G4Media.ro

O publicație de limbă maghiară din Cluj a cerut Comisiei Europene să…

Sursa Foto: Facebook/ Comisia Europeană

O publicație de limbă maghiară din Cluj a cerut Comisiei Europene să adopte o poziție în cazul declarațiilor președintelui Iohannis/ Presa de la Budapesta: Comisia consideră că este o chestiune internă româno-maghiară

Comisia Europeană (CE) nu este dispusă să adopte o poziție în legătură cu faptul că șeful statului român, Klaus Iohannis, a vrut, miercurea trecută, să discrediteze Partidul Social Democrat în așa fel încât a instigat, în același timp, împotriva maghiarilor din România și împotriva Ungariei, scrie Magyar Nemzet, considerată oficios guvernamental.

Redăm mai jos relatarea din Magyar Nemzet:

Ziarul clujean de limba maghiară „Krónika” a adresat recent o scrisoare Comisiei Europene, în care a vrut să afle răspunsul CE la întrebarea, cum apreciază, în calitate de „guvern” al Uniunii Europene, faptul că președintele unui stat membru al UE instigă împotriva unei comunități minoritare?

Executivul de la Bruxelles a trimis luni un răspuns succint, într-o singură propoziție, în care a evitat să-și exprime părerea despre afirmațiile lui Iohannis, ceea ce a justificat prin faptul că, în opinia sa, această chestiune este o problemă bilaterală, româno-maghiară. „De fapt, este o problemă bilaterală, ceea ce nu intră în sfera de competență a UE, astfel că CE nu are nimic de comentat”, se precizează în răspunsul laconic al Comisiei Europene.

Așa cum a relatat anterior și ziarul nostru, într-o intervenție televizată de săptămâna trecută, Klaus Iohannis a salutat ironic în limba maghiară Partidul Social Democrat (PSD), pe care l-a acuzat că în timp ce Guvernul luptă împotriva coronavirusului, socialdemocrații ar da Ardealul maghiarilor. „Ciolacu, ce va promis Viktor Orbán?” – cu această întrebare s-a adresat Iohannis către președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Potrivit șefului statului, PSD acordă un sprijin eficient Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR). Hunor Kelemen a solicitat lui Iohannis să creară scuze din cauza „declarației sale isterice, nedemnă pentru un președinte al României, declaraţie care amintește de politica agresivă și periculoasă a Partidului România Mare”.

FIDESZ a condamnat ferm declarația antimaghiară a lui Iohannis și a cerut ca în calitate de președinte al României să ceară scuze maghiarilor.

Sursa: Magyar Nemzet/ Rador/ Traducerea: Rozália Gănciulescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Raspunsul Comisiei UE este cel corect

  2. Pozitia culcat va place, sovinilor!!!
    Bravo, dle Presedinte Johannis!!!

  3. Actuala conducere din România doreste o cooperare cinstita, loiala cu Ungaria si cu udmr.
    O colaborarea cinstita si loiala presupune o abordare pe baza adevarului istoric, nu pe baza minciunilor iredentiste maghiare.
    Ungaria trebuie sa recunoasca ca a pierdut teritorii care nu-i apartineau, a pierdut teritorii anexate prin forta.
    Si Imperiul Roman a pierdut teritoriile anexate prin forta. Nimeni din Italia nu mai are tupeul astazi sa revendice teritoriile cucerite si apoi pierdute de Imperiul Roman.
    Si Imperiul Otoman a pierdut o parte din teritoriile anexate prin forta. Nimeni din Turcia nu mai are tupeul astazi sa revendice teritoriile cucerite si apoi pierdute de Imperiul Otoman.
    Ungaria trebuie sa recunoasca ca a fost 150 de ani pasalic turcesc (provincie turceasca). Ce-ar fi ca Turcia sa ceara recuperarea acestui teritoriu ?
    Ungaria a fost apoi 200 de ani provincie austriaca. Ce-ar fi ca Austria sa ceara recuperarea acestui teritoriu ?
    Poza publicata de maghiari cu harta Ungariei din care niste gheare rup teritorii este gresita. Ghearele trebuie sa fie puse invers, Ungaria incearca sa rupa halci din alte tari, nu tarile din jur incearca sa rupa halci din Ungaria.
    Atunci cand maghiarii vor recunoaste actualele frontiere, cand maghiarii din Romania vor invata si vor folosi limba oficiala, la fel ca toate celelalte minoritati, cand ii vor respecta pe Romani, cand vor respecta Ziua Nationala, Imnul National si simbolurile Romanesti, atunci se va pune problema unor relatii normale de colaborare.
    Inainte de a cere drepturi si privilegii de la populatia majoritara sa-si aminteasca cum s-au purtat maghiarii cu Romanii din Transilvania, ce drepturi si ce privilegii le-au acordat ei Romanilor, majoritari intotdeauna in Transilvania.
    Daca vor privilegii pentru ca stramosii lor au trait pe aceste meleaguri de sute de ani, sa raspunda si pentru atrocitatile comise de stramosii lor asupra Romanilor.