G4Media.ro

Olandezii au fost în ultimii 60 de ani cei mai înalți oameni…

Sursa foto: Pixabay/ Françoise Rondaij-Koch

Olandezii au fost în ultimii 60 de ani cei mai înalți oameni din lume, însă studiile arată că înălțimea lor scade. Care este motivul

Biroul național olandez pentru statistici a confirmat că bărbații și femeile din Olanda rămân cei mai înalți oameni de pe planetă, însă statisticienii guvernului au raportat că în ciuda acestui fapt, înălțimea olandezilor se micșorează, relatează The Guardian.

În ultimele șase decenii, oamenii din Țările de Jos s-au situat la vârful clasamentului mondial în ceea ce privește înălțimea, cele mai recente date sugerând că un bărbat mediu de 19 ani avea o înălțime de puțin peste 182,9 cm în 2020, în timp ce femeile de aceeași vârstă măsurau 169,3 cm.

Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), o instituție guvernamentală, susține că Olanda a ocupat primul loc în lume la acest capitol încă din 1958. Doar în 1967, bărbații au căzut pe locul doi, însă au revenit după un an.

Însă, pe baza sondajelor efectuate printre 719.000 de persoane cu vârste cuprinse între 19 și 60 de ani, CBS a anunțat că, după o perioadă de stagnare, bărbații olandezi născuți în 2001 sunt în medie cu 1 cm mai scunzi decât generația născută în 1980, iar femeile olandeze sunt cu 1,4 cm mai scunde. O analiză mai elaborată sugerează că această regresie nu poate fi pusă în totalitate pe seama oamenilor proveniți din alte țări și stabiliți în Olanda.

Motivul pentru care olandezii se scad în înălțime

„Scăderea este legată parțial de imigrația în ascensiune, a populației mai scunde și a copiilor născuți din aceste populații în Olanda”, au explicat statisticienii guvernamentali. „Creșterea a stagnat și în generațiile în care ambii părinți s-au născut în Olanda, dar și în generațiile în care toți cei patru bunici s-au născut în Olanda. Bărbații sută la sută olandezi nu au mai crescut, iar la femei tendința este de scădere”.

Oamenii de știință au venit cu câteva explicații posibile și chiar soluții pentru remedierea acestei „crize”.

Dr. Gert Stulp, de la Facultatea de Științe Comportamentale și Sociale a Universității din Groningen, a spus că, deși teoriile din acest moment erau doar speculative, ar fi interesat să vadă dacă prăbușirea economică din 2007 ar fi putut avea un impact.

„Poate că lucruri precum criza financiară au însemnat că unii copii au crescut în condiții mai sărace decât în ​​cohortele anterioare. Sau poate inegalitatea a crescut: știm că inegalitatea afectează înălțimea medie, condițiile mai sărace din copilărie duc la o creștere mai mică în înălțime”, a spus el.

Descoperirea unei tendințe similare în SUA sugerează că consumul crescut aferent de mâncare nesănătoasă de tip fast-food ar putea fi un factor, a sugerat Stulp.

„Este posibil ca dietele să se fi schimbat Poate că dietele din ultimii ani au avut mai puțini nutrienți importanți pentru creștere. Se crede că acesta este motivul pentru care americanii se micșorează; diete mai sărace, mai multe calorii, dar mai puțini nutrienți. Chiar mai speculativ, scăderea înălțimii ar putea fi cauzată de faptul că mai mulți oameni ar lăsa în afara produselor de origine animală în dietele lor. Dar, din nou, nu există dovezi în acest sens”, a declarat el.

Cu toate acestea, Stulp nu a exclus varianta ca trecerea la alimente mai sănătoase să îi ajute pe olandezi să-și mențină recordul de top și să crească din nou. „Deși, desigur, va exista o limită fiziologică”, a spus cercetătorul.

Care au fost cei mai înalți oameni înaintea olandezilor

Totuși, statisticile le arată olandezilor că nimic nu rămâne la fel pentru totdeauna. Cu mai mult de un secol în urmă, cei mai înalți oameni din lume erau în principal în America de Nord și în nordul Europei, Suedia și Norvegia deținând recordurile.

Abia în prima jumătate a anilor 1900, Țările de Jos s-au bucurat de o creștere uimitoare, atingând culmile în anii 1950.

Oamenii olandezi născuți în 1930 ajunseseră la o înălțime medie de 175,6 cm. Cei născuți în 1980 au depășit 183,9 cm – o creștere de 8,3 cm în 50 de ani. Generația de femei născute în 1930 a atins în medie 165,4 cm în timp ce cele născute în 1980 au atins 170,7 cm, înălțime de aproape 5,3 cm.

Biroul de Statistică Națională din Marea Britanie nu colectează în mod obișnuit date despre înălțime, dar cel mai recent studiu din 2010 a sugerat că înălțimea medie a unui bărbat din Anglia și Țara Galilor era de 175,3 cm și a femeilor de 161,6 cm.

Cercetările au sugerat că, dincolo de faptul că au avut o dietă mai bogată decât în secolele trecute, experiența olandeză este și un rezultat al selecției naturale: oamenii care aveau cei mai mulți copii erau bărbați înalți și femeile de înălțime medie.

Cu toate acestea, există o diferență remarcabil de mare de înălțime între oamenii din nordul și sudul Olandei. Bărbații din Friesland, din nord, au avut constant un avantaj între 3 și 3,5 cm față de compatrioții lor din Limburg, în sud.

Sursa foto: Pixabay/ Françoise Rondaij-Koch

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Au venit niște „nutriționiști” „deștepți” care le-au zis că proteinele și grăsimile animale e bad, așa că au trecut pe carbohidrați. Ar fi interesant cât au crescut pe orizontală

  2. Încălzirea globală care moaie oasele!