G4Media.ro

O persoană de culoare a fost numită, în premieră, la Curtea Supremă…

sursa foto: Facebook

O persoană de culoare a fost numită, în premieră, la Curtea Supremă din Canada/ Premierul Justin Trudeau a salutat „numirea istorică” a lui Mahmud Jamal

Premierul Justin Trudeau a anunţat joi că magistratul de origine indiană Mahmud Jamal a devenit prima persoană de culoare care a fost numită la Curtea Supremă a Canadei în 146 de ani de istorie, informează AFP, citată de Agerpres.

„Sunt convins că judecătorul Jamal, cu vasta sa experienţă în mediul juridic şi academic şi cu devotamentul său în slujba celorlalţi, va fi o achiziţie valoroasă pentru cea mai înaltă instanţă din ţara noastră”, a declarat Trudeau, care a promis să lupte împotriva rasismului larg răspândit în cadrul instituţiilor canadiene.

Pe Twitter, el a salutat o „numire istorică”.

Absolvent al Universităţii Yale din SUA, Mahmud Jamal a practicat ca avocat timp de aproape un sfert de secol în Canada, prezentându-se de 35 de ori în faţa Curţii Supreme. El este judecător la Curtea de Apel Ontario din 2019.

Bilingv (engleză şi franceză), Mahmud Jamal a predat drept constituţional la Universitatea McGill din Montreal şi drept administrativ la Osgoode Hall Law School din Toronto.

Născut în Nairobi, Kenya, în 1967, într-o familie originară din India, judecătorul Jamal a emigrat împreună cu familia în Regatul Unit în 1969 şi apoi în Canada în 1981.

În documentele depuse pentru candidatura sa la Curtea Supremă, el explică faptul că în tinereţe a fost obiect al „batjocurii şi hărţuirii” din cauza numelui său, a religiei şi a culorii pielii sale.

„La şcoală am fost educat în religia creştină recitând Tatăl nostru şi integrând valorile Bisericii Angliei. Acasă am fost crescut în credinţa musulmană memorând rugăciunile arabe extrase din Coran şi trăind în mijlocul comunităţii ismaelite” (şiită), a scris Mahmud Jamal.

„La fel ca multe alte persoane, am fost discriminat zilnic”, a adăugat el.

Soţia sa, a mai spus Jamal, a venit în Canada din Iran când era adolescentă, ca refugiată, fugind de persecuţiile împotriva minorităţii religioase bahai din perioada revoluţiei din 1979.

„După căsătoria noastră, m-am convertit la religia bahai, atras de unitatea spirituală a omenirii proclamată de această credinţă. Ne-am crescut cei doi copii în comunitatea multi-etnică bahai din Toronto”.

sursa foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Si intrarea lui Atilla in Roma a fost un event istoric.Si detonarea bombelor atomice peste Hiroshima si Nagasaki au fost evenimente istorice.Si revolutia bolsevica a fost un eveniment istoric.

    • Și transformarea Africii de sud intr-o țara de lumea a treia tot istorică a fost.

    • Omul a trait de la 2 ani in occident. Educatia primita de-a lungul vietii l-a pus in pozitia de a avea un punct de vedere din ambele parti. As putea paria chiar ca e mai adaptat la valorile occidentale decat 90% din romanii care nu sunt in stare sa inteleaga democratia nici dupa 30 de ani de la revolutie, nici dupa ani petrecuti in occident.
      PS: In afara de faptul ca e de culoare si nascut „afara”, ce alt argument ai pentru a pune egal intre numirea lui la curtea suprema si cele mentionate in postarea ta? penibilule….

    • Gudurake, esti pe langa rau de tot. Omul e nascut musulman, iar musulmanii sunt cei mai mari dusmani ai „diversitatii” de care te temi tu. Nu-ti spun cum sunt vazute persoanele LGBT de catre musulmani. Daca omul e absolvent de Yale, judecator si profesor de drept constitutional, banuiesc ca stie cu ce se mananca acea „egalitate, muncă, cinste” pe care e bazata Canada.
      Ca si penibilul de mai sus, ai un reflex gretos de a asocia IMEDIAT conotatii extremiste, criminale chiar unei persoane pe care nu o cunosti. Pentru tine faptul ca e negru si nascut musulman e suficient sa-i pui eticheta de neomarxist, blabla. Ingustimea mintii nu-ti permite sa iei o pauza de la preconceptii: negru+musulman = bad people.

    • @tiberius
      Eu ma refeream doar la faptul ca daca ceva e istoric,nu e in acelasi timp neaparat bun.
      Si nici a fi de partea istoriei nu e bine neaparat.La inceputul secolului 20 toti vorbeau despre progres,uimiti de progresul tehnologic.Literalmente nimeni nu ar fi putut sa prezica nici in 1910 ca in 35 de ani EUropa era sa se anihileze de 2 ori si cu sine civilizatia ca atare.Toti aia buni in Europa secolului 20,au fost cei care s-au opus cursului pe care istoria l-a luat,cel putin in prima jumatate,multi murind sau fiind torturati pt asta(care nici asta nu e o dovada absoluta de moralitate ca si comunistii au fost omorati,bagati la puscarie si torturati,nu foarte multi,dar au fost si ei.Si astia erau chiar ultimii oameni.Chiar si Galileo,care a fost persecutat a fost persecutat 90 la suta din cauza orgoliului sau urias,el neavand o dovada clara pentru teoria sa,ea a venit abia cu Newton.Asa ca persecutia nu e dovada 100 la suta ca ai dreptate,dar ma rog.)

  2. Attila n-a calcat in Roma prostovanule.

  3. stiam ca canadienii au sterilizat oamenii de culoare piele rosie, in vreme ce oamenii de culoare neagra se vindeau unii pe altii ca sclavi in alta parte a planetei

  4. ce se vede in sedintele de guvern ale lui Boris Johnson este viitorul