G4Media.ro

Negocieri dure pentru Brexit: În vreme ce Londra amenință să trântească ușa,…

Sursa: G4Media.ro

Negocieri dure pentru Brexit: În vreme ce Londra amenință să trântească ușa, Bruxelles-ul se pregătește pentru un eșec

Guvernul britanic a amenințat joi că va trânti ușa negocierilor post-Brexit cu Uniunea Europeană, din luna iunie, în lipsa unor progrese rapide, excluzând o aliniere la regulile comunitare cerută de Bruxelles în schimbul unui acord de liber-schimb avantajos.

(analiză preluată din La Libre Belgique, via Rador)

Publicarea mandatului de negociere britanic a confirmat prăpastia care există față de Bruxelles înaintea începerii, luni, a unor negocieri complexe, după ieșirea Regatului Unit din blocul european la sfârşitul lui ianuarie.

În ciuda dificultății sarcinii, britanicii și europenii au zece luni la dispoziție să se înțeleagă asupra noii lor relații, înaintea încheierii, pe 31 decembrie, a perioadei de tranziție în timpul căreia Regatul Unit continuă să aplice regulile europene. Londra exclude categoric să prelungească această perioadă.

“Asta lasă suficient timp, chiar dacă este limitat, pentru ca Regatul Unit și UE să ajungă la un acord”, a estimat executivul condus de conservatorul Boris Johnson.

În lipsa unei perspective serioase de acord în iunie, Londra amenință să se retragă de la negocieri, făcând să apară spectrul unui “no deal” cu consecințe economice potențial dezastruoase de ambele părți ale canalului Mânecii.

Bruxelles se pregătește pentru un eșec

Răspunzând avertismentului Londrei, care a făcut că lira să scadă față de euro, Comisia Europeană a spus că va continua să se pregătească pentru un eșec al negocierilor.

O purtătoare de cuvânt a precizat totuși că este “prea devreme pentru a ne antepronunta în legătură cu rezultatul negocierilor”, pe care Bruxellesul le abordează “într-un spirit constructiv”.

Una din pietrele de temelie este cerința Bruxellesului ca Regatul Unit să continue să respecte unele reguli ale UE pe termen lung, în special în materie de ajutoare de stat, mediu, drept al muncii sau fiscalitate, în contrapartidă cu o deschidere foarte largă a pieței europene fără taxe vamale pentru mărfuri.

“Guvernul nu va negocia niciun aranjament în care Regatul Unit să nu aibă control asupra propriilor legi și a vieții sale politice”, se arată în mandatul publicat la două zile după aprobarea de către UE a propriului document.

„Asta înseamnă că nu vom accepta nicio obligație pentru legile noastre de a se alinia la cele ale UE sau pentru ca instituțiile europene, printre care Curtea Europeană de Justiție, să aibă competențe în Regatul Unit”, precizează mandatul, declarând totuși că se dorește o “cooperare amicală” între două părți “suverane și egale”.

Obiectivul celor 27 este de a evita o concurență neloială la porțile lor.

Guvernul lui Boris Johnson nu vede așa lucrurile: scopul Brexit era tocmai de a-și asuma “independența economică și politică” a Regatului Unit, chiar dacă acest lucru implică să aibă mai multe bariere comerciale.

Marea Britanie vrea să țină în mâna propria reglementare în materie de ajutoare de stat. Dar se declară deschisă la “angajamente reciproce de a nu slabi sau reduce nivelul de protecție” existent în materie de drept al muncii sau de mediu.

Pescuitul, ultra-sensibil

Alt măr al discordiei, problema ultra-sensibilă a pescuitului. UE vrea să “mențină accesul reciproc” la apele teritoriale ale celor două părți.

O poziție greu de acceptat de către Londra, în ciuda avertismentului UE care condiționează încheierea unui parteneriat comercial de un acord privind pescuitul.

