
Nicușor Dan, interviu pentru o publicație germană importantă: Social-democrații s-au comportat până acum extrem de corect / Trebuie să depășim perioada de deficite mari și să câștigăm încrederea piețelor/ Avem nevoie de un guvern stabil
Președintele Nicușor Dan a declarat, într-un interviu pentru publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung, că România are nevoie de un guvern stabil pentru a depăși perioada de deficit mare și pentru a câștiga încrederea piețelor. Șeful statului a spus în acest context despre PSD că s-a comportat până acum ”extrem de corect” și că este optimist că toate partidele din coaliție vor menține acordul.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Nicușor Dan a mai spus că România va continua investițiile la baza militară de la Mihail Kogălinceanu unde sunt trupe americane și că retragere americană din NATO este ”puțin probabilă”.
Astăzi, președintele României, Nicușor Dan, vizitează Berlinul. Într-un interviu acordat ziarului F.A.Z., el a mai vorbit despre lupta împotriva corupției, relația sa cu Donald Trump și alegerile anulate de anul trecut.
Redăm mai jos interviul integral
Rep: Domnule președinte, în campania electorală prezidențială din România, adversarii dumneavoastră naționaliști și anti-UE au fost susținuți în mod deschis de persoane precum J.D. Vance, Steve Bannon sau Elon Musk. După victoria dumneavoastră în alegeri, Donald Trump v-a sunat rapid și v-a felicitat. El nu a susținut afirmațiile adversarului dumneavoastră învins cu privire la alegerile presupus manipulate. Cum ați descrie relațiile româno-americane în prezent?
Nicușor Dan: Au existat câteva declarații americane cu privire la alegerile prezidențiale anulate din noiembrie anul trecut, dar aceasta nu a fost poziția oficială a Casei Albe, ci opinia unor persoane individuale. Ulterior, unii candidați populiști din România au afirmat că au sprijinul guvernului american, dar acest lucru nu era adevărat. Ei au călătorit în SUA, unde aveau firme de lobby, și au reușit să acorde câteva interviuri pentru podcasturi. Dar asta a fost tot. Avem un parteneriat strategic și o bună cooperare militară cu SUA. Este important ca acest lucru să rămână așa.
Rep: La Constanța, pe malul Mării Negre, se construiește una dintre cele mai mari baze NATO din Europa. Au îndoielile larg răspândite cu privire la loialitatea SUA față de alianță vreo influență asupra planurilor pentru această bază?
Nicușor Dan: La ultima reuniune de la Haga, statele NATO au decis să-și mărească cheltuielile pentru apărare. Cred că acest lucru face mai puțin probabilă retragerea americană din NATO. Investițiile noastre în baza Mihail Kogălniceanu vor continua conform planului, astfel încât aceasta să poată găzdui trupe din SUA și de la alți aliați și parteneri.
Rep: Țările NATO intenționează să își majoreze treptat cheltuielile pentru apărare până la 5%, din care 1,5% vor fi alocate infrastructurii relevante pentru apărare. Înseamnă asta că România va investi și în infrastructura din Moldova, care este puternic afectată de amenințările rusești?
Nicușor Dan: Suntem foarte interesați de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Aproximativ un milion de oameni de acolo au și cetățenia română. Îi vom sprijini pe mai multe planuri. Există deja conexiuni între rețelele noastre de gaze și electricitate și sunt planificate și alte proiecte pentru viitor, inclusiv în domeniul infrastructurii.
Rep: Nu sunteți considerat un populist, dar chiar dumneavoastră ați spus că, în anumite condiții, ați sprijini unirea Republicii Moldova cu România. Întrucât în Moldova nu există o majoritate în favoarea acestui lucru, care este sensul unor astfel de declarații?
Nicușor Dan: În 1918 a avut loc o unificare între România și Moldova, iar în 2018 Parlamentul român a adoptat o hotărâre cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la acest eveniment. Aceasta prevede că, dacă Republica Moldova este pregătită pentru unificare, și România va fi pregătită.
În Republica Moldova, aproximativ 35% din populație susține unirea. Atâta timp cât o parte semnificativă a cetățenilor țării noastre vecine susține forma actuală de stat, România nu va întreprinde nimic. Personal, îmi doresc o unire cu Moldova, dar respect pe deplin voința poporului din republica vecină.
