G4Media.ro

Parchetul European investighează în România o fraudă cu fonduri UE legată de…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Parchetul European investighează în România o fraudă cu fonduri UE legată de un proiect IT de 1 milion de euro

Parchetul European, biroul din București, a anunțat marți că investighează în România o fraudă cu fonduri UE legată de un proiect IT de 1 milion de euro. Joi, 9 martie. trei suspecți au fost prinși în flagrant când au primit aproximativ 70.000 de euro (350 000 RON) cash ca parte a profitului presupusei lor fraude.

  • Update 2: „Sunt investigate mai multe companii şi persoane fizice, principalii suspecţi sunt reprezentanţii unei companii de IT şi de comunicaţii, câştigători ai unui proiect european pentru dezvoltarea IMM-urilor, care au realizat un acord cu alte persoane şi companii pentru a le fi remise în vederea decontării fondurilor europene facturi pentru produse supraevaluate de 30-40 de ori faţă de preţul real, banii find obţinuţi de către beneficiari în final. La data de 9 martie, când unul dintre reprezentanții celorlalte companii le-au adus celor doi suspecţi principali în cash suma de 70 de mii de euro, a fost realizată o acțiune de prindere în flagrant.”, a declarat pentru G4media.ro procurorul EPPO Cătălin Borcoman.
  • Update 1: Cele două persoane vizate sunt acționarul Webzone Telekom și un angajat al acestuia, au declarat pentru G4Media surse oficiale.

La aceeași dată, au fost efectuate 10 percheziții domiciliare în cinci județe din România, pentru a aduna mai multe dovezi despre cei trei suspecți și despre societățile respective.

Procurorii europeni arată că suspecții au obținut în mod fraudulos un contract pentru un proiect de 1 milion de euro privind achiziționarea de echipamente IT și software, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 al UE, care a fost finanțat parțial din fondurile structurale și de investiții europene.

Beneficiarul proiectului este acuzat că ar fi folosit documente false – emise de firme controlate de reprezentanții săi – pentru a obține finanțarea și implementarea proiectului pe baza unor costuri umflate ale echipamentelor, dobândind astfel sume de bani care asigurau atât cofinanțarea proiectului, cât și profituri personale.

Vineri, 10 martie, cei doi inculpați principali au fost reținuți pentru 24 de ore, iar judecătorul de la Tribunalul București a dispus plasarea lor sub control judiciar pentru 30 de zile. Procurorii EPPO au contestat această decizie la Curtea de Apel București, cu o cerere de arestare preventivă a inculpaților.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...