G4Media.ro

Doru Căstăian: Am început să avem comunităţi motivaţionale şi de bune practici.…

Doru Căstăian: Am început să avem comunităţi motivaţionale şi de bune practici. Foarte bine. Acum trebuie să construim o comunitate morală

Pe oriunde s-a întâmplat să merg de când sunt profesor, am întâlnit cel puţin un consens major cu privire la sistemul de învăţământ: nimic fundamental nu poate fi schimbat în el. Am întâlnit această convingere profundă şi am avut această convingere profundă. Gândul acesta paralizant duce la ceea ce într-un text mai vechi numeam „depresia sistemului românesc de învăţământ”.  Încerc să nu iau nimic drept evident pur şi simplu, aşa că m-am întrebat cum s-a ajuns aici, scrie profesorul Doru Căstăian pe Edupedu.ro.

S-a scris mult despre asta, explicaţiile abundă, deşi sunt, din punctul meu de vedere, de cele mai multe ori subcomplexe şi neplauzibile.  În textul care urmează voi încerca să desfac ceva mai analitic decât se procedează îndeobşte mecanismul acestei teribile încremeniri şi să răspund întrebării care nu a încetat să mă preocupe de când sunt profesor: ce caracteristici (nu) trebuie să aibă un sistem astfel încât să (nu) neutralizeze energiile creatoare şi reformiste ale membrilor ei?

Despre răul pe care-l fac cei răi

În primul rând, inconsistenţa morală, oglindă a societăţii în ansamblu. Desigur, un sistem lax moral, care produce confuzie şi compromis malign la fiecare pas, va produce de asemenea mulţi profitori. Nu toţi au atins limita cinismului absolut, dar mai toţi trăiesc în ceea ce un filosof numea la un moment dat „teribila  vitalitate a iluziei”. Desigur, ticălosul pur este greu de găsit, mult mai des  întâlnit este cel care se scaldă într-un sos sentimental şi mediocru, indulgent cu sine şi fără scrupule faţă de alţii. Carierist şi oportunist, foloseşte orice pârghie îi poate spori puterea şi infleunţa. Ajunge frecvent acolo unde nu merită, dar se convinge rapid că merită. Răul produs de aceşti oameni este divers şi îşi iţeşte capul în mai multe feluri: de la nedreptatea pură şi malpraxisul ubicuu la perpetuarea cinică a unor tipare vicioase.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.