G4Media.ro

OMS: Infecţia cu Omicron poate fi mai puţin severă la tineri şi…

Sursa foto: Pixabay

OMS: Infecţia cu Omicron poate fi mai puţin severă la tineri şi vârstnici, dar nu este „o formă uşoară”

Omicron, noua variantă mai infecţioasă a virusului SARS-CoV-2, pare să producă o boală mai puţin severă în comparaţie cu cele cauzate de varianta dominantă la nivel global, Delta, însă infecţia pe care o cauzează nu ar trebui să fie considerată „o formă uşoară”, au anunţat joi reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Janet Diaz, coordonatoarea echipei clinice însărcinate cu combaterea COVID-19 din cadrul OMS, a spus că primele studii au arătat o reducere a riscului de spitalizare asociat variantei Omicron, descoperită prima dată în noiembrie în sudul Africii şi Hong Kong, în comparaţie cu riscul asociat variantei Delta.

Totodată, se pare că există un risc mai mic de severitate a bolii atât pentru tineri, cât şi pentru vârstnici, a adăugat Janet Diaz într-o conferinţă de presă organizată la sediul din Geneva al OMS.

Ea a nu a oferit alte detalii despre studiile menţionate sau despre vârstele persoanelor analizate, însă impactul asupra vârstnicilor reprezintă una dintre marile întrebări rămase deocamdată fără răspuns în ceea ce priveşte noua variantă virală, în condiţiile în care majoritatea cazurilor studiate au vizat până acum persoane mai tinere.

Prezent la aceeaşi conferinţă de presă de la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că varianta Omicron nu ar trebui să fie considerată „uşoară” şi a avertizat în legătură cu un „tsunami” de cazuri de COVID-19, întrucât numărul global al infectărilor a crescut la niveluri record, sistemele medicale sunt copleşite, iar guvernele lumii întâmpină dificultăţi în limitarea răspândirii acestui virus care a ucis deja peste 5,8 milioane de oameni.

„Deşi infecţia cu Omicron pare într-adevăr mai puţin severă în comparaţie cu Delta, mai ales pentru persoanele vaccinate, acest lucru nu înseamnă că ea ar trebui clasificată drept ‘uşoară’. La fel ca variantele precedente, Omicron trimite oameni la spital şi omoară oameni”, a adăugat directorul OMS.

Directorul OMS şi-a reînnoit apelul pentru o distribuire echitabilă a vaccinurilor anti-COVID-19 pe plan global şi pentru un acces mai bun al populaţiei mondiale la aceste vaccinuri.

Conform ratelor actuale de vaccinare, 109 ţări vor rata obiectivul OMS de a-şi vaccina 70% din populaţiile lor naţionale până la 1 iulie, a adăugat Tedros Adhanom Ghebreyesus. Acel prag este considerat esenţial pentru a determina sfârşitul fazei acute a pandemiei de COVID-19.

„Booster după booster într-un număr mic de ţări nu vor duce la sfârşitul pandemiei, în timp ce miliarde de oameni rămân complet neprotejaţi”, a mai spus directorul OMS.

Conform lui Bruce Aylward, consilier al OMS, 36 de ţări nu au atins deocamdată nici măcar pragul de 10% de acoperire vaccinală. Din totalul pacienţilor spitalizaţi cu forme severe de COVID-19 la nivel global, 80% au fost persoane nevaccinate, a adăugat el.

În raportul său epidemiologic săptămânal, OMS a anunţat că numărul global al cazurilor de COVID-19 a crescut cu 71% (fiind de 9,5 milioane) în săptămâna care s-a încheiat pe 2 ianuarie în comparaţie cu săptămâna precedentă, iar numărul deceselor a scăzut cu 10%, fiind de 41.000.

O altă variantă virală, B.1.640, denumită „IHU” – detectată pentru prima dată în mai multe ţări în septembrie 2021 – se numără printre cele monitorizate de OMS, însă nu circulă deocamdată pe scară largă, a anunţat Maria van Kerkhove, director tehnic al departamentului de combatere a maladiei COVID-19 din cadrul OMS.

Există două categorii importante de variante virale pe care OMS le monitorizează cu mare atenţie: „variante îngrijorătoare”, care includ Delta şi Omicron, şi „variante de interes”.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

22 comentarii

  1. Eeee, pastrati varianta cealalta pt octombrie valul 6!!!
    Nu le dati drumul la toate anul asta ,ce naiba!!! Sa nu ne plictisim in viitor si sa ne iesim din „mana”!!!
    OMS (organizatie mondiala sa.tanista)

    • E DELICIU ! Asta e stiinta din sec XXI ?!

