G4Media.ro

Ora de Cinema: educație cinematografică, program pilot inițiat de TIFF la Colegiul…

Ora de Cinema: educație cinematografică, program pilot inițiat de TIFF la Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” din Cluj-Napoca. Ar putea fi extins în școli din întreaga țară

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) demarează în școli Ora de Cinema, un Program-pilot de Educație Cinematografică și Educație prin Film.

Acesta va fi implementat la orele de dirigenție de la 4 clase de a X-a și o clasă de a XI-a din cadrul Colegiului Național Gheorghe Șincai (Cluj-Napoca) începând cu luna octombrie 2022, transmit organizatorii, într-un comunicat de presă.

Elevii vor folosi săptămânal un manual special creat pentru acest curs care include 3 fișe de introducere în istoria cinematografiei și 7 fișe pedagogice aferente a 7 scurtmetraje.

Toate materialele educaționale se pot accesa și online gratuit pe site-ul oradecinema.tiff.ro. Accesul pe site se face în baza unui cont creat de profesor.

Elevii pot avea acces la filmele și materialele educative folosindu-se de un cod unic pe care profesorul îl va primi după autentificarea pe site.

Profesorii din țară care vor să folosească aceste materiale la clasă sunt încurajați să scrie un mesaj la adresa oradecinema@tiff.ro.

Materialele educaționale au fost create pornind de la Programa școlară de consiliere și orientare pentru ciclul liceal.

Astfel, cursul este destinat profesorilor diriginți de liceu care pot folosi catalogul de filme și fișele pedagogice pentru a aborda la clasă subiecte esențiale pentru dezvoltarea personală și profesională a adolescenților.

Selecția filmelor și scrierea materialelor a fost realizată de un grup de lucru permanent din care au făcut parte Crăița Nanu (selecționer de film, TIFF), Iulia Voicu (lector Universitar, UNATC), Ioana Hanchevici (profesor coordonator, Colegiul Național Gheorghe Șincai), Octavian Dăncilă (selecționer film – TIFF, programator – Cinema Victoria Cluj-Napoca), Valentina Opriș (pshiholog pedagog, Colegiul Național Gheorghe Șincai), Maria Dobre (Manager Programe Educaționale, TIFF), Claudia Droc (Manager Relații Internaționale, TIFF).

În timpul perioadei de pregătire, grupul de lucru a susținut trei întâlniri de feedback cu profesori și elevi de liceu din trei orașe: Cluj (TIFF), Focșani (Festivalul Boovie) și Constanța (Festivalul Sunscreen).

În cadrul întâlnirilor participanții au avut ocazia să vadă în exclusivitate o parte din materialele create, dar și trei dintre scurtmetrajele ce fac parte din catalogul proiectului.

Scopul întâlnirilor a fost consultativ pentru a completa și perfecționa materialele educaționale.

Școlile partenere în proiectul Learning Qub implementat de Centrul Cultural Clujean pot avea acces la acest program pilot și la manualul tipărit.

Programul s-ar putea extinde în școli din întreaga țară

În perioada următoare, organizatorii doresc să dezvolte acest proiect, astfel încât să includă mai multe materiale educaționale și filme și să se extindă în cât mai multe școli din întreaga țară, după un prim an pilot.

Organizatorii se bazează pe dialogul cu profesorii care vor să testeze acest program în școlile lor, feedback-ul acestora și al elevilor fiind esențial pentru dezvoltarea materialelor.

Proiectul Școala Pilot- Program de educație cinematografică și educație prin film este un proiect inițiat de Asociația Festivalul de Film Transilvania, co-finanțat de Primăria Cluj și Consiliul Județean Cluj cu susținerea Inspectoratului Școlar Județean Cluj, în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean și Colegiul Național Gheorghe Șincai.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Fix asta le lipsea la elevi, educatie „cinematografica”. Atat de esentiala este pentru dezvoltarea lor, incat e mai importanta decat educatie de „cum sa nu lasi adolescentele gravide”, educatie de „cum sa nu ramai corigent sau repetent sau sa iei nota 3 la bac”, etc.

    Pe ce se duc banii nostri. Ura Primaria Cluj! Ura Boc! Cel mai bun!

  2. Educatia cinematografica e foarte buna si trebuie sa faca parte din cultura generala a fiecarui om civilizat. Ar trebui sa existe un astfel de curs la clasele 8-12.Pentru asta scolile ar trebui sa fie dotate cu videoproiectoare 1080p si ecrane de proiectie.Pe langa cultura cinematografica elevii din licee ar trebui sa dispuna si de cursuri de literatura universala,istoria artelor ,cultura muzicala,educatie sexuala si pregatire pentru viata..La liceu am avut intre materiile studiate si istoria artelor si literatura universala ( in anii 1969-1973).

  3. Nu destul stau pe telefoane elevii NON stop, acum si la școala ii punem in fata unui ecran.
    Asta cu cinematograful mergea in anii 60 când nu erau televizoare, nu acum când fiecare om are televizor, tableta, telefon .
    Mai bine le-ar baga in cap mate si romană da sunt 70% analfabeți. Numai sa stea cu nasul in filme nu le mai lipsea in timpul orelor.