G4Media.ro

OSCE constată un număr record de încălcări ale armistiţiului în estul Ucrainei

Surse: Strana.ua/ Korrespondent/ Tass.ru/ Rador

OSCE constată un număr record de încălcări ale armistiţiului în estul Ucrainei

Misiunea de monitorizare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a constatat un număr record de încălcări ale armistiţiului în estul Ucrainei, scena unui conflict cu separatiştii proruşi, şi a denunţat obstrucţionările tot mai numeroase în calea activităţii observatorilor, informează joi AFP.

Kievul şi insurgenţii se acuză reciproc de mai multe săptămâni de înmulţirea confruntărilor, iar Moscova a desfăşurat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina, alimentând temerile privind declanşarea unei operaţiuni militare de amploare.

„Numărul de încălcări înregistrate în timpul ultimelor două săptămâni a atins cel mai ridicat nivel de la începutul anului, fiind de trei ori mai ridicat” decât în urmă cu 15 zile, a anunţat OSCE într-un comunicat emis miercuri seara.

Misiunea desfăşurată în zona de conflict a deplâns de asemenea „o creştere semnificativă a restricţiilor şi obstacolelor asupra libertăţii sale de deplasare”, subliniind că nouă zboruri ale dronelor sale cu rază de acţiune lungă au fost „afectate de interferenţe”.

Situaţia de pe front s-a deteriorat rapid la începutul anului, după ce armistiţiul a fost respectat o perioadă excepţional de îndelungată în a doua jumătate a anului 2020.

Rusia a comasat zeci de mii de militari la frontiera cu Ucraina şi în Crimeea, pe care a anexat-o în 2014. Ea a afirmat că este vorba de manevre militare determinate de agresivitatea NATO şi a Ucrainei.

Guvernul ucrainean se teme că Moscova caută să provoace un casus belli pentru a încerca să justifice o operaţiune armată.

Considerată de mulţi susţinătoarea separatiştilor, Rusia a avertizat că va sări în apărarea cetăţenilor săi în cazul unei ofensive din partea Ucrainei. Rusia a acordat sute de mii de paşapoarte ruseşti în zonele aflate în mâinile rebelilor.

Din 2014, conflictul din estul Ucrainei a făcut peste 13.000 de morţi şi a determinat un milion şi jumătate de oameni să ia calea refugiului.

Intensitatea luptelor a scăzut după semnarea acordurilor de pace de la Minsk, în 2015, însă reglementarea politică a conflictului bate pasul pe loc.

Sursa: Agerpres

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...