G4Media.ro

Nelu Tătaru: Laboratoarele care fac teste pentru depistarea Covid vor lucra în…

Nelu Tătaru: Laboratoarele care fac teste pentru depistarea Covid vor lucra în trei schimburi, pentru a face față numărului mare de solicitări

Numărul mare de cereri pentru efectuarea testelor COVID-19 venite din partea celor care vor să plece în concediu în străinătate a generat întârzieri în comunicarea rezultatelor acestor teste, a declarat duminică, la Iaşi, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Ca urmare a suprasolicitării activităţii celor 133 de laboratoare care efectuează teste COVID-19 la nivel naţional, zilnic rămân în aşteptare aproximativ 6.000-7.000 de teste, susține ministrul. Acesta a apreciat că singura soluţie pentru suplimentarea capacităţii de testare o reprezintă funcţionarea laboratoarelor acreditate în trei schimburi.

„Noi în acest moment avem 133 de puncte de testare cu o medie de 19.000-20.000 de teste făcute, într-un ritm de două ture pe zi. În condiţiile în care aceste laboratoare vor avea şi capacitatea de trei ture pe zi, atunci putem să ne ducem spre 27.000-28.000 de teste pe zi şi pot fi compensate odată cu venirea cererilor de teste pentru cei care pleacă în concediu, la cerere. Au ajuns ca o mare parte din teste să rămână în aşteptare, cum sunt 6.000-7.000 de teste pe zi. Doar mărirea capacităţii acestor puncte pe care le avem acum, 133 de puncte, cu o tură suplimentară poate ajunge cu aceste teste la zero”, a afirmat Nelu Tătaru, conform Agerpres.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şi ministrul Mediului, Costel Alexe, s-au aflat duminică la Iaşi pentru a vedea care este stadiul lucrărilor la noul spital modular construit la marginea municipiului Iaşi.

Sursa Foto: laborator/Pexels

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Ma derbedeilor, PCR fac biologii specializati in asa ceva, iar biologii nu cresc in copac. Zeci de ani ati sabotat educatia, ati sabotat stiinta, ati dat tone de bani publici pentru biserici, in loc de educatia care conteaza, iar acum vreti sa-i exploatati la sange pe putinii care au ajuns sa invete ceva, in ciuda sabotajului vostru peren? Manca-v-ar COVIDu’!

    • Lucreaza chiar si in patru schimburi, daca e nevoie sa para ca se fac 20000+ teste/zi.

    • In clinicile private din Bucuresti care fac teste PCR la cerere, destul de numeroase, programarile pentru recoltare incep din luna august, adica timp de asteptare de minim 2 saptamani chiar daca testul e contra cost.

    • Sunt judete care nici azi nu fac teste, nada, niente, nula. Si inca o mana de judete care au facut sub 1000 de teste in toata pandemia.
      CAND dati afara incapabilii care nu-s in stare sa obtina aparatura, resursele si apoi sa le utilizeze la capacitate maxima? Inadmisibil ca unii sa faca 3 ture si altii sa stea cu mana-ncur.

  2. Băi, nesimtitilor, sunt pacienți nonCovid internați ptr.operatie in spitale din Bucuresti care n-au primit nici azi, după 72 h de la recoltare, rezultatul testului.
    Ati înnebunit de tot cu excursionistii de Grecia, si voi , si vrăjitoarea de Firea!
    Dati-le, în puii mei, prioritate oamenilor cu probleme de sănătate care stau in plus in spital încă 3-4 zile din cauza incapacității voastre de organizare!
    In afară că stau in stres preoperatoriu, mai ocupă aiurea cateva zile un pat care poate ii trebuie si altui bolnav.
    Ca să nu vorbesc de cei care prelucrează testele, vai de ei, în 3 schimburi pentru niste excursionisti :(((((

    • marti cand incep sa bage pe toata lumea in spital + testari multe pentru vacanta sau firme = dezastru si mai mare pentru pacientii non-covid.

  3. Domn’ Nelu, urgent trebuie pus de-o afacere! Cu atitea cereri un capitalist adevarat vede imediat potentialul morman de bani.
    Si puteti imparti ceva si cu aia de lucreaza in 3 schimburi.

