G4Media.ro

Pacienții tratați de medicii femei au mai multe șanse de supraviețuire, arată…

Foto: gov.uk

Pacienții tratați de medicii femei au mai multe șanse de supraviețuire, arată un studiu/ Rata de deces a pacienților tratați de femei a fost mai mică decât a celor tratați de bărbați

Pacienții au mai multe șanse de supraviețuire dacă sunt tratați de un medic de sex feminin, sugerează un nou studiu, scrie The Telegraph. Cercetătorii americani au examinat mai mult de 775.000 de cereri de asigurare medicală între 2016 și 2019, observând câte persoane au murit în termen de 30 de zile după ce au fost consultate de un medic.

Rata de deces a pacienților de sex feminin a fost de 8,15% atunci când au fost tratați de medici de sex feminin, comparativ cu 8,38% atunci când medicul era de sex masculin.

Aceasta înseamnă că, la fiecare 1.000 de pacienți tratați, se așteaptă ca doi în plus să supraviețuiască dacă au fost tratați de o femeie.

În timp ce în cazul pacienților de sex masculin diferența a fost mai mică, medicii de sex feminin au avut totuși un avantaj, cu o rată de mortalitate de 10,15%, față de 10,23% în cazul medicilor de sex masculin, ceea ce reprezintă o diferență de aproximativ un deces la o mie.

Cercetătorii au constatat același model pentru ratele de readmisie în spital.

Medicii de sex feminin „oferă îngrijiri de înaltă calitate”

Dr. Yusuke Tsugawa, profesor asociat rezident de medicină la Școala de Medicină David Geffen de la Universitatea din California, a declarat: „Ceea ce indică descoperirile noastre este că medicii de sex feminin și cei de sex masculin practică medicina în mod diferit, iar aceste diferențe au un impact semnificativ asupra rezultatelor de sănătate ale pacienților. Este important de remarcat faptul că medicii de sex feminin oferă îngrijiri de înaltă calitate și, prin urmare, faptul de a avea mai mulți medici de sex feminin aduce beneficii pacienților din punct de vedere societal. Cercetări suplimentare privind mecanismele care stau la baza legăturii dintre sexul medicului și rezultatele pacienților și de ce beneficiul de a primi tratament de la medici de sex feminin este mai mare pentru pacientele de sex feminin, are potențialul de a îmbunătăți rezultatele pacienților în general.”

Cercetătorii nu sunt siguri de ceea ce determină acest efect, dar spun că medicii bărbați ar putea subestima gravitatea bolii pacientelor lor de sex feminin.

Cercetări anterioare au arătat că medicii bărbați subestimează nivelul de durere al pacientelor lor de sex feminin, simptomele gastrointestinale și cardiovasculare și riscul de accident vascular cerebral, ceea ce ar putea duce la o îngrijire întârziată sau incompletă.

Echipa a sugerat că medicii de sex feminin ar putea comunica mai bine cu pacientele lor de sex feminin, ceea ce face mai probabil ca aceste paciente să furnizeze informații importante care să conducă la diagnostice și tratamente mai bune.

În cele din urmă, este posibil ca pacienții de sex feminin să se simtă mai confortabil să primească examinări sensibile și să se angajeze în conversații detaliate cu medici de sex feminin.

Noul studiu este publicat în revista Annals of Internal Medicine.

Studii anterioare

Studiile anterioare au arătat că studentele la medicină de sex feminin sunt mai bune la abilitățile chirurgicale de bază și obțin scoruri mai mari la testele teoretice de cunoștințe chirurgicale.

În 2017, Universitatea din Toronto a constatat că pacienții operați de femei au mai puține șanse să moară în luna următoare operației.

Riscul de a muri în termen de 30 de zile după o operație a fost cu 12% mai mic dacă a operat o femeie. Nu a existat nicio diferență semnificativă în ceea ce privește readmisia la spital sau complicațiile.

Cinci ani mai târziu, aceeași echipă a constatat că femeile sunt cu 15% mai susceptibile de a suferi un rezultat negativ și cu 32% mai susceptibile de a muri, atunci când operația este efectuată de un bărbat și nu de o femeie.

În prezent, medicii de sex feminin reprezintă aproximativ jumătate din forța de muncă din Marea Britanie, iar aproximativ 68% dintre studenții la medicină și stomatologie sunt femei, însă doar 17% dintre chirurgi sunt femei.

Un studiu realizat în februarie a constatat că există încă „o inegalitate de gen considerabilă” în domeniile chirurgicale din Anglia și Țara Galilor și că „chirurgia este încă o specialitate care se luptă să recruteze femei”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Sigur e un studiu super corect. S-a luat in calcul si gravitatea afectiunilor suferite de catre fiecare pacient? Nu cred. S-a luat doar ceva general, nu pe cazuri individuale. Mergeti in fiecare spital din lumea asta la urgente si observati cine se baga la cazurile naspa rau de tot. Femeile sau barbatii?

  2. Eu sunt grădinar și sincer spun cu mana pe portofel că nu pun botul la gogoșile vândute în piața de lăcătuși .Sunt că 🦊.Nu cred până nu vad