G4Media.ro

Numărul migranților intrați în Bulgaria a scăzut cu 40% în primele două…

Sursa foto: Denis LOVROVIC / AFP

Numărul migranților intrați în Bulgaria a scăzut cu 40% în primele două luni ale anului față de 2023

În ianuarie-februarie 2024, un total de 725 de cetățeni din terțe state au fost reținuți în Bulgaria. Dintre aceștia, 159 au intrat prin frontiera de stat, 236 au ieșit fără a se înregistra, iar pentru 330 s-a constatat că se aflau ilegal pe interiorul țării. Față de numărul total de persoane reținute în aceeași perioadă a anului 2023 (1.278), se înregistrează o scădere de 43,3%. Acest lucru este indicat de ultimele date ale Ministerului de Interne privind situația migrației în Bulgaria, transmite 24Chasa, citat de Rador.

În ceea ce privește datele pentru luna februarie, în total au fost reținuți 329 de cetățeni din țări terțe, iar numărul acestora este cu 16,9% mai mic față de luna precedentă (396 de persoane). În luna februarie, s-a constatat că se aflau ilegal în interiorul granițelor țării 119 de cetățeni străini. În perioada ianuarie – februarie 2024, 159 de cetățeni din terțe state au fost reținuți la intrarea pe la frontiera de stat, dintre care 136 la frontiera verde și 23 la punctele de control și trecere a frontierei. Se poate remarca o creștere de 80,7% față de aceeași perioadă din 2023 (88 de persoane), menționează MAI. Printre aceste persoane predomină cetățeni din Siria – 30,8% și Afganistan – 23,3%.

În primele două luni ale anului 2024, 381 de cetățeni din terțe state au fost reținuți la ieșirea din țară, ceea ce reprezintă o creștere de 53% față de aceeași perioadă a anului 2023, când au fost reținute 249 de persoane. În perioada ianuarie-februarie, s-a constatat că 330 de persoane se aflau ilegal în interiorul țării, ceea ce este cu 67,4% mai puțin față de aceeași perioadă din 2023, transmite BTA.

La 29 februarie, în centrele Direcției pentru Migrație ale Ministerul Afacerilor Interne au fost cazate 152 de persoane, capacitatea fiind ocupată în proporție de 14,3%. În centrele Agenției de Stat pentru Refugiați au fost cazate la aceeași dată 1.660 de persoane, iar capacitatea a fost plină în procent de 46,2%.

Cetățenii țărilor terțe admiși în Bulgaria și scoși din Bulgaria în conformitate cu Regulamentul Dublin și cu acordurile de readmisie.

Potrivit datelor Ministerului de Interne de la Sofia, pentru perioada 1 ianuarie – 5 martie 2024, 189 de persoane au fost acceptate în Bulgaria în temeiul Regulamentului Dublin, iar 140 au fost readmise, în total 329 de cetățeni din țări terțe au fost acceptați în Bulgaria. Acest lucru a devenit public dintr-un răspuns al ministrului demisionar al Afacerilor Interne, Kalin Stoianov, la o întrebare parlamentară a Violetei Karpacheva de la „Vâzrajdane” / “Renașterea”.

Un total de 225 de persoane au fost scoase din Bulgaria în aceeași perioadă conform criteriilor Regulamentului Dublin – readmisie; cu o măsură administrativă coercitivă impusă și cu plecări de bunăvoie fără o măsură administrativă coercitivă impusă.

Conform Regulamentului Dublin, au fost acceptate 69 de persoane din Austria, din Germania – 62, din Franța – 20 de persoane, din Belgia – 11, din Elveția – opt, din Olanda – 10, din România – cinci, din Suedia – doi oameni, din Polonia – unul, din Cehia – unul. Majoritatea sunt bărbați sub 30 de ani, mai arată datele Ministerului Afacerilor Interne de la Sofia.

Profilul persoanelor admise este cel de candidat pentru protecție internațională în Bulgaria. S-a stabilit că doar la un cetățean străin, din Maroc, a fost dat în urmărire pentru participare la proceduri de urmărire penală în urma unei informări din Germania. El a fost cazat într-un cămin special de cazare temporară de tip închis, în Busmanți, în scopul întoarcerii sale ulterioare în țara de origine.

Ministerul de Interne adaugă că străinii întorși în Bulgaria în baza Acordurilor de readmisie sunt persoane care au primit protecție internațională în Bulgaria. Nu există informații că ei ar fi comis infracțiuni în țara de reședință. Ei dețin documente bulgare relevante pentru ședere și călătorie în străinătate. (Traducerea: Mirela Petrescu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează