G4Media.ro

Numărul copiilor din Polonia care se retrag de la orele de religie…

Foto: Pexels.com

Numărul copiilor din Polonia care se retrag de la orele de religie crește accelerat, pe fondul protestelor față de interzicerea aproape în totalitate a avorturilor

Datele oficiale arată că un număr tot mai mare de copii din Polonia se retrag de la orele de religie. Deși această tendință a este evidentă de câțiva ani, ea pare să fi fost accelerată de pandemie, reforma educației și deziluzia din ce în ce mai mare față de biserică, inclusiv pentru interdicția aproape totală a avorturilor, scrie notesfrompoland.com.

Cursurile sunt opționale, însă sunt găzduite și finanțate de școlile publice, dar cu programe și profesori (adesea preoți sau călugărițe) aleși de biserică. În 2018, majoritatea elevilor, în jur de 70%, participau la aceste ore.

Datele arată că în orașele mari în medie o treime din elevii înscriși la începutul anului școlar la cursurile de religie au renunțat la acestea.

Una dintre cauze poate fi reforma sistemului educațional făcută de guvernul conservator, care a avut această consecință nedorită. Practic, în multe școli orele de religie au fost mutate la începutul sau la finalul cursurilor, astfel că unii părinți și-au retras copiii de la aceste ore pentru a-i duce mai târziu la școală sau a-i lua mai devreme acasă.

Și pandemia a contribuit la reducerea participării la aceste ore. Odată cu trecerea la școala online, unii părinți au dorit să reducă timpul petrecut de copii în fața ecranelor.

Însă unul dintre motive este și introducerea interdicției aproape totale în privința avorturilor, căreia i se opune o mare parte a polonezilor, în special femeile sub 40 de ani. Introducerea acestei interdicții a provocat cele mai mari proteste din istoria postcomunistă a Poloniei.

O mare parte din furia oamenilor a fost îndreptată împotriva Bisericii catolice, care a cerut de mult timp interzicerea avorturilor. Reputația bisericii din Polonia a fost, de asemenea, afectată de o serie de dezvăluiri cu privire la abuzuri sexuale asupra copiilor de către clerici și presupusele acoperiri ale acestor fapte de către episcopi.

Sondajele arată că încrederea în biserică a scăzut semnificativ, în special în rândul tinerilor. Doar 9% dintre polonezii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani au o percepție pozitivă asupra bisericii. Iar Biserica a admis că apostaziile sunt în creștere.

Acest proces pare să fi avut un impact și asupra participării la cursurile de religie. „În noiembrie, decembrie – în timpul celor mai mari demonstrații – s-a întâmplat ceva”, a declarat Marcin Józefaciuk, directorul unei școli din Łódź, pentru Gazeta Wyborcza.

„Deși religia era la mijlocul orarului, deși avem un profesor decent, tinerii au renunțat”, a spus Józefaciuk. El a precizat că multe dintre documente prin care elevii sunt retrași de la orele de religie aveau pe ele desenate fulgere, un simbol al protestelor față de interzicerea avorturilor.

Până la jumătatea lunii noiembrie, la doar trei săptămâni de la începerea protestelor, sute de copii fuseseră retrași de la orele de religie doar într-un district al Varșoviei, notează Polska Times.

La sfârșitul acelei luni, un preot din orașul Szczecin le-a scris tuturor părinților de la o școală exprimându-și îngrijorarea că predă unei „săli de clasă din ce în ce mai goale”. El i-a avertizat pe cei care și-au retras copiii că vor „sta în fața judecății lui Dumnezeu” asupra deciziei lor de „respingere a credinței”.

Citește integral pe notesfrompoland.com

Polonia a interzis avorturile, mai puțin pe cele justificate de viol, incest sau când viaţa mamei este în pericol, ceea ce a dus la ample proteste. La ora actuală, în Polonia se înregistrează mai puţin de 2.000 de avorturi legale pe an, potrivit datelor oficiale. Organizaţiile feministe estimează că, anual, aproximativ 200.000 de avorturi sunt făcute ilegal sau în străinătate.

Foto: Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Ce altceva știu să facă popii, decât să amenințe dacă văd că sunt în pericol să piardă niște venituri. Secături, peste tot.

    • Banuiesc ca toti cei care se retrag pe muzica lui elton j.& g. michael sint deocamdata baieti , dar care vor pe parcurs sa-si schimbe sexul .

