G4Media.ro

„Pământul este plat!” O recomandare de lectură

Foto: Facebook Alex Doppelgänger

„Pământul este plat!” O recomandare de lectură

În România, una dintre ţările cu cele mai multe ore dedicate ştiinţelor în trunchiul comun de gimnaziu şi liceu, superstiţia şi pseudoştiinţa înfloresc fară ca cineva să le poată opri. În România, ţara care îşi propune să educe critic elevii, discutarea horoscoapelor e sport naţional, atât în cancelarii, cât şi în clase, între elevi, lumea aleargă după geme creatoare de energii pozitive, schimbă reţete pentru “vaccinuri naturale” şi discută copios compatibilitatea zodiacală.

Am întâlnit elevi care erau convinşi de existenţa sirenelor pentru că văzuseră fotografii pe Internet, aşa cum am întâlnit numeroşi profesori şi părinţi lipsiţi de orice brumă de spirit critic, cu convingeri atât de amuzante încât ai fi putut râde în hohote daca nu te-ai fi gândit că toate circulă cu viteză înspre şi dinspre copiii pe care ar trebui să-i învăţăm, printre altele, o artă şi o igienă a gândirii.

Ideea nu este blamarea corpului profesoral, a părinţilor sau a elevilor. Şcoala nu poate, în termeni sociologici, să fie cu mult mai bună şi mai informată decât restul societăţii, deşi, la modul ideal, ea ar trebui să fie bazinul imunitar al unei societăţi. Și al unei culturi. Cu o şcoală anacronică şi încremenită, cu un mediu universitar bântuit, de asemenea, de pericolul etern al imposturii, românii se complac candid în pseudoştiinţă şi în practicarea unei gândiri profund sofistice *1.

De aceea, am primit cu multă bucurie volumul lui Alex Doppelgänger, apărut recent la editura Humanitas *2. O carte de care era mare nevoie, o carte care mai degrabă deschide (decât să acopere fără rest) o nişă în România: literatura de popularizare direct accesibilă elevilor, copii şi adolescenţi, care se ocupă de aspra problemă a pseudoştiinţei.

Desigur, cartea poate fi citită şi înţeleasă de oricine (literalmente de oricine poate citi şi are un nivel normal de inteligenţă, iar ăsta este unul dintre marile ei avantaje), însă, ca profesor, sunt sensibil atunci când apar produse culturale care ar putea avea un impact semnificativ asupra elevilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...