G4Media.ro

Nouă state membre UE, în frunte cu Germania, resping o reformă a…

Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Nouă state membre UE, în frunte cu Germania, resping o reformă a pieţei electricităţii cerută de Franţa, care dorește ca preţul electricităţii să fie decuplat de preţul gazelor naturale, pentru a menţine energia nucleară ieftină

Nouă state membre UE – Germania, Austria, Luxemburg, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Letonia şi Olanda – se opun, într-o declaraţie comună, unei reforme a pieţei europene a electricităţii reclamate de către Franţa, care vrea ca preţul electricităţii să fie decuplat de preţul gazelor naturale, relatează AFP, citată de News.ro.

„Având în vedere faptul că creşterea preţurilor energiei se explică prin factori mondiali, trebuie să fim extrem de prudenţi înainte să ne amestecăm în structura pieţelor energetice interne. Aceasta nu poate fi o soluţie pentru amortizarea crizei actuale”, avertizează ei cu o zi înaintea unei reuniuni a miniştrilor Energiei din UE.

În prezent, gazele naturale contribuie la stabilirea preţului global pe piaţa comună a electricităţii.

Preţul mediu al electricităţii este tras în sus, pe măsură ce se recurge la energie fosilă, mai scumpă, în vederea satisfacerii unui consum tot mai mare.

În urma unei creşteri a preţului electricităţii pe piaţa angro, din cauza energiei fosile, Franţa cere o „decuplare” cu scopul ca preţul „foarte ieftin” al energiei nucleare să se alinieze cursului gazelor naturale.

Însă aceste nouă state membre UE nu vor să audă de aşa ceva.

Fără să numească Parisul, ele subliniază că ”nu pot susţine nicio măsură care contravine pieţei interne a electricităţii, de exemplu o reformă ad-hoc a pieţei angro”, pe care are loc o concurenţă între furnizori de electricitate care ”contribuie la inovaţie, la securitatea aprovizionării şi care este un element-cheie în facilitarea tranziţiei” către energia fără carbon, subliniază cele nouă state UE.

Piaţa comună a electricităţii ”funcţionează bine de 20 de ani, cu preţuri cu adevărat competitive (…). O intervenţie poate fi extrem de periculoasă şi poate distruge orice încredere în această piaţă”, avertiza, la începutul lui octombrie, ministrul luxemburghez al Energiei Claude Turmes.

Comisia Europeană (CE) consideră, la rândul său, „eficient” acest sistem – denumit al „tarifelor marginale” -, deoarece el încurajează dezvoltarea energiei regenerabile, al cărei cost de funcţionare este mic, dar care necesită o investiţie masivă la lansare.

Comisia anunţa la jumătatea lui octombrie că vrea să ancheteze cu privire la „componente anticoncurenţiale” şi manipulări, însă fără să pună la îndoială piaţa energiei.

Sursa foto: Facebook/ Gazprom

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Frumos…
    Ne asteptam la cresteri de taxe deci?

    • Așteaptă-te sa nu mai ai curent apa calda si căldură. Timisoara e studiu de caz. Sau Rep. Moldova.

  2. Pai cred si eu, nemtii, de cind si-au omorit nuclearele (dovada de deosebita „intelepciune”, as spune) au mai mult treaba cu gazul decit cu altceva.

  3. Lol, am plecat de la preturile stabilite de partid pe vremea lui Ceaușescu sa ajungem la preturi cuplate stabilite de speculatorii de pe piața macro a energiei.
    Iar diferența e ca în timp ce Ceaușescu distrugea o tara și un popor, ăștia fac toată planeta de nelocuit cu gazele și petrolul lor.

  4. Auzi la ei: piața „…funcţionează bine de 20 de ani, cu preţuri cu adevărat competitive…”
    In primul rand, funcționează asa de bine ca ne-a distrus climatul și natura și a produs la numeroase războaie cu milioane de victime.
    In al doilea rand, cum sunt preturile alea competitive când avem acum o criza din cauza creșterii lor? Iar acum 20 de ani, nu oare tot asa ceva s-a întâmplat?
    Mars la voi, teleghidați ai industriei combustibilului fosil!