G4Media.ro

Oficial european: „În lumina ameninţărilor actuale la adresa democraţiei, cooperarea strânsă dintre…

Sursa foto: Twitter / Maros Sefcovic

Oficial european: „În lumina ameninţărilor actuale la adresa democraţiei, cooperarea strânsă dintre UE și NATO este mai necesară ca oricând” / „UE îşi va consolida capacitatea de a contracara tendinţele autocratice”

Vicepreşedintele pentru Relaţii interinstituţionale şi prospective al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, a declarat, vineri, la Bucharest Forum 2021, că, „în lumina ameninţărilor actuale la adresa democraţiei”, cooperarea strânsă dintre UE şi NATO este „mai necesară” ca oricând, relatează Agerpres.

„Asigurarea rezilienţei democraţiilor noastre trebuie să reprezinte un efort comun. Cu ajutorul previziunilor strategice, UE îşi va consolida capacitatea de a contracara tendinţele autocratice, acţionând ca un actor global credibil, un furnizor de securitate şi un partener de încredere. În acest context, NATO a fost mereu un partener vital pentru UE, în vederea asigurării păcii şi stabilităţii în Europa. În lumina ameninţărilor actuale la adresa democraţiei, cooperarea strânsă dintre noi este mai necesară ca oricând”, a spus Sefcovic, la evenimentul organizat de Institutul Aspen România, împreună cu Biroul din Bucureşti al German Marshall Fund of the US, şi desfăşurat sub Înaltul Patronaj al preşedintelui României.

Maros Sefcovic a atras atenţia că presiunea asupra democraţiei şi a valorilor reprezintă un adevărat „mega-trend”, în condiţiile în care o treime dintre oameni locuiesc în state în care democraţia înregistrează regrese.

„În luna septembrie 2020, cel de-al doilea raport de previziune strategică pe care l-am elaborat se axa pe dimensiunea geo-politică a rezilienţei. (…) Am analizat patru tendinţe globale majore, care vor modela lumea de mâine. Printre acestea se numără presiunea asupra democraţiei şi a valorilor. Raportul V-Dem pentru 2021 descrie o situaţie îngrijorătoare: 68% din populaţia lumii trăieşte în autocraţii. Mai mult, o treime dintre oameni locuiesc în state în care democraţia regresează. Doar 4% trăiesc în ţări care devin mai democratice. În plus, o amplă dezinformare, intensificată de noi instrumente şi platforme online, reprezintă un risc din ce în ce mai mare pentru sistemele democratice, ducând la un nou tip de război informaţional”, a explicat el.

Potrivit lui Sefcovic, acest lucru ar putea avea impact inclusiv asupra economiilor, afectând reputaţia şi profitabilitatea companiilor sau chiar pieţele financiare.

„În lumina acestor provocări şi confruntându-ne cu o relevanţă sporită a ameninţărilor hibride, trebuie să luăm măsuri. Din acest motiv, raportul nostru a identificat zece zone concrete de acţiune”, a menţionat oficialul Comisiei Europene.

El a pledat pentru creşterea încrederii în instituţii, încurajând democraţia participativă şi implicarea civică; asigurarea libertăţii de expresie şi parteneriate cu actori publici şi privaţi din întreaga lume care promovează democraţia şi statul de drept; elaborarea previziunilor strategice.

Sursa foto: Twitter / Maros Sefcovic

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Sper să înceapă să contracareze autocrațiile emergente din interiorul uniunii europene ex.Germania, Franța,Austria.

  2. „…Prin propria Autocratie.” Asta nu-i Democratie. Referendum European pt. fiecare banut cheltuit din banii contribuabililor ! Sa fiu cinstit, tot ce trece de 1bld, Referendum !

  3. Da, o Platforma Europeana facuta special pt. asa ceva(„Referendum Electronic”) cu maxima prioritate. Minimalizeaza costurile 99.9%. Pai ori facem Democratie ori ce facem ? Doar ne jucam si abuzam de cuvinte, cate si mai cate.

  4. În ceea ce privește povestea cu pandemia, Comisia europeana e principalul generator de autocrație, ca să nu zicem direct dictatură.

    • Pe de altă parte, ne-au ajutat să scăpăm de Dragnea, fără presiunea lor îl amnistia Dancilă și acum eram colhoz.