G4Media.ro

Nou protest al funcţionarilor publici în Parlament / Grevă japoneză pe termen…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nou protest al funcţionarilor publici în Parlament / Grevă japoneză pe termen nelimitat / Angajații resping propunerea Guvernului de creștere a salariilor

Aproximativ 100 de funcţionari publici din Parlament au protestat, marţi, la Camera Deputaţilor, principala revendicare fiind o creştere a salariilor cu 25 – 30 %, ei respingând astfel oferta Guvernului de majorare salarială cu 10% în două etape, mărire care este „de 200 de lei pentru fiecare tranşă”, transmite Agerpres.

Potrivit acestora, din 2017 până în prezent, rata inflaţiei este de peste 40%, şi tot din acelaşi an „salariile lor nu au mai fost majorate”.

Printre mesajele afişate de angajaţii Senatului s-au numărat: „Şi noi avem copii. Vrem salarii decente!”, „Salariu conform cu importanţa instituţiei în statul de drept”, „Am muncit în tăcere 30 de ani”, „Nu cerşim pomană!”.

Acţiunea de protest este una comună a funcţionarilor publici parlamentari şi a personalului contractual, au precizat liderii sindicali.

Alina Grigorescu, lider al Sindicatului funcţionarilor publici parlamentari din Camera Deputaţilor, a precizat că angajaţii parlamentari se află în grevă japoneză pe termen nelimitat.

„Suntem nemulţumiţi de viziunea conducătorilor, Guvernului, Parlamentului asupra importanţei instituţiei Parlamentului României. (…) Funcţionarii publici parlamentari din Camera Deputaţilor se află începând de luni 27 mai în grevă japoneză pe termen nelimitat, ca formă de protest faţă de nivelul salarial incorect în raport cu importanţa instituţiei în statul de drept şi cu atribuţiile şi incompatibilităţile stabilite prin lege aplicabile funcţionarului public parlamentar. Am informat conducerea Camerei despre acest demers. (…) Nouă nu ni s-au mai mărit salariile din 2017. Am muncit în tăcere 30 de ani, dorim să se vadă şi să se audă glasul nostru. (…) Noi nu vrem decât noi nu vrem decât recunoaşterea funcţiei publice parlamentare în ierarhia sistemului bugetar şi vrem recunoaşterea instituţiei în sistemul politico- juridic consacrat de Constituţia României”, a declarat Alina Grigorescu.

Întrebată dacă vor fi în grevă japoneză toţi angajaţii sau doar membrii de sindicat, aceasta a spus: „Protestează toţi angajaţii funcţionarii publici parlamentari. E un protest al angajaţilor Parlamentului României, nu este un protest al sindicatelor, membrilor de sindicat, al funcţionarilor publici. Oamenii sunt nemulţumiţi indiferent dacă fac parte din sindicat sau nu”.

Angela Ghenciu, reprezentant al Sindicatului salariaţilor din Camera Deputaţilor, spune că salariile nu au mai crescut din 2017.

„Salariile au crescut constant în tot sectorul bugetar, mai puţin la noi, din 2017. Noi înţelegem nevoile Guvernului şi Guvernul, la rândul său, ar trebui să înţeleagă nevoile salariaţilor. Ni s-a vorbit de doi ani de zile de o nouă lege a salarizării. Din păcate, proiectul a fost amânat. Ne-au propus acolo altă grilă de salarizare, un coeficient mărit dar deocamdată sunt doar aşteptări pentru că până la o nouă lege a salarizării noi rămânem blocaţi la anul 2017, cu puţine modificări de 5%, cât ne acordă Guvernul”, a precizat Angela Ghenciu.

În ceea ce priveşte o grevă generală, liderul sindical a spus că, deocamdată, nu există un consens în această privinţă.

Luni, aproximativ 100 de funcţionari publici din Senat au protestat, spontan, în foaierul din faţa sălii de plen.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Schimbati legea si dati-i afara. Se gasesc altii in locul lor. Cel putin in privat asa merge treaba, desi chiar si acolo foarte greu poti da pe cineva afara in mod legal.

    • Să-i mute pe toți pe o companie și să o închidă. Soluții sunt, dar ce s-ar face cu nevasta, amanta , plozii și nepoatele acasă?
      Nu mai bine le cresc salariile ca să nu facă nimic la serviciu?
      Lasă că p.limea plătește că fraierilor de la privat nu le trebuie bani, că ș-așa au prea mulți.