inculpați pentru corupție și abuz în serviciu

Procurorii Parchetului European (EPPO) din Zagreb au pus sub acuzare, miercuri, 10 cetățeni croați, inclusiv primarii din Nova Gradiška și Velika Gorica, acuzați de corupție activă și pasivă și de abuz în serviciu.

„Toate cele patru cazuri sunt legate de proiecte de construcții în valoare totală de 22,6 milioane de euro, iar prejudiciul adus bugetului UE a fost în mare parte prevenit datorită eficacității anchetatorilor”, potrivit unui comunicat al Parchetului European, condus de Laura Codruța Kovesi.

Corupție activă și pasivă în Nova Gradiška

Primarul din Nova Gradiška ar fi acceptat mită, în două rânduri, în valoare de 15 000 de euro în schimbul manipulării procedurilor de achiziții publice pentru a obține atribuirea a două proiecte de construcții, și anume un centru de reciclare și o centrală solară. Primul proiect a fost evaluat la 900.000 de euro, din care suma de 562.000 euro finanțați de Fondul de coeziune al Uniunii Europene, iar valoarea celui de-al doilea proiect a fost de 700.000 euro, din care 85 % a fost finanțată de Fondul european de dezvoltare regională.

Construcția centrului de reciclare a fost acordată omului de afaceri croat care a plătit mita. Astfel, a fost cauzat un prejudiciu de 53.000 de euro Fondului European de Coeziune și un prejudiciu de 32.500 de euro orașului Nova Gradiška. În ceea ce privește construcția centralei solare, deși s-au întreprins toate acțiunile necesare pentru a se lua o decizie în ceea ce privește selectarea societății omului de afaceri croat, această decizie nu a fost luată din cauza arestării tuturor persoanelor acuzate implicate. Cinci din cei zece acuzați au fost, de asemenea, implicați în aceste două cazuri de corupție.

Abuz în serviciu în Velika Gorica

Același om de afaceri din primele două cazuri apare și în al treilea și al patrulea. De data aceasta, el a colaborat cu primarul din Velika Gorica pentru un proiect de construcție a unei stații de epurare a apelor uzate și a unui sistem de management de supraveghere, precum și pentru renovarea sistemului de iluminat public. În ambele cazuri, a avut o înțelegere cu primarul din Velika Gorica ca acesta din urmă să se asigure că ambele proiecte vor fi atribuite companiei omului de afaceri. Proiectul de construcție a unei stații de epurare a apelor uzate și a unui sistem de gestionare a supravegherii a fost evaluat la 14 milioane de euro, din care Fondul de coeziune al Uniunii Europene a finanțat 67,34%, iar valoarea proiectului de renovare a sistemului de iluminat public a fost de 7 milioane de euro și a fost cofinanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională.

În ceea ce privește ambele proiecte, deși au fost luate toate măsurile necesare în cadrul procesului de achiziții publice pentru a selecta societatea omului de afaceri croat, această decizie nu a fost luată din cauza arestării tuturor celor cinci persoane acuzate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Se mai fac și ăștia că lucrează

  2. Ai nostrii cam cand?

  3. Nu așteptați să vedeți corupți in Germania / Franța și alte câteva …
    Urmează numai Romania / Bulgaria și Ungaria.
    Atât de la kodrutza !

    • Lasa ma, ca urmatorul mandat il ia Tudorel Toader si ii rezolva el pe toti vesticii. Mai puteti latra?

    • „Parchetul European, instituție condusă de Laura Codruța Kövesi, anunță că, în primele 7 luni de activitate, a deschis 576 de investigații, cu daune estimate la 5,4 miliarde de euro.
      (…)
      Astfel, Parchetul European anchetează 107 cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în Italia, pagubele estimate fiind de 1,7 miliarde de euro.
      În Germania sunt deschise 54 de anchete cu un prejudiciu estimat 701 milioane de euro.
      Și Franța este în atenția EPPO cu 29 de dosare în care pagubele se ridică lat 46,1 milioane de euro.”

  4. „Pe baza a ceea ce am primit de la statele membre, noi estimăm că numărul de cazuri de la Parchetul General Eruopean va fi undeva la 3.000 de cazuri. Primul caz a fost din Germania și am înregistrat și cazuri din Italia. Deci avem deja acum două situații. În primul rând, dorim să înregistrăm cazurile care erau în curs în statele membre și acele situații în care putem prelua aceste cazuri. Aceasta înseamnă că putem lua cazurile în detaliu și putem continua ancheta pe baza unor criterii obiective. Dar este important să spunem că toate infracțiunile care vor fi comise după 1 iunie 2021 vor fi în puterea Parchetului European să fie anchetate, pentru că avem o jurisdicție obligatorie”