G4Media.ro

O tânără din Medgidia, șefă de promoție la Universitatea Sorbona, despre elevii…

sursa foto: Arhivă personală

O tânără din Medgidia, șefă de promoție la Universitatea Sorbona, despre elevii care vor să studieze în străinătate: ”Să se gândească bine dacă nu li se face dor de casă. Cine vrea să facă treabă, face și în România”

Anca Maria Nechita este absolventă a Liceului Teoretic ”Nicolae Bălcescu” din Medgidia, a obținut nota 10 la examenul de Bacalaureat în 2020 și a ajuns șefă de promoție la Facultatea de Drept din cadrul Universității Paris 1 Pantheon-Sorbona în 2023. Anca a vorbit pentru G4Media, în cadrul proiectului ENTR, despre cum a fost experiența ei la studii, în Franța, ce părere are despre facultățile din România și sistemul de învățământ și ce sacrificii a făcut în viața personală pentru performanța din facultate.

Deși unii ar contrazice-o, Anca spune că este convinsă că facultățile din România sunt bune și pregătesc elevii serios. Însă o diferență majoră între sistemul universitar românesc și cel din Franța, în privința Dreptului spre exemplu, este că în timp ce aici ne concentrăm pe partea teoretică și ”învățatul pe de rost”, studenții din Franța nu se concentrează pe memoratul articolelor din codurile civil și penal, pe care le pot accesa la un click distanță, ci pe aprofundarea cazurilor, a informației și pe reflectare și gândire proprie asupra spețelor.

Nu e de mirare că Anca a decis să se stabilească în Franța, plan de care este mult mai sigură acum, față de cum era la începutul studiilor universitare, când ezita. Tânăra a ales și domeniul în care se va specializa: dreptul afacerilor.

Unul dintre motivele din cauza cărora Anca nu vrea să se întoarcă în România este perioada de studii și stagii îndelungată care ar aștepta-o după facultate și abia după care ar putea profesa ca avocat în funcție ”plină”. De ce s-ar întoarce, totuși? Din curiozitate profesională, pentru a compara modurile de funcționare ale cabinetelor de avocatură de-aici comparativ cu cele din Franța.  

Ce a marcat-o pe Anca atunci când a ajuns în Franța a fost că atunci când vorbea în franceză se simțea ”altă persoană”: ”Este greu să fii tu însăți în altă limbă”, spune zâmbind și dând exemplu nuanțele, expresiile sau unele detalii care nu pot fi exprimate uneori în totalitate sau redate fidel într-o limbă străină comparativ cu cea natală. 

Pentru a atinge performanța de a ieși șefă de promoție, Anca a renunțat inițial la ieșirile frecvente în oraș și la vacanțe, apoi la alte activități de divertisment pentru a avea siguranța că studiază suficient. Totuși, cu timpul, spune că a reușit să se obișnuiască cu volumul de studiu și și-a echilibrat viața de student cu cea de tânăr care are nevoie de timp liber și viață socială.

Dar a fost vreodată conștientă că va ajunge șefă de promoție? Anca spune că se gândea doar la cât de greu este să promovezi anul de studiu și nicidecum la posibilitatea de a ajunge cea mai bună din generația ei: ”Aveam frica că n-o să trec, că nu sunt destul de bună pentru a fi aici”, spune ea. 




Tânăra spune că își este recunoscătoare pentru sacrificiile pe care le-a făcut, dar mai ales familiei care a susținut-o din primul moment și a depus toate eforturile pentru ca ea să performeze:

  • ”Îmi sunt recunoscătoare mie pentru că am făcut multe sacrificii ca să fiu aici, le sunt recunoscătoare familiei mele, căci și ei au făcut multe sacrificii ca să mă țină aici și au încercat sa înțeleagă prin ce trec. Este destul de greu să vorbești cu părinții tăi despre lucruri prin care ei nu au trecut, dar au încercat foarte mult să mă înțeleagă și să mă susțină, chiar dacă nu știau foarte bine despre ce era vorba. Apoi, și prietenilor mei români de aici, care în timpul pandemiei mi-au fost foarte utili, deoarece am putut să ne susținem unii pe alții”.