  2. Foarte bine, popimea doar înapoiere aduce oriunde s-ar afla.

  3. Când politicienii se tâmpesc, cetățenii se deșteaptă.

  4. Predarea religiei nu ar trebui transformata in indoctrinare. Ar trebui sa fie un curs de istorie a religiei, un curs care sa atinga toate religiile, in care sa li se expice tinerilor despre acestea.
    De fapt (si probabil ca vor sari multi la gatul meu ca spun asta) copii nu ar trebui botezati. Botezul si apartenenta sau participarea intr-o religie ar trebui sa fie o alegere personala, nu impusa de o traditie.

    • Sunt de acord, copiii nu ar trebui botezati. De fapt asta am vrut sa fac cu ai mei, sa-i las pe ei sa aleaga la majorat daca vor sa se boteze si in ce religie vor ei. Dar nu a fost posibil ca mi-am pus toata familia soacrei in cap și pe nașii de cununie. Vroiau sa-i boteze fără mine, adică fara tatal copiilor. Nu s-a putut să nu-i botez că eram eu impotriva a multi, dar ce am obtinut a fost o amanare a botezului, după ce implinesc un an, dupa ce fac vaccinurile si fără cufundare. Nici nu a indraznit popa să mai pună mana pe ei cand a văzut cât de mari sunt, deja mergeau, (probabil că se gândea că o să-l tragă de barbă). A trebuit să-i țin eu și să-i bag cu piciorușele în cazanul cu apă. Nici măcar până la buric nu i-am băgat. Oricum, practica de a-i baga cu gură și nas s-a dovedit a fi foarte periculoasă pentru viata celui mic.

    • Nu mi-am botezat copilul si cred ca este una dintre cele mai bune decizii luate in ultimii 13 ani. Am un copil care citeste mult și pe care l-am sfătuit să parcurgă, pentru cultura lui generală, inclusiv literatură religioasă. Când l-am întrebat cum i se pare, mi-a spus că o vede ca pe o colecție de truisme goale care se pretind a fi morale, pe fondul unor viziuni copilărești bolnăvicioase. Nici că putea oferi o definiție mai bună la 13 ani. Cât despre preoți, mi-a spus că sunt în general răi, obtuzi și răzbunători.

  5. Copiii nu se retrag, ci sunt retrași.

  6. UE= corporatie puternic ideologizata….atentie la ideologii ca ele nu au mama si nu au tata !

  7. Vai, dar ce avem noi aici, politicieni care s-au gândit la un plus de 5% voturi și au pierdut mai mult de 5% pe partea ailaltă? N-au fost în stare să anticipeze un răspuns atât de simplu, dar sunt în stare să guverneze o țară, sigur că da.

    „Sondajele arată că încrederea în biserică a scăzut semnificativ, în special în rândul tinerilor. Doar 9% dintre polonezii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani au o percepție pozitivă asupra bisericii.”

  8. Gusterule, tu esti un mascul, nu-i asa…? Ai avut vreodata o sotie…? Ti-a spus si adevarata-i parere despre avort…? Mai intai documenteaza-te, prietene, afla ce inseamna pentru femei nasterea unui copil nedorit si abia apoi spune-ti parerea care….nici n-ar trebui sa ti-o spui, ci sa-o lasi pe femeie sa aleaga singura daca va naste sau va avorta….! Semidoctilor….!

  9. Dumnezeu nu a creat nimic. E doar in mintea ta, dar asta conteaza mai putin. Asa cum nimeni nu iti interzice sa-ti onorezi zeitatea spatiului geografic in care te-ai nascut, la fel ar trebui sa respecti si opinia celui care nu este de acord cu tine, chiar daca nu-ti pica tocmai bine. Uite de asta nu e buna educatia religioasa. Nu face altceva decat sa alimenteze psihopatiile severe si atitudinile irationale. Dumnezeii religiilor sunt muți si nu decid nimic pentru ca nu exista. Oamenii o fac in numele lor cu un imens grad de răutate patologică.

  10. Daa, siiiigur. Vor sta în fața unui dumnezeu (re)inventat de Biserică care își schimbă în mod miraculos planul divin în funcție de interesele meschine ale prelaților și de cum vor să manipuleze aceștia credincioșii.