G4Media.ro

Noile căi găsite de Ungaria și Serbia pentru a strangula presa: Nu…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Asa este, foarte bun articol, multumim, G4 Media! Presa si situatia ei intr-o tara reprezinta un indicator esential pentru nivelul de democratie al tarii respective, pentru masura in care o tara este capturata de hoarde de hoti si corupti si dictatori in fasa, sau se dezvolta normal si sanatos. Situatia Ungariei este de departe mai grava decat a Serbiei, pentru ca Ungaria este in UE, iar Serbia nu. Cata vreme n-a intrat inca in UE, si vrea sa intre, exista mecanisme prin care poate fi fortata sa respecte legislatia ce confera libertate presei. Din cate inteleg, legislatia exista, ea insa nu este respectata, fiind sabotata de putere la orice pas. De exemplu, lucrarea lui Viktor Orban de a convinge 400 de institutii media sa-si ofere GRATUIT trusturile si sa se uneasca intr-un concern la dispozitia puterii este un exemplu de-ti sta mintea-n loc. Efectiv, cum a putut convinge Viktor Orban atatea trusturi media sa intre la colectiva??? Aici miroase a coruptie de stat de la o posta, iata de ce nu este nici in ruptul capului Ungaria lui Viktor Orban interesata de Parchetul European. Dar cetatenii ungari cum au ajuns sa permita acestui regim rinocerizarea in crestere a tarii lor?

    • Buna intrebare. Cred ca banalitatea raului se propaga si pentru ca o masa critica de concetateni sunt dispusi sa se inhaite cu orice ticalos ca Orban atata timp cat le pica si lor ceva de la masa jupanilor, in timp ce o alta parte din cetateni sunt indiferenti la cum merg treburile cetatii. Nici la noi Dragnea, Tariceanu, Verestoy, clanul Basescu sau Vasile Blaga n-au furat singuri, in jurul lor roiesc sute de mii de „clienti”. Patrihotii lor mizeaza si ei pe un psihic al natiunii viciat de decenii de propaganda nationalista si victimizare (o tara gradina maicii domnului cu oameni pasnici si primitori care n-au dus niciodata razboaie de cucerire si au inventat insulina, pixul si zborul dar nu li se recunosc meritele ca-i oprima tarile mai mari, etc), in cazul maghiar cu specific si apucaturi ceva mai nocive ca cele mioritice.

      Dumneavoastra punctati foarte bine in tot ce spuneti cu o importanta exceptie: „Situatia Ungariei este de departe mai grava decat a Serbiei, pentru ca Ungaria este in UE, iar Serbia nu. Cata vreme n-a intrat inca in UE, si vrea sa intre, exista mecanisme prin care poate fi fortata sa respecte legislatia ce confera libertate presei.”

      Si pentru Ungaria au existat mecanisme iar daca in 2011/2012 familia politica din care face parte Orban s-ar fi interesat de respectarea statului de drept si inabusirea in fasa a tendintelor viktatorului, alta era acum situatia. In schimb, PPE-ul a decis ca e mai important sa aiba un animalut in stana care sa le aduca cuminte branza acasa, ca atata timp cat industria auto germana o duce bine in Ungaria, ce daca mai fura si famiglia lui Orban niste sute de milioane de fonduri europene? Ia uitati ce zicea Presedintele PPE Joseph Daul, recunoscand cu candoare ca e dictator Orban dar e dictatorul lor util:
      https://www.euractiv.com/section/uk-europe/interview/daul-orban-is-the-enfant-terrible-of-the-epp-family-but-i-like-him/

      In 2017 vreo 1500 de membri au semnat o petitie pentru expulzarea lui Orban dar PPE-ul s-a facut ca ploua. Bodyguardul politic al lui Orban, Manfred Weber, a avut grija sa nu-l deranjeze nimeni. Intre timp insa, pe masura ce Orban a devenit jenant pentru PPE si un motiv ca adversarii sa le bata obrazul cu dictatorul din curte, Manfred a trasat o linie rosie: in aprilie 2017 PPE-ul a avertizat ca daca Orban nu inceteaza atacurile la Universitatea CEU il vor exclude. Weber a promis cu gurita lui sa apere institutia „cu orice cost”. Cand Orban a facut pipi lejer pe ultimatumul lor de forma, Manfred Weber si-a „exprimat dezamagirea” in 2018 in timp ce CEU isi facea bagajele. Pe principiul: Manfred, fa-te ca-l sanctionezi.