  4. Se face vreo prioritizare a testelor? In opinia mea, ar trebui ca testele obligatorii – adica cele care sint cerute in urma anchetelor epidemiologice si cele care sint necesare in alte situatii, de pilda la testarea la internare sau la testarea regulata a personalului medical etc – sa aiba prioritate in sistemul de sanatate public. Testele la cerere – pentru excursii in Grecia, de pilda- ar trebui sa aiba o prioritate mult mai mica. In felul asta se stimuleaza si crearea unei piete de testare in laboratoare private.

    • Canci prioritate, am pe cineva in spital nonCovid cu test facut joi dimineață, încă nu are rezultatul(au trecut aproape 80 de h), în condițiile în care până acum cateva zile rezultatul venea la 24 h. Ptr.astia toti, guvernanti si administrație locală, sunt mai importanți excursionistii de pandemie, nu cei care au reală nevoie: suspecții, familiile lor, pacienții nonCovid internați, personalul sanitar(Doamne Fereste de vreun focar in spitale nonCovid!).
      Ar trebui separate centrele.

    • NORMAL ca se face prioritizare. Romaneasca. Apropos, ai vreun var pe la vreun laborator din asta cu COVID?

  5. la inceputul epidemiei, pricipalul motiv invocat pentru numarul redus de teste era lipsa de personal specializat. aparatele se pot cumpara, se pot imprumuta, dar specialisti gasesti mai greu.

    intrebarea mea este cum s-a reusit sa se gaseasca personal care sa poate prelucra testele? nu sunt in domeniu…. poti reprofila oameni, ii poti specializa in decurs de 2-3 luni?
    pot aparea rezultate false ca urmare a erorilor umane?

    au aparut si diverse clinici private care realizeaza aceste teste… ai nevoie de acreditari, de avize pentru a face asa ceva?
    una dintre ele functioneaza in regim de drive-in, intr-o parcare de mall. nu pot sa nu compar situatia cu cea de la testarea realizata de firea, pe national arena, care a fost oprita de dsp pe motiv ca locatia nu era avizata.

    (intrebarile pe care le pun nu vin dintr-o reticenta fata de existenta sars-cov-2, nu intru in aceasta non-discutie; nu sunt fanul niciunui primar actual sau viitor).

    • Realizarea testelor presupune atentie, o serie depasi bine definiti si un instructaj (nu cred ca 2 saptamani nu ajung). Nu se invata medicina de la 0, sunt pasi comuni cu multe teste clasice. Trebuie un minim de competente de profilul potrivit.
      Problema e ca, incepand de la sefi de spital, autoritati judetene pana la doctori, multi nu vor sa se bage. Sa lucrezi in schimburi? Weekend? Aici trebuie umblat. Prin LEGE, fiecare judet sa aiba capacitati proprii, fortand autoritatile lenese din anumite judete sa cumpere aparatura. Managerii de spital obligati sa angajeze/repartizeze personal. Iar guvernul sa plateaca un specialist LA FEL DE BINE ca in UPU. Si atunci nu vor mai exista judete care nu fac analize, sau care fac 20-30 pe zi.

  6. La „privat”…dar și la”stat”… cand ai nevoie sa faci analize/investigații au prioritate cei care plătesc pe loc iar cei care vin cu „trimitere”, adică în baza contribuțiilor lunare…cashul inainte ca la fete…asteapta sa le vina randul cand este disponibil „plafon”…pt ca decontarea cu „CASA” durează luni de zile.
    Pe bază de principiu economic prefera sa încaseze acum decât la calendele grecești…pe românește „La paștele cailor”.
    Este bine că se fac mai multe testări dar ar fi moral ca cei care au chef de vacanțe în „țările calde ” sa fie puși în coada listei dacă nu au simptome.

    • cum adica decontarea dureaza LUNI? e unu, Citu, care zice ca nici vorba – plateste consumatia pe loc. plus ce a ramas de platiti de la Teodorovici care bea pe datorie

  7. Aproape 4 zile de așteptare rezultat test COVID ptr pacient nonCovid, operații amânate de vineri pe luni din lipsă de rezultat test COVID, cam așa arată situatia intr-un spital nonCovid din Bucuresti, dl.Tataru. Si urmeaza vremuri si mai nașpa.
    Separați dreak excursionistii de prioritățile medicale, mai salvați niste vieți, nu moare nimeni că nu pleaca hai-hui pe pandemie.