G4Media.ro

Nelu Tătaru, despre cozile de la Institutul Oncologic din Cluj: „Este o…

Nelu Tătaru, despre cozile de la Institutul Oncologic din Cluj: „Este o problemă de management”

Nu este pentru prima dată când se semnalează că la Institutul Oncologic Cluj Napoca pacienții formează cozi pe sute de metri, situație care s-a repetat și miercuri. Ministrul sănătății, Nelu Tătaru a fost întrebat la Digi24 dacă este la curent cu această problemă.

„Sesizări sunt, am avut nişte discuţii, problema este de management la aceste unităţi sanitare în care, considerentele pe care le repetam şi acum două sau trei săptămâni, orice pacient vine cu o programare. Dacă toţi pacienţii sunt chemaţi la prima oră, săracii nu au decât să-şi aştepte rândul; atunci, respectarea oricăror reguli nu mai este o prioritate în condiţiile în care îşi aşteaptă rândul la un consult al unui medic”, a răspuns ministrul, precizând că nu doar la Institutul Oncologic din Cluj sunt cozi, ci și la alte unități medicale, chiar și din capitală, dând exemplul Spitalelor Florească și Universitar.

„Eu cred că acel management, acel corp medical trebuie să înţeleagă că avem o programare, avem o zi în care să chemăm acel om, o oră care să îi fie dedicată lui”, a arătat Tătaru.

Întrebat ce ar fi făcut în calitate de ministru cu privire la situaţia de la Cluj dacă România era încă în starea de urgenţă, Tătaru a răspuns: „Un corp de control şi o evaluare”.

Directorul medical al Institutului Oncologic din Cluj, Patriciu Achimaş Cadariu, a declarat miercuri, pentru Agerpres, că problema cozilor e generată de faptul că bolnavii respectivi n-au putut să beneficieze de tratament în ultimele două luni, din cauza pandemiei de coronavirus.

„Sunt pacienţi care n-au fost trataţi în lunile astea. Am avut 1.830 săptămâna trecută, 570 ieri, azi n-avem încă statistica, dar sunt sigur peste 500. Facem tot ce e omeneşte posibil. Vin pacienţi şi nu-i putem opri, oricât ar fi de planificat. Şi sigur că-i primeşti pe toţi, că 80% sunt din altă localitate. Şi trebuie făcut triajul, fiindcă astea-s regulile, şi testare la pacienţii oncologici. Iar toate aceste lucruri trebuie să se desfăşoare în afara spaţiului de spital. Căutăm toate soluţiile şi noi, colegii mei sunt absolut înnebuniţi de cât lucrează. A ne bate joc de oameni ar însemna să-i trimitem acasă”, a spus Patriciu Achimaş Cadariu.

La rândul său, prefectul de Cluj, Mircea Abrudean spune că e un număr foarte mare de pacienţi care vin din toată ţara: „Sunt 500 de pacienţi zilnic la Oncologie. Trebuie triaţi şi testaţi înainte de a fi internaţi şi a beneficia de tratament. Sunt pacienţi din toată ţara, care timp de două luni nu au mai beneficiat de tratament de specialitate. Săptămâna trecută au fost 1.830 persoane. Din păcate, nu pot fi introduşi în spital până nu sunt triaţi şi testaţi conform algoritmului naţional”, a afirmat Abrudean, conform Agerpres.

Sursa Foto: captura infocluj.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Normal ca e problema de management, in Aprilie a fost la fel. Demisia pana nu e prea tarziu. Atai avut 3 luni stare de urgenta sau alerta, ce ati facut sa nu fie spitalele focare de infectie? Inafara de amenintat populatia nu ati facut mare lucru.
    Demisia! Plecati si voi si cei care v-au votat(PSD,ALDE, UDMR,ProRomania si PMP) la cosul de gunoi al istoriei. Ne-am saturat de voi, ajunge.

  2. Santajist si infect ?

  3. Nu e o problema de management ci una strategica.
    Concentrarea in cateva centre regionale a elitei oncologiei romanesti combinata cu „inchiderea” ordonata de tripleta costache/arafat/vela a dus la aceasta situatie. Nu e de vina numai conducerea institutului (cu un fost ministru al sanatatii).
    Domnul tataru stie una si buna: corpul de control si evaluare. Insa degeaba controlezi si evaluezi daca nu vii si cu solutii. Or solutia cea mai simpla in acest moment este, bineinteles, cresterea capacitatii de testare GRATUITA atat la institut cat si in teritoriu. Dar cand Streinu Cercel spunea in aprilie ca in romania nu se efectueaza nici macar numarul de teste care ar putea fi facut a fost linsat mediatic si alungat. Alternativa netestarii e programul „vacanta mare” de fapt ce vrea sa faca tataru prin amenintarile cu revenirea la starea de urgenta.

  4. Buna seara!NORMAL ca este o problema de management!!!klauss si costache au dat ordonanta privind stabilirea criteriilor pentru stabilirea spitalelor covid dar,klauss si tataru au uitat sa dea ordonanta care sa anuleze klauss-costache!!!Separat,cei 500 de euro nu se mai justifică pentru o parte din medicii si personalul medical care sunt in asteptarea pacientilor covid(pe care unii dintre ei,nici macar nu i-au văzut!!!ce sa vorbim sa-i mai trateze!!!)Managementul lui Tataru incepe sa fie discutabil!!!Este tot timpul in vizite de lucru din care nu prea concretizeaza practic dar,teoretic…mai sunt masti de vânzare!!

  5. Mai terminati odata cu …trimitem corpul de control….ca sa ce????Asa facea si ministreasa cu spaga…tot trimitea corpul de control!Deschideti odata spitalele,mor oameni cu zile!!!!Ce control??Tu nu stii ca sunt inchise spitalele???Bai,idioti ,ne mai prostiti mult?????