      Fast forward in 2019, dupa un proces de „suspendare” de ochii lumii, Weber e reales presedinte al grupului EPP in parlamentul european, inclusiv cu voturile Fidesz. Dupa cateva runde de io pe asta nu-l mai votez ca suntem in conflict de ochii lumii, Orban tocmai ce a anuntat pe 5 iunie ca il vor sustine pe Weber Spitzenkandidat. Acolo s-a dus si votul dumneavoastra, doamna Gabriela. Nu-i frumoasa crestin democratia?

    • Inteleg ce spuneti, si-anume ca jigodia de viktor orban a ajuns asa si datorita lipsei de sanctiune europeana impotriva lui. Totusi, va reamintesc faptul ca impotriva Ungaria si a Poloniei s-a declansat articolul 7, cu larga majoritate, ori asta nu este chiar asa de putin lucru. Sa nu credeti ca nu i se da peste bot lui viktor orban cu aceeasi forta cum li se da psdeilor, din cauza vreunui calcul meschin vizavi de numaratoarea voturilor, cu toate ca si voturile sunt importante. Nu, alta e problema, si maine Ungaria si viktor orban ar fi blocata de UE prin toate mijloacele, insa e chiar in drum dinspre vestul Europei spre est, nu exista inca un drum securizat(Serbia, bunaoara), astfel incat UE sa nu se rupa de tarile din Europa de Est. Indata ce se face o astfel de treaba, viktor orban e pa, si va fi ocolit pur si simplu, daca nu schimba macazul spre democratie.
      PS. Ma deranjeaza ca ma criticati pentru formatia mea liberala, si nu mi se pare normal. Adica, scrieti un mesaj documentat si cu foarte bune puncte de vedere, ca sa-l incheiati ironizandu-ma pentru faptul ca sunt liberala? Pai articolul de fata este tocmai despre liberalism, despre libertatea presei, despre dreptul cetatenilor la libera informatie.

    • Nu v-am ironizat (si in treacat fie spus nici macar nu v-am apostrofat cu bai, cumatra ;)), si imi cer scuze daca asta reiese din finalul comentariului meu. El nu vi se adresa dumneavoastra. Dimpotriva, mi se pare trist ca PNL-ul si-a tradat alegatorii cu adevarat liberali a doua zi dupa euroscrutinul din 2014, in cel mai pur stil dambovitean, aderand la familia politica unde li se parea lor mai caldut. (Domnului Muresan ii este de altfel cald si bine, din punctul de vedere al parvenirii la nivel personal a fost o alegere isteata…) Dumneavoastra sunteti liberala, foarte bine, dar votul dumneavoastra e conservator si va merge indirect la Manfred Weber, amicul lui Orban. Nu e nimic de ironizat in asta.

      Apoi, nu pretinde nimeni PPE-ului sa excluda Ungaria din Uniune. Asta si-ar dori si co-sponsorul lui Orban, coleg cu Manfred in protejarea dihaniei (Manfred mai are si alti amici putinisti prin CSU…). De acolo si pana la serviciul de protectie si paza asigurat de PPE lui Orban mai erau insa multe optiuni. Articolul 7 a fost initiat tardiv, a avut grija PPE-ul sa nu-l deranjeze pe Orban in campanie electorala. L-au sustinut deschis, fara nicio retinere in 2 runde de alegeri declarate necurate de OSCE. Chiar si in 2018 Weber, iritat ca subiectul tot revine, a raspuns scortos intr-o conferinta de presa, ca „nu trebuie aratat cu degetul Orban”, stiti la ei, la estici, lucrurile stau altfel, ia hai sa „nu-i mai spunem lui Orban ca el e un european rau.” Repet, asta se intampla in 2018.

  2. @ SVeil: Minunată argumentația dumneavoastră. Manierată, ordonată, la obiect. Îmi scot pălăria şi mă înclin. Minunat condei.

  3. Subscriu!
    Și revin, deoarece e cam târziu ( ca oră) 🙂 pentru analize „liberale” în ograda europeană, ungară, dar mai ales dâmbovițeană!
    Noapte buna.