G4Media.ro

O nouă tulpină indiană depistată în Marea Britanie. Imunologul Ștefan Dascălu: Există…

sursa foto: Facebook/ Parlamentul European

O nouă tulpină indiană depistată în Marea Britanie. Imunologul Ștefan Dascălu: Există posibilitatea ca vaccinurile să fie mai puțin eficiente, iar aceasta este principala noastră îngrijorare în momentul de față

În Marea Britanie a fost detectată o nouă tulpină de virus originară din India, unde numărul zilnic de infecții a depășit 200.000. Ce se știe despre această nouă tulpină și cât de periculoasă este ea? Imunologul Ștefan Dascălu, doctorand al Universității Oxford, explică într-un interviu la RFI care pot fi caracteristicile acestei noi tulpini apărută foarte recent.

Ștefan Dascălu: Când ne referim la procesul mutației, ne referim la modificări care pot apărea în cadrul virusului. Această dublă mutație reprezintă practic două modificări prezente simultan într-o tulpină de virus.

Ce face această tulpină detectată în India este că ambele mutații, ambele modificări, fie ele mici, au avut loc în proteina Spike care este responsabilă de atașarea virusului de celulele noastre și de infecție.

Totodată proteina Spike este ținta răspunsului nostru imun, în special în urma vaccinării. La momentul de față, toate vaccinurile aprobate țintesc spre această proteină Spike. Or răspunsul imunitar este direcționat împotriva unei proteine Spike de referință, cea practic conținută în vaccin.

Or dacă proteina Spike nu corespunde într-o măsură destul de mare cu proteina Spike a virusului Spike aflat în circulație există posibilitatea ca vaccinurile să fie mai puțin eficiente, iar aceasta este principala noastră îngrijorare în momentul de față.

Totodată, fiind o modificare în cadrul proteinei Spike noile tulpini pot avea și acest avantaj, fie de a se transmite mai ușor, fie de a infecta celulele mai ușor și de a cauza o simptomatologie mai severă.

Reporter: Referindu-ne în mod specific la această dublă mutație a virusului apărut în India, ce este caracteristic?

ȘD: Deocamdată nu știm destul de mult ca să ne pronunțăm, știm doar că în India există la ora actuală un număr foarte mare de cazuri, potențial atribuite acestei noi tulpini care pare să fie mult mai infecțioasă și totodată îngrijorarea noastră este față de faptul că proteina Spike în această tulpină nouă are două modificări care pot influența eficiența vaccinurilor.

Dar sigur că acest lucru trebuie testat, trebuie să vedem cât de bine răspunde sistemul nostru imunitar în urma vaccinării și în urma infecției cu altă tulpină pentru a evalua cât de mult a influențat această dublă mutație eficacitatea răspunsului nostru imunitar.

Eu sunt totuși optimist că ambele mutații sunt în cadrul proteinei Spike, dar totuși restul proteinei rămâne funcțională și sunt convins că un răspuns imunitar mai puțin eficient tot va suficient de bun ca să protejeze față de simptomatologia severă cauzată de infecția cu această nou tulpină.

De altfel, a fost demonstrat și față de restul tulpinilor față de a căror infecție simptomatică vaccinurile ar fi avut o eficacitate mai redusă, dar față de infecția simptomatică severă, față de cazurile severe de Covid-19 vaccinurile au rămas eficiente și sper că acesta va fi cazul și față de această nouă tulpină.

Reporter: Cum pot testele Coronavirus să distingă între diferitele tulpini, cum știm când cineva e infectat cu tulpina britanică, cea sud-africană, cea braziliană sau cea indiană?

ȘD: Aici ține într-adevăr de metoda de testare, practic nu ține de testele PCR care demonstrează prezența virusului, noi trebuie să identificăm secvența virusului respectiv.

Asta înseamnă că trebuie să decodificăm materialul genetic, or asta implică o metodă destul de dificilă, de anevoioasă de a identifica noile tulpini și anume secvențierea genetică. Aceasta durează circa patru – cinci zile pentru a determina cu exactitate ce secvență de aminoacizi și implicit de ARN are virusul respectiv.

Totodată au apărut metode noi care pot identifica aceste tulpini mult mai repede și în Marea Britanie se testează o metodă prin PCR pentru a detecta noile variante în funcție de anumite regiuni ale codului lor genetic care sunt mai predispuse mutațiilor și în funcție de rezultatul acelui test PCR se poate clasifica tulpina respectivă într-o anumită familie de tulpini care pot avea anumite modificări.

Această metodologie ne permite mult mai repede, în mai puțin de jumătate din timpul alocat secvențierii genetice, care este și scump de efectuat și necesită aparatură specială, să identificăm aceste tulpini cu un grad mai ridicat de pericol, să facem anchetele epidemiologice necesare și să plasăm în carantină contacții și oamenii care au aceste tulpini pentru a preveni răspândirea lor în cadrul populației.

Reporter: Există posibilitatea unui număr infinit de mutații la acest virus?