      „Deşi infecţia cu Omicron

      PARE

      într-adevăr mai puţin severă în comparaţie cu Delta, […]”,

      fara sa oferi date statistice !

      HAHA

    • Văd că s-a inversat proverbul. Rade oală spartă de ciob.

    • Noua normalitate include si o altfel de stiinta!!!
      O stiinta bazata pe „simturile” liderilor mondiali si a liderilor organizatiilor mondiale!!!
      Uitati tot ce a fost in trecut, viitorul apartine parapsihologiei!!!

    • Știința dvs, a propagandiștilor anti occidentali deghizați în anti vaxxeri care e, cititul in palma?

    • Medicina este o știința bazata pe observații. Observații statistic riguroase, bazate pe studii făcute corect. Toate astea consuma timp. Si acuma nu prea este timp, la ce viteza are omicron. Adica vom avea parte de live science încă o data.

  2. HAHAHAHAHAHH Abia asteptam sa apara bufonii incrancenati ce se chinuie sa ne faca sa radem in hohote si reusesc cu brio. Pastila de ras la articole despre vaccinuri sau americani se activeaza trepadusii izmenari rupti-n kurr gen mario zis chizdario, calache zis dobitache, boalivia un travestitt zis vomivia, altu zis kakaltu, motz de pe koiotz, je zis koa-ie, john zis limba-n colon, mirel zis pizdel, vasiliu fanel zis kakaniu miaunel, flav zis scarbav si inca vreo cativa beliti cu gimnaziul facut la seral dar care pot sa iti vorbeasca ore in sirr despre vaccinuri. Niste tembeli buni doar de luat in ras sau lasati sa posteze din mila

  3. Ci Foarte ușoară.

  4. Medicamente!Medicamente!Medicamente!

  5. Vreau cat mai multe doze , fix în cap sa mi le fac

  6. Asteptam o comparatie cu gripa, nu cu Delta.
    Deocamdata asa pare, ca omicronu e mai slab si decat gripa sau cel mult tot p-acolo.

    Bagati boostere!

  7. Eu nici macar n-am stranutat in astia doi ani si sunt si nevaxx. Ma doare-n paispe,putin imi pasa si de noua varianta. Ps. Nu sunt antivaxxer ca am toate vaccinurile facute,alea din copilarie,tratament genetic experimental facut prin constrangere nu fac. Spor la boosterizat,vine acus si doza 4 pentru voi,sunt tare curios cate puteti duce,am o banuiala dar nu vreau sa va deprim!

    • O statistica relevanta nu se face pe propria persoana. Statistica relevanta ne arata ca vulnerabilii nevaccinati sufera cele mai multe forme grave si decese.
      Vaccinurile cu ARN-mesager nu sunt tratamente genetice deoarece actioneaza doar intr-o etapa de productie (practic un fel de fabrica celulara) si nu au treaba cu ADN-ul. Dupa injectare, un numar limitat de celule musculare produc temporar o particula virala (proteina Spike). Particulele acestea ies in circulatie si stimuleaza sistemul imun. Sistemul imun le neutralizeaza pe acestea si pe celulele care le produc. Oricare ar fi boala, e mai bine de prevenit, preventia fiind un principiu de baza in medicina.

    • Bai Shmer, cazurile grave sunt la cei bătrâni și cu comorbitati. Deșteptule

    • Care statistica? Ca inca nu este clar ce face omicronul, dupa cum zice si tanti asta de la OMS.

    • Bai clona cazul e grav cu tine ca esti si clona si tembel

  8. La fel a fost si Delta, covid nu afecteaza semnificativ persoane tinere sau pe cei cu sistem imunitar bun, am trecut prin covid si am vorbit cu mai multe persoane trecute prin infectie, nimic neobisnuit, ceva banal.
    Concentrati-va pe cei vulnerabili si nu ne mai plictisiti cu prostiile astea.

  9. Nu cunosc niciun caz de persoana sanatoasa care a avut vreo neplacere mai serioasa la infectia cu covid, vaccinata sau nevaccinata. Aici intra persoane in general tinere, sau cele adulte, dar cu o conditie buna de sanatate, si care fac miscare zilnic (nu in sala).

    • Mulțumesc Mel pentru aprecieri.
      Atunci când spitalele sunt pline situația scăpă de sub control. Anticus, deși foarte rar, apar și persoane tinere și în formă teoretic bună, cu forme grave. Desigur, din experiența mea oarecum limitată, toți nevaccinați.

  10. La nevaccinati va fi un simplu guturai, la cei cu multe doze un dezastru din cauza antibody-dependent enhancement