G4Media.ro

Odată cu relaxarea restricţiilor, zilele următoare vor fi cruciale pentru întreaga Europă…

sursa foto: Pexels

Odată cu relaxarea restricţiilor, zilele următoare vor fi cruciale pentru întreaga Europă emergentă

Slovenia a devenit săptămâna trecută prima țară din UE şi din Europa emergentă care a declarat sfârșitul epidemiei de coronavirus.

Decizia a fost adoptată în 14 mai, după ce numărul de noi contaminări în această țară a scăzut considerabil în ultimele două săptămâni. De la 1 mai s-au înregistrat doar 37 de noi cazuri de Covid-19 aici.

Totuşi, chiar dacă formal epidemia a fost depășită, unele restricții rămân în vigoare. Între acestea, distanțarea socială şi purtarea măștilor în spații publice închise precum magazine. Întrunirile publice cu participarea mai multor persoane rămân interzise. Încă mai există 1.089 de cazuri active de infectare în ţară, conform Johns Hopkins University of Medicine.

Între timp, Muntenegru ar putea deveni săptămâna asta a doua ţară din Europa emergentă care declară sfârşitul epidemiei de Covid-19. În această ţară mai sunt acum numai patru cazuri active, de la 25 câte erau în 11 mai.

Însă măsurile stricte de izolare adoptate de această ţară au dus la revenirea tensiunilor cu Serbia învecinată.

Săptămâna trecută, mai mulţi preoţi ortodocşi sîrbi au fost arestaţi pentru că au condus o procesiune la care au participat mii de oameni, fără a purta măşti chirurgicale sau a respecta regulile de distanţare. Preoţii au fost ulterior eliberaţi, dar reţinerea lor a declanşat proteste în mai multe localităţi din Muntenegru şi Serbia, în timpul cărora protestatarii s-au ciocnit cu poliţia şi zeci de manifestanţi au fost arestaţi.

Muntenegru, ca şi multe alte ţări din regiune, se confruntă cu o nouă dilemă acum, când are în vedere repornirea lucrativei sale industrii a turismului fără a provoca o nouă creştere a infectărilor. Muntenegru se bazează pe turismul care îi aduce două cincimi din veniturile totale, de departe cel mai mare procentaj din Europa. Guvernul ar urma să anunţe planuri pentru condiţiile în care se va desfăşura turismul estival, în zilele următoare.

În Georgia, o altă ţară al cărei sector al turismului are o importanţă uriaşă şi care de asemenea a ţinut sub control epidemia de Covid-19, până acum, turiştii străini sunt bineveniţi de la 1 iulie. Georgia este pe cale să creeze o serie de Zone verzi, începând cu regiunea Batumi şi Ajara. Preşedintele administraţiei locale de aici, Tornike Rijvadze, care s-a străduit mult să asigure repornirea turismului, a menţionat săptămâna asta că distanţarea socială va fi monitorizată pe plajă şi a adăugat că este convins că atât georgienii cât şi turiştii străini vor ţine cont de distanţarea socială pentru a fi în siguranţă.

Această ţară a creat chiar un nou slogan: Destinaţia sigură. „Înainte, eram cunoscuţi în lume ca o ţară renumită pentru tradiţiile noastre străvechi de ospitalitate. Acum, lumea ne va recunoaşte ca o destinaţie sigură. Trebuie să folosim noul avantaj competitiv dobândit de ţara noastră în lupta sa cu pandemia”, spunea Natia Turnava, ministrul georgian al Economiei.

În 15 mai, statele baltice Letonia, Lituania şi Estonia şi-au deschis frontierele unele pentru altele, creând o aşa-numită „bulă turistică”. Însă libertatea de mişcare va fi doar pentru cetăţenii celor trei ţări aflate deja în noua zonă fără graniţe: oricine va veni din altă parte va trebui să intre în carantină pentru 14 zile. Cele trei state baltice continuă să fie deschizătoare de drum prin numărul de teste realizate: toate trei şi-au testat până acum mai mult de 5% din populaţii. În Lituania, peste 8% din locuitori au fost testaţi.

Săptămâna care începe s-ar prea putea să fie una din perioadele cele mai cruciale din lunile recente. În condiţiile scăderii ratei de contaminare aproape peste tot, restricţiile sunt atenuate în întreaga regiune. Restaurantele, cafenelele şi barurile se deschid în Polonia astăzi, România a redeschis magazinele şi parcurile în timpul weekendului, iar în Serbia viaţa este, după cum spune un localnic, „în mare măsură aşa cum era înainte de coronavirus”.

Această relaxare a restricţiilor implică însă şi riscuri. Numărul de noi infectări va fi atent monitorizat în următoarele zile, pentru a depista eventuale semne de creştere. În aer pluteşte mult optimism, dar acesta ar putea fi rapid anulat de o amplificare bruscă a noilor cazuri.

Există şi o ţară în Europa emergentă care nu are motive de optimism, aceasta fiind Belarus. După ce a ignorat ameninţarea coronavirusului luni la rând, ţara are acum de departe cel mai mare număr de cazuri din regiune: puţin sub 30.000. Aproape 7.000 de noi infectări s-au raportat în ultima săptămână. Ţara încă nu a instituit niciun fel de restricţii menite a preveni răspândirea în continuare a virusului.

Sursa: Emerging EuropeTraducerea: Adriana Buzoianu (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...