ȘD: Există un plan după care virusul poate suferi mutații, care este totuși limitat, adică mutațiile pot avea loc, dar există un număr limitat de modificări pe care le poate avea virusul și totodată ca el să rămână funcțional, pentru că majoritatea mutațiilor pe care le suferă virusul sunt nefavorabil transmisiei, nefavorabile ciclului de replicație al virusului.

Câteva dintre mutații, foarte puține, îi pot oferi un avantaj, fie prin rezistența la răspunsul imunitar, prin evadarea răspunsului generat de anticorpii noștri, fie printr-o infecțiozitate mai mare care îi permite virusului să infecteze mai mulți oameni și așa mai departe.

Trebuie să ne gândim că aceste fenomene au loc la nivel de populație, deci există o posibilitate destul de mare ca o astfel de mutație să apară, ținând cont de numărul mare de infecții.

Este suficient ca acest fenomen să se petreacă o singură dată și să se propage prin infecție ulterioară la alți oameni.

Dar revenind la întrebarea inițială, nu există un număr infinit de posibilități, dar există un număr destul de mare, la nivel molecular o mică schimbare poate avea efecte dramatice, dar în general nu ne așteptăm la multe astfel de evenimente favorabile virusului.

Este însă suficient să avem doar câteva pentru ca o nouă tulpină, mai infecțioasă sau mai rezistentă la răspunsul imunitar fie prin vaccin, fie prin infecție naturală, să apară.

Sursa: Radio France Internationale

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Cu toate masurile si restrictiile incompetentilor din Guvern tulpinile noi au intrat in Romania. Poate explica cineva cum? Exista vreun plan pentru a bloca raspandirea noilor tulpini din alte tari? In afara de cresterea economica, ca aia nu-i ajuta pe morti prea mult…

    • Au intrat in Romania asa cum au intrat si in alte tari din lume. Asa cum virusul si tulpinile se plimba peste tot in lume, asa ajung si la noi.
      Dupa tine înseamnă ca toate guvernele din tarile lumii sunt incompentente.
      De ce nu te duci tu sa guvernezi lumea daca esti asa de destept? Mai bine ai gandi un pic inainte de a scrie ineptii.

    • „Iti explic eu cum”- foarte bun raspunsul. Guvernul e de vina ca a aparut tulpina britanica, numai un PSD-ist putea spune. Noroc ca exista guverne si are lumea pe cine da vina. Oare, nu cumva tot guvernul este de vina pentru ca sunt atatia prosti in tara? Eu zic ca da.

    • China nu pare sa aiba probleme cu noile tulpini. Si cred ca sunt mai multe tari unde nu apar/nu se raspandesc. In unele apar in unele nu. Diferenta se face din controalele la granita. Unii le fac serios, altii superficial sau deloc 🙂
      Nu ma duc sa guvernez lumea pt ca stiu ca sunt prost, spre deosebire de altii…
      PS: semne ale prostiei: generalizarea, luatul peste picior al celor care pun intrebari fara a da un raspuns constructiv, etichetarea altora fara a-i cunoaste

  2. Eu zic sa nu mai studiem atâta noile tulpini, probabil nu vom obtine altceva decat isterizarea populației. Pana acum cam niciuna nu a fost mai periculoasa decât virusul inițial (daca putem sa ii spunem asa) din punctul de vedere al gravității bolii si cam la toate se pare ca avem aceeasi eficientă a vaccinurilor.

    • Nuu, nu sunt deloc periculoase variantele noi. Spune-le asta brazilienilor, care tocmai se lupta cu o noua varianta, dupa ce credeau ca au ajuns deja la imunitatea de grup, si acum au spitalele pline de tineri.

  3. Pai e simplu! Europa ar trebui sa sa izoleze de restu’ lumii!
    Oricum ,n ai ce dracu’ face in afara Europei!Ar rebui ridicat un zid la Atlantic si altul la granita de est cu belarus ,ucraina si moldova!

  4. Zvonurile astea, lansate sau perpetuate de „savantii” romani au drept unic scop perpetuarea pandemiei, prin nevaccinare. Unii au facut cariera sau cel putin apar in spatiul public, iar altii fac multi bani prin mentinere situatiei actuale. Trebuie sa incetem cu teama si prostia, sa ne vaccinam, dar si sa punem capat tuturor ingradirilor drepturilor si libertatilor impuse pentru a proteja niste incapatanati antivaccinisti.

    • Restricțiile sunt tocmai pentru a-i proteja pe vacciniștii isterici ca tine.
      Anti vacciniștii nu vor protecție, doar mințile bolnave bagă pe gât unor adulți cu drept de vot, deci în deplinătatea facultăților mintale dpdv juridic, niște măsuri medicale pe care nu le doresc.

    • Voi astia, antivaxeri, faceti rau din prostie. E usor sa fii antivaxer acum, cand cele mai periculoase boli au fost eradicate prin vaccinare. Gandeste-te cum ar fi sa ai un copil cu poliomielita!

    • Vaccinarea în masă în timp de pandemie poate ajuta virusul inclusiv la mutații. Virusul se mișcă cu mult mai rapid decât orice vaccin.
      Vaccinurile pot preveni complicațiile, dar nu întrerup transmisia.
      Cel puțin asta susțin cercetătorii…

    • @asta sustin „specialistii” romani. Unicul studiu serios e cel efectuat de CDC ul american, care arata explicit ca vaccinul blocheaza transmiterea. Nu mai faceti propaganda, Moldovani mici.

