G4Media.ro

Organizația Mondială a Sănătății cere acțiuni imediate în cazul medicamentelor neconforme sau…

Sursa foto: Pixabay

Organizația Mondială a Sănătății cere acțiuni imediate în cazul medicamentelor neconforme sau contrafăcute, după ce mai multe țări au raportat decese în rândul copiilor care au primit siropuri fără ca acestea să fie prescrise de medici

OMS a lansat luni un apel la ”o acţiune imediată şi coordonată” în vederea eradicării medicamentelor neconforme şi contrafăcute după decesul a peste 300 de copii din cauza unor siropuri de tuse contaminate, relateză Agerpres.

În decursul ultimelor patru luni, cel puţin şapte ţări au semnalat incidente în care au fost implicate siropuri pediatrice împotriva tusei eliberate fără reţetă, a precizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii într-un comunicat.

Peste 300 de decese au fost asociate cu administrarea unor astfel de medicamente în trei dintre aceste ţări: Gambia, Indonezia, Uzbekistan, a precizat organizaţia, adăugând că cele mai multe dintre decese s-au înregistrat în rândul ”copiilor sub cinci ani”.

Incidentele semnalate vizează contaminarea confirmată sau suspectată a unor siropuri de tuse fabricate în India, cu un conţinut ridicat de dietilen glicol şi de etilen glicol. ”Aceste substanţe contaminante sunt produse chimice toxice utilizate ca solvenţi industriali sau în soluţii antigel şi pot fi mortale chiar dacă sunt ingerate în cantităţi mici”, a avertizat OMS, adăugând că ”nu ar trebui să se găsească niciodată în medicamente”.

Organizaţia a lansat o primă alertă după decesul unor copii în Gambia în octombrie, urmată la o lună de o a doua alertă referitoare la Indonezia şi o alta, la începutul acestei luni, pentru Uzbekistan.

OMS a emis avertizări referitoare la siropurile fabricate de companiile indiene Marion Biotech şi Maiden Pharmaceuticals şi a îndemnat statele să-şi sporească eforturile pentru depistarea şi retragerea din circulaţie a tuturor medicamentelor contaminate, să supravegheze mai strict lanţurile de aprovizionare şi să dea alarma în cazul descoperirii unor produse neconforme.

OMS susţine că ”nu este vorba despre incidente izolate” şi solicită ”măsuri imediate şi coordonate”.

Autorităţile de reglementare precum şi guvernele trebuie să depisteze şi să retragă toate produsele medicale care nu corespund normelor şi care au fost identificate în urma alertelor OMS şi să vegheze ca produsele să provină de la furnizori agreaţi, iar comercializarea acestora să fie aprobată de autorităţile competente.

Fabricanţii de medicamente ar trebui ”să cumpere doar excipienţi de calitate farmaceutică şi doar de la furnizori acreditaţi”, a subliniat OMS.

Companiile farmaceutice trebuie să ţină o evidenţă completă a achiziţiilor pe care le fac, să efectueze ”teste exhaustive” ale ingredientelor înainte de a le utiliza şi să furnizeze certificate care atestă calitatea produsului.

În ultimul rând, potrivit OMS, furnizorii şi producătorii de medicamente trebuie ”să verifice mereu indicii ale unei contrafaceri” şi să vândă doar medicamente utilizate de autorităţile competente.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Siropuri, vaccinuri etc…..banul sa iasa!!

    • in cazul in care nu te-ai prins, e vorba de asa zisele „medicamente naturiste” , alea care sunt „100% sigure” ca au doar ingrediente naturale si nu au nevoie de recomandare de la medic, te duci la farmacie si zici ca esti impotriva big pharma si vrei doar ce e natural

  2. Mai sunt și alții cu oase de m.o.r.t., tablouri plângătoare, obiecte magice din lemn – banul să iasă!