G4Media.ro

OMS și Unicef: Școlile din Europa trebuie să rămână deschise. „Este vital…

Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

OMS și Unicef: Școlile din Europa trebuie să rămână deschise. „Este vital ca învățarea la clasă să continue neîntreruptă”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Unicef solicită ca toate școlile din întreagă Europă să rămână deschise și să fie mai sigure pentru personal și elevi, potrivit The Guardian.

Solicitarea vine în contextul în care în majoritatea statelor europene va începe noul an școlar, iar varianta Delta, extrem de transmisibilă, a ajuns să fie dominantă în multe state de pe continentul european.

„Pandemia a provocat cea mai catastrofală perturbare a educației din istorie. Este vital ca învățarea la clasă să continue neîntreruptă”, a declarat Hans Kluge, șeful OMS pe regiunea Europei.

Kluge a spus că, în timp ce pandemia a continuat, „educarea copiilor în condiții de siguranță într-un cadru școlar fizic” a fost de „o importanță capitală pentru educația lor, sănătatea mintală și abilitățile sociale” și trebuie să devină „un obiectiv primordial” pentru guverne.

Patruzeci și patru din 53 de țări din regiunea OMS din Europa și-au închis școlile la nivel național lîn timpul apogeului primului val al pandemiei în aprilie 2020 și, în timp ce majoritatea s-au redeschis în septembrie, ratele crescute de infecție au provocat noi restricții și mai multe închideri în zeci de țări în timpul toamna și iarna.

Absențele în masă și închiderea frecventă a școlilor au continuat în mai multe țări până în primăvară și începutul verii, cu peste 1 milion de copii, sau 14,3% din grupa de vârstă, în afara școlii din motive legate de COVID-19 – fie din cauza auto-izolării, fie din cauza școlilor închise – în Anglia la sfârșitul lunii iulie.

„Încurajăm toate țările să mențină școlile deschise și îndemnăm toate școlile să pună în aplicare măsuri pentru a minimiza riscul Covid-19 și răspândirea variantelor” pe tot parcursul noului an școlar, a declarat Kluge într-o declarație comună cu directorul regional adjunct al fondului ONU pentru copii pentru Europa și Asia centrală, Philippe Cori.

Cele două organizații au declarat că profesorii și alți membri ai personalului școlii trebuie să fie grupurile țintă principale pentru programele naționale de vaccinare, adăugând că toți copiii cu vârsta de 12 ani și peste cu condiții de sănătate subiacente ar trebui, de asemenea, să fie inoculați.

Au recomandat ca mediile școlare să fie mai sigure, prin îmbunătățirea ventilației clasei, reducerea dimensiunilor clasei acolo unde este posibil, menținerea regulilor de distanțare fizică și testarea regulată atât a elevilor, cât și a personalului.

„Pandemia nu s-a terminat”, a spus Cori. „Copiii și tinerii nu pot risca să aibă încă un an de învățare întreruptă. [Ei] au fost victimele tăcute ale pandemiei, iar cei mai marginalizați au fost printre cei mai afectați. ”

Școlile erau „locuri de învățare, siguranță și joacă în centrul comunităților noastre. Când se închid, copiii pierd învățarea și să fie alături de prietenii lor și pot fi expuși violenței în casă. Trebuie să ne asigurăm că se redeschid și că rămân deschise în siguranță, a mai spus el.

Varianta Delta extrem de transmisibilă a agravat îngrijorările și complicațiile legate de noul an școlar, cu incidența ridicată a virusului în comunitate, ceea ce face ca transmiterea în școli să fie mai probabilă.

„Vaccinarea este cea mai bună linie de apărare a noastră împotriva virusului, continuând în același timp să urmăm măsurile sociale și de sănătate publică pe care le știm, inclusiv testarea, secvențierea, urmărirea, izolarea și carantina”, a spus Kluge.

„Pentru ca pandemia să se termine, trebuie să extindem rapid vaccinările în mod echitabil în toate țările, inclusiv susținerea producției și partajării vaccinurilor”, a spus el. Datele „au arătat în mod clar” că vaccinarea completă reduce semnificativ riscul de boli severe și deces.

Cele două organizații au anunțat un set de opt recomandări, inclusiv asigurarea școlilor „printre ultimele locuri de închidere și primele care au redeschis”, implementarea unor strategii eficiente de testare, reducere a riscurilor și strategii de vaccinare și protejarea bunăstării mentale și sociale a copiilor.

Sursa foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...