G4Media.ro

Activistă din Polonia, condamnată pentru că i-a trimis unei femei pastile pentru…

Sursa foto: Pixabay

Activistă din Polonia, condamnată pentru că i-a trimis unei femei pastile pentru avort

O femeie din Polonia a fost condamnată la opt luni de muncă în folosul comunității pentru că a ajutat în mod ilegal o altă femeie să facă avort. Avortul a fost aproape complet interzis în Polonia, iar Justyna Wydrzynska este considerată a fi prima activistă care a fost judecată pentru că a ajutat o femeie însărcinată. În prezent, în Polonia, acordarea de ajutor pentru avort poate fi pedepsită cu până la trei ani de închisoare, realtează BBC.

Femeia căreia Wydrzynska i-a trimis pastilele nu a ajuns să le folosească pentru avort.

Oficialii ONU, ginecologii și grupurile pentru drepturile omului au făcut apel la renunțarea la caz.

Justyna Wydrzynska, care va face apel împotriva verdictului, a declarat în fața instanței că a trimis un pachet de pastile pentru avort femeii însărcinate atunci când a aflat că aceasta se afla într-o relație abuzivă.

Femeia în cauză, numită Ania, care nu este numele ei real, plănuise să călătorească la o clinică din Germania pentru a întrerupe sarcina, dar nu a putut pleca din cauza unui lockdown legat de Covid-19. Ea a căutat apoi ajutor online.

Justyna Wydrzynska, care lucrează cu Abortion Dream Team, a declarat că a decis să-i trimită Aniei pastilele pentru a-i da posibilitatea de a alege. Ea însăși suferise abuzuri din partea tatălui copiilor ei și își ținuse propriul avort în secret.

Când partenerul Aniei a aflat despre pastile, acesta le-a confiscat și a denunțat-o pe activistă la poliție. Ania nu a născut, ci a suferit ulterior un avort spontan, potrivit rapoartelor.

Adresându-se instanței, Justyna Wydrzynska a declarat că este nevinovată și că statul a dezamăgit-o pe ea, pe Ania și pe alte femei, a relatat site-ul polonez Oko.press: „Am fost condusă de dorința de a ajuta, atunci când nimeni altcineva nu a vrut sau nu a putut să ajute.”

Protestatarii s-au adunat în fața tribunalului din Varșovia cu bannere pe care scris „Jak Justyna” (Eu sunt Justyna), iar Amnesty International a condamnat sentința ca fiind „un minim deprimant în represiunea drepturilor reproductive în Polonia”.

Din 2020, avortul în Polonia este permis doar în caz de viol sau incest sau atunci când sarcina pune în pericol sănătatea mamei. Doar Malta are legi mai stricte privind avortul în Uniunea Europeană, iar decizia a dus la proteste de amploare în Polonia.

Activiștii și grupurile pentru drepturile femeilor spun că hotărârea judecătorească din 2020 a avut un efect descurajator asupra medicilor, care se tem acum de repercusiuni chiar și atunci când există motive legale pentru un avort.

Când o femeie însărcinată a murit într-un spital polonez în 2021, familia ei a spus că legile i-au împiedicat pe medici să intervină, iar guvernul a trebuit să actualizeze liniile directoare. Izabela, în vârstă de 30 de ani, a murit din cauza unui șoc septic, deoarece se presupune că medicii au așteptat ca bebelușul ei nenăscut să moară.

Deși avocatul Justynei Wydrzynska a cerut achitarea, procurorii au solicitat o pedeapsă mai lungă de muncă în folosul comunității. Grupul juridic catolic ultraortodox Ordo Iuris, care a participat la proces, a declarat că aceasta ar trebui să primească o pedeapsă cu suspendare.

Ar fi prima dată când un activist, și nu un membru al familiei sau un medic, este judecat pentru că a ajutat o persoană să facă avort în Polonia.

Anul trecut, Federația Internațională de Ginecologie și Obstetrică (Figo) i-a scris procurorului general Zbigniew Ziobro, solicitându-i să renunțe la acuzații și să oprească alte „represalii” împotriva Justynei Wydrzynska sau a altor activiști și să dezincrimineze complet accesul la avort.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. „Grupul juridic catolic ultraortodox Ordo Iuris care a participat la proces”. Super. Au ajuns polonezii sa fie judecati de biserica.

  2. Legea e lege, domle. Nu se discuta.

  3. 8 luni? Dar un abonament cat costa?