Rep: Prioritatea principală pentru dumneavoastră și guvernul dumneavoastră este reducerea deficitului bugetar, care, cu 9,4%, este în prezent de departe cel mai mare din UE. În același timp, doriți să creșteți cheltuielile militare și să țineți sub control populismul pro-rus și anti-european. Fiind matematician, ați găsit formula pentru calcularea pătratului cercului?
Nicușor Dan: Am o înțelegere foarte geometrică a lucrurilor. Problema populismului nu este ideologică sau este doar într-o foarte mică măsură. Este vorba mai ales de încrederea în autorități. Aceasta ține de condițiile economice ale oamenilor și de faptul dacă ei consideră că societatea lor este justă. În România, oamenii simt nedreptatea la multe niveluri. Ei văd corupția, mică și mare. Ei văd că oamenii sunt plătiți diferit pentru aceeași muncă. Dar putem face ceva în acest sens.
Performanța noastră economică s-a dublat în ultimii zece ani. Beneficiem de fonduri europene și suntem pe punctul de a deveni membri ai OCDE în 2026. Prin urmare, sunt foarte optimist în ceea ce privește potențialul economic al României. De asemenea, cred că pe termen mediu vom obține succese în lupta împotriva corupției, astfel încât să putem consolida încrederea în autorități și să eliminăm nedreptățile din trecut.
Când am devenit primar al Bucureștiului în 2020, doar 30% dintre bucureșteni aveau încredere în autoritățile locale. După patru ani, procentul era de 60%. Acest lucru a lăsat puțin spațiu populiștilor. Când am fost reales primar anul trecut, au candidat împotriva mea și populiști. Aceștia au obținut însă doar 10% din voturi.
Rep: Predecesorul dumneavoastră în funcția de președinte, Klaus Iohannis, este acuzat de risipirea banilor publici, de exemplu pentru zboruri de lux cu avioane de mare capacitate în jurul lumii, cu escale nejustificate. Va fi anchetată conduita financiară a predecesorului dumneavoastră?
Nicușor Dan: Acest lucru a fost deja investigat de fostul președinte interimar și actualul șef al guvernului, Ilija Bolojan. S-a constatat că prețul anumitor zboruri era mult prea mare, având în vedere situația economică a României. Tocmai am anunțat că vom reduce bugetul administrației prezidențiale cu 20%. De altfel, și eu personal câștig acum mai puțin. Ca primar al
Bucureștiului, câștigam 21.000 de lei (aproximativ 4.100 de euro) pe lună, inclusiv indemnizațiile, iar acum câștig 15.500 de lei (aproximativ 3.000 de euro).
Rep: România a fost mult timp un magazin cu autoservire pentru elitele politice și administrative ale țării, care și-au acordat indemnizații exorbitante, pensii speciale și sinecură. Se poate remedia această situație prin mijloace legale, de exemplu în cazul pensiilor?
Nicușor Dan: O întrebare foarte dificilă. Să luăm cazul judecătorilor. În anii 1990 a fost adoptată o lege care le permitea judecătorilor să se pensioneze după numai 25 de ani de serviciu. De ce? Pentru că aveam mulți judecători din perioada comunistă de care trebuia să scăpăm. Această lege ar fi trebuit modificată ulterior, dar acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Judecătorii primesc pensii mai mari decât ultimul lor salariu.
Există, așadar, un stimulent economic pentru a se pensiona cât mai devreme posibil. Ceea ce era bine în anii 1990 pentru a scăpa de judecătorii comuniști, duce astăzi la faptul că și judecătorii buni părăsesc serviciul public cât mai devreme posibil. Guvernul trebuie să schimbe această situație. Este absurd ca oamenii să primească pensii mai mari decât salariile.
Rep: Cât de realiste sunt astfel de reforme, având în vedere că Partidul Social Democrat din România, care, mai mult decât orice altă forță politică din țară, a susținut în ultimii 30 de ani o formă de guvernare cleptocratică, face parte din guvern?
Nicușor Dan: Ce pot spune după două luni: social-democrații s-au comportat până acum extrem de corect. Desigur, există persoane care fac anumite declarații publice, dar partidul s-a comportat extrem de corect în cadrul negocierilor de coaliție și în cadrul guvernului. Acest lucru este important, deoarece trebuie să depășim perioada de deficite mari și să câștigăm încrederea piețelor. Pentru aceasta avem nevoie de un guvern stabil. Având în vedere că avem un acord de coaliție echilibrat între cele patru partide, sunt optimist că toți partenerii vor rămâne în coaliție.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.