G4Media.ro

Numărul copiilor sub 4 ani s-a redus la jumătate față de 1990.…

Numărul copiilor sub 4 ani s-a redus la jumătate față de 1990. Efectele acestei scăderi dramatice se vor propaga în toate grupele de vârstă, arată un raport al Curții de Conturi

Numărul copiilor cu vârsta sub 4 ani era la 1 ianuarie 2018 de doar 905 mii de persoane, potrivit Institutului Național de Statistică. Asta în timp ce Anuarul Statistic al României arată că în 1990 erau 1,8 miloane de copii în segmentul de vârstă 0-4 ani. Scăderea de 49,8% este una dramatică, după cum remarcă cel mai recent Raport de audit al performanței privind finanțarea învățământului preuniversitar, făcut de Curtea de Conturi.

”Fundamentul oricărei construcţii demografice al unei ţări îl constituie populaţia cu vârsta cuprinsă în intervalul 0-4 ani”, potrivit aprecierii din raportul citat. Acest document folosește datele existente până în 2016, însă bazele de date online și publicațiile INS arată că populația de copii rezidentă cu vârsta sub 4 ani a scăzut de la 1.804.577 de persoane în 1990 (la 1 iulie) la doar 905.926 de persoane (la 1 ianuarie) în anul 2018, ceea ce reprezintă o scădere cu 898.651 de copii, adică 49,8%.

Cei de la Curtea de conturi fac o serie de aprecieri mai degrabă sociologice:

  • ”O ţară în care populaţia de 0-4 ani s-a redus aproape la jumătate într-un sfert de secol are un viitor sumbru referitor la existența și păstrarea identității naționale.”
  • ”Efectele acestei scăderi dramatice se vor propaga eşalonat în toate grupele de vârstă ce urmează, reducându-se treptat efectivele.”

Citește articolul integral pe Edupedu.ro.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Poate ca cifra era sustinuta si de etnicii rromi, care au cam plecat din Romania

  2. Soluția : cei mai mulți dintre noi suntem fățarnic, feisbucisti, neancorati la viata REALA. O combinație între Japonia și putina Elvetie ar putea sa ne salveze ca neam.

  3. Am mai spus-o si o repet: Curtea de Conturi, in loc sa-si indeplineasca adevarata menire, s-a transformat tot mai mult intr-o institutie de statistica. Nu e nevoie pentru ca exista una specializata: INS. Curtea de Conturi crede ca asa isi imbunatateste imaginea. Fals!

  4. frumos. poate ne spune si cineva cat salariati avea in subordin ministerul in 1990 si cati sunt acum, MEN fiind un minister care are in subordine peste 300mii de angajati…