
Numărul direcţiilor silvice ar urma să scadă cu 70%, potrivit ministrului Mediului / Numărul directorilor de la Romsilva va fi diminuat cu 90%
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Diana Buzoianu, a prezentat joi câteva dintre propunerile vizate pentru reorganizarea Romsilva, printre acestea numărându-se mai puţine direcţii silvice, dar şi mai puţini directori, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Ea a menţionat, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, că reorganizarea Romsilva reprezintă o prioritate „zero” a mandatului său.
Propunerea de hotărâre de Guvern pentru reorganizarea Romsilva vizează regionalizarea direcţiilor silvice. În prezent există 41 de direcţii silvice, câte una la nivelul fiecărui judeţ, însă proiectul prevede 12 direcţii silvice.
„Asta înseamnă o scădere de aproape 70% din numărul de direcţii silvice. Este o scădere necesară, inclusiv pentru eficientizarea activităţii Romsilva. Nu există o nevoie reală pentru 41 de direcţii. Este nevoie de, inclusiv, o eficientizare. Prea mult aparat administrativ care funcţionează pentru fiecare direcţie”, a spus ea.
Totodată, este preconizată o scădere cu 90% a numărului de directori, în condiţiile în care fiecare direcţie silvică regională va avea un singur director. În prezent la nivelul fiecărei direcţii există doi-patru directori.
Reducerea numărului de directori va permite o economie de 19 milioane de lei, bani care urmează să fie utilizaţi de Romsilva pentru administrarea pădurilor.
Propunerea de HG conţine şi măsuri de eficientizare financiară. Mai exact, vor fi separate următoarele activităţi: administrarea pădurilor, exploatarea lor, întreţinerea drumurilor şi valorificarea produselor lemnoase.
„Ne dorim să nu mai existe găuri negre în activităţi secundare pe care le desfăşoară Romsilva, ca banii Romsilva să se ducă în principal către activitatea de bază, cea de administrare de păduri. Această activitate nu trebuie să fie eficientă neapărat din perspectivă economică, pentru că administrarea pădurilor are o grămadă de alte criterii sociale pe care trebuie să le urmărim. În schimb, dacă Romsilva desfăşoară activităţi secundare (…), acelea trebuie fie şi eficiente din punct de vedere economic. Pentru că nu este normal să ducem bani de la activitatea principală, adică de la gestionarea şi administrarea pădurilor, ca să acoperim gestionare de hoteluri sau orice altă activitate secundară”, a spus ea.
Hotărârea de Guvern urmează să conţină şi indicatori de performanţă financiari, iar directorii şi şefii de ocoale vor avea criterii minimale de performanţă. Printre acestea vor figura: numărul orelor de formare, numărul activităţilor de instruire urmate, suprafeţele din fondul forestier acoperite de mijloace de supraveghere video, identificarea arborilor remarcabili, identificarea insulelor de îmbătrânire.
Diana Buzoianu a declarat că Ministerul Mediului elaborează în prezent un pachet legislativ, care va conţine şi alte propuneri de reformă pentru Romsilva.
„O să venim şi cu un pachet legislativ imediat în zilele următoare, de completare a hotărârii de Guvern”, a spus ea.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.