Anca își dorește să fie avocat la o firmă cu un mediu de lucru plăcut și cu spețe care să o stimuleze profesional și intelectual. Pentru elevii care vor să urmeze o facultate în străinătate, dar și pentru cei care sunt indeciși, Anca le transmite să facă acest lucru doar dacă sunt foarte siguri că nu o sa li se facă dor de casă și dacă sunt conștienți de aventura în care se vor ”îmbarca”:

  • “Nu pot să spun să plecați, doar gândiți-vă de ce vreți să plecați și dacă cu adevărat sunteți siguri că e o decizie care vă corespunde. Dacă vrei să faci treabă, poți și în România, ideea este că opțiunile sunt deschise și doar trebuie sa aveți curajul să profitați de oportunități”, a conchis absolventa.

Conform unui studiu realizat de UNESCO în 2022, în jur de 40.000 de tineri români sunt plecați la studii în străinătate. Potrivit datelor din studiu, aproximativ 10.000 de tineri studiază în Marea Britanie, în jur de 3.000 studiază în Olanda, între 2.500 în Germania și Franța și între 1.000 și 2.000 în Spania, Italia, Austria și Danemarca.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Dor de corupție? Dor de hoție? Dor de coordonare a intelectualilor de către interlopi?

    • daca ramai in RO te mananca pilele de partid si baronii locali. Sanse 0 sa te dezvolti aici. Tot in „occidentul decadent” e mai bine. Parintii se pot muta si ei.

    • coruptia e 100x in FR+DE fata de romania. doar ca nu are cine sa o ancheteze, sistemul e la fel de anchilozat in truisme cum se lucreaza si la noi din greu sa fie!

  2. Bravo!

  3. Logic, se poate studia si acasa. Doar ca, studentii nu pleaca doar pentru asta, pleaca pentru experienta in sine. Pleaca ca sa inceece lucruri noi, sa cunoasca lume, sa incerce diverse. Majoritatea raman sa munceasca acolo, pentru ca viata este mai frumoasa per total decat in Romania.

  4. Ca avocat se castiga mai bine in politica la noi.

  5. Bun, și dacă asta este concluzia ei de viață, de ce s-a dus la Sorbona și nu a făcut treabă de acasă?! Să fim serioși!

  6. Studenta merituoasă,performantă nominalizată ne indică tipul de student valoros,care are acestă calitate indiferent dacă studiază în țară sau străinătate,acela care se bazează nu pe memorare,ci pe aprofundare a spețelor,a informației, pe reflectare și gândire proprie și lasă să se înțeleagă că în România nu se pune accent pe așa ceva.

  7. Depinde foarte mult si unde iti faci treaba !!! O poti face in conjuncturi deosebit de placute sau si sub un copac, folosind frunze !!!!

  8. Sa le recomanzi altora sa stea in tara si sa-si faca treaba acolo, cind tu ai dat bir cu fugitii tocmai din cauza conditiilor, asta mi se pare o cel putin lipsa de caracter, ca sa ma exprim elegant.

  9. Ne spune un om de 20 și un pic de ani fugit în Sorbona că e ok și în Românica noastră. Sunt 2 variante, ori ești … ori ești … Vă las pe voi să completați

  10. Sefa de promotie la Universitatea Sorbona ” … Dacă vrei să faci treabă, poți și în România….. ”

    Mi se pare mie sau avem o fractura in logica domnisoarei? Pai de ce sa fii sef de promotie la Sorbona, cand poti s-o lalai acasa le Bioterra!!!

    Sper c-o sa se intoarca repejor acasa sa intre in contact cu „realitatea” damboviteana!!!!

    • Eu aș face cioculețul mai mic când mă trimit mami și tati la facultate pe 10k euro pe an, dar na, eu am bun simț

  11. Dar din articol, poate că Anca e numai sarcastica atunci cand zice sa aveti grijă sa nu vi se faca dor de-acasă!
    Ea e o poveste de succes in Franta nu in Romania.
    Ia hai sa ne-nchipuim că ar veni sa-si caute de lucru intr-un barou cu unul ca Tudorel Toader șef si colegi tot unul si unul, licentiati de Spiru Haret, Petre Andrei, Kogalniceanu si Ion Popa de la Brad. In trei ani s-ar duce si femeie de serviciu in Franța! Ce i-ar face ăia, ce s-ar mai cazni…
    Un cunoscut, a terminat postdocul la Oxford si s-a dus in vizita, așa, intr-o doară pe la catedră. Ce alarmă a fost, ce s-au mai înspăimântat nepoatele decanului, asistenții ăia tineri, lectorii…
    Vedeți-vă de treabă acolo unde sunteți!

  12. Nu poți sa faci treabă in România cand sefului tau nu-i pasă… de ce faci