    • CDC și-a schimbat afirmațiile de 3 ori până acum. Inițial Rachel Walensky a spus că nu au dovezi că vaccinatul nu poate lua sau transmite virusul, 2 săptămâni mai târziu tot ea și-a schimbat radical discursul susținând că vaccinul ar opri transmisia, doar că la mai puțin de 48 de ore, colegii ei de la CDC au intervenit și au spus că afirmația ei nu reprezintă poziția oficială a CDC, deocamdată nu există dovezi care să demonstreze eficacitatea vaccinului în încetinirea transmisiei virusului.

    • @@nicu „Vaccinarea în masă în timp de pandemie poate ajuta virusul inclusiv la mutații.” corect, dar exact la fel face si infectarea. o persoana imunizata natural sau artificial, la un contact cu virusul induce o presiune selectiva asupra acestuia. acum, vaccinarea are 2 mari avantaje aici:
      1. vaccinarea induce, in medie, un raspuns imunitar mai puternic comparativ cu imunizarea naturala deci probabilitatea de aparitie a variantelor virale rezistente este mai mica la vaccinare.
      2. mult mai putine decese dupa vaccinare, comparativ cu imunizarea naturala
      deci, vaccinarea este clar de preferat imunizarii naturale. exemplul perfect este Israel, cel putin pana acum

    • @@nicu, faptul ca in Israel a scazut numarul de infectari de 50 de ori de cand au inceput campania de vaccinare e o dovada suficienta pentru tine?

  5. pai oricum vaccinurile sunt ineficiente; cat de ineficiente sa le mai faca noile tulpini?

    • Urmărește ce spun medicii din SUA, Marea Britanie, Italia, Belgia, Franța, Israel, audierile medicilor din Congresul SUA și altele, ultimile studii făcute în Marea Britanie, Israel etc…
      Medicii români nu au făcut cercetări!
      Citește și ce mai declară producătorii de vaccinuri din când în când.
      Pfizer, acum 3 săptămâni…”vaccinul asigură o imunitate mai mică celor peste 50 de ani care suferă de obezitate sau de afecțiuni oncologice.”
      La cei de peste 70 de ani, care suferă de comorbidități, imunitatea e și mai mică…
      Au apărut destule comunicate în ultima vreme.
      Poate la noi nu prea apar, dar se pot găsi ușor în engleză, franceză etc.

  6. Stiinta curata, „s-ar putea”, o fi, o pati. Asa am dus-o in toata mizeria asta, propaganda fricii, ceata groasa de la tot soiul de experti.

    • Si nu i suspect faptul ca mutatiilea aste au inceput sa apara o data cu vaccinarea? Deci ori exista o legatura, ori vor sa ne sperie si mai tare pt ca vaccinarea nu merge cum trebuie.

    • @emoticon Ar fi suspect daca ar fi adevarat, dar nu este cazul.

      Variantele noi n-au inceput o data cu vaccinarea, au aparut variante noi permanent, de la inceputul pandemiei. Varianta britanica de exemplu a aparut prin septembrie sau octombrie, cu mult inaintea campaniei de vaccinare.

      O ipoteza este ca variantele cu multe mutatii apar cand sunt infectate persoane cu sistemul imunitar slabit, si care pot trai cu boala mai multe luni, fara sa se vindece. S-a constatat ca acest lucru se poate accelera daca se aplica presiune evolutionista prin tratamente gen administrare de ser convalescent acestor persoane, acel ser reusind de multe ori doar sa reduca cantitatea de virus din organism, dar nu sa il elimine complet.

      Vaccinurile nu aplica presiune evolutionista asupra virusului, ci doar pregatesc sistemul imunitar sa lupte cu virusul. Adica ajuta organismul sa elimine virusul mai repede dupa expunere, ceea ce reduce numarul de generatii de virus produse in organism, si implicit probabilitatea de producere a mutatiilor virusului si aparitie noilor variante.

      In alta ordine de idei, e mult mai probabil sa se produca mutatii ale virusului la o persoana nevaccinata, deoarece boala dureaza mai mult, virusul poate produce mai multe generatii.

      De asta imi era frica de strategia Regatului Unit, cu vaccinarea cu o singura doza si amanarea celei de-a doua doze cateva luni, pentru ca protectia la virus fiind redusa in acest interval creste probabilitatea de mutatii. Pe de alta parte, asa pot fi vaccinate mai multe persoane deci pe total e posibil ca numarul de mutatii sa fie mai redus. In fine, lucrurile sunt mai complicate de atat, pentru ca eficienta sistemului imunitar depinde si de varsta persoanelor. Ideal ar fi sa protejezi cat mai bine persoanele in varsta sau cu probleme medicale, pentru ca teoretic asta ar putea reduce cel mai mult si numarul de mutatii.

      In orice caz, cea mai ineficienta strategie e sa nu vaccinezi deloc. Asta va cauza cele mai multe mutatii si variante de virus.