Insistând pe voința lor de a redeveni “un stat costier independent” la sfârșitul lui 2020, britanicii intenționează să negocieze în fiecare an accesul UE la apele sale, așa cum fac astăzi Norvegia sau Islanda.

Boris Johnson a repetat de mai multe ori că vrea un acord comercial de bază, că cel negociat de UE cu Canada, care ar păstra autonomia economică a țării sale.

Dificil, consideră Bruxelles-ul: a avea acces la piața unică necesită respectarea regulilor ei; și Regatul Unit constituie un caz aparte din cauza legăturilor puternice create în cinci decenii de apartenență la UE, primul său partener comercial.

Cele două părți s-au declarat gata pentru eventualitatea lipsei unui acord, ceea ce ar presupune ca relațiile economice între Bruxelles și Londra să fie reglementate de regulile Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), mult mai puțin avantajoase, deoarece fixează taxe vamale pentru mărfuri.

Traducere: Gabriela Sîrbu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Deci ce vor englezii: sa aiba avantajele economice de a fi „membri” ai UE (accesul la piata unica, fara tarife si cote) ca si pana acum, dar sa fie „suverani” si independenti. Ceva de genul angajatul se prezinta la negociere cu patronul spunand „sefule, eu vreau salariu si asigurare si bonusuri la final de an, dar refuz 100 % sa ma prezint vreo zi la munca, vreau sa fiu independent si suveran”.. Eu banuiesc ca liderii UE nu sunt atat de imbecili incat sa le ofere asta englezilor (in momentul ala Uniunea nu mai are niciun sens), dar tare mi-e teama cu ei.. aceeasi lideri stau cu bratele larg deschise „refugees welcome” cand vin cu barcile islamistii din Africa si Orient.

    • Nu Tibi, UE NU este șeful, și nici Uniunea Europeană un loc de muncă. UE și Marea Britanie sunt două entități diferite și fiecare are nevoie de ceva de la cealaltă. Mi se pare foarte normală poziția UK: nu o să vină UE să le spună ce să facă și ce să nu facă la ei acasă. Vrei acces la piață mea (în UK), astea sunt regulile. Vrei acces la apele mele ca să pescuiești, astea sunt regulile, pa și puși. UE poate să pună câte reguli de căcat vor ei, n-au decât să și le respecte. UK are dreptul la autonomie politică și economică. Ceilalți din UE sunt doar niște sclavi. Nimeni în interiorul UE nu mai are dreptul să decidă ceva fără UE.

    • Si tu gigi? Ce dreaq mai cauti aici sau postezi din rusia , facearai manivelă lu iliescu si putin .:)))

    • Gigi, tu te uiti doar din casa inspre afara, pe fereastra aia ingusta. Vezi ca se vede si dinspre afara inauntru. Nu fi manivela.

    • @Gigi Manivela
      Atentie, citeste atent: UK vrea sa aiba dreptul de a acorda ajutoare de stat in mod suveran, dar unor firme/domenii britanice care sa concureze neloial firme din UE care n-ar beneficia de ajutoare de stat.

  2. Toată lumea știe că Johnson niciodată nu a vrut un „deal” cu UE, aceste negocieri sunt doar de fațadă iar atunci când vor eșua,Johnson să poată să zică „vezi ce răi sunt ăștia din UE? Huooo” ….momentan cocalarii englezoi au drepturi economice depline in UE ca un stat membru, vedem în 2021 când se va termina perioada de tranziție și drepturile comerciale se vor rupe cu totul…

  3. UK e un stat misto. Eu zic sa faca ei o noua uniune care sa o intreaca in beneficii pe asta de la bruxelles care e stearpa, fada, plina de golanasi in armani corupti si zambitori si deasupra legii!

  4. Daca incearca sa faca o noua uniune si sa rupa parti din UE,trebuie sa lase libere granita cu noile tari si cei care pleaca din UE trebuie sa ajunga cumva in M.B. Poate iti imaginezi si cum vor putea sa faca asta, se umple M.B. de toti alde unii ce vor fi alungati din UE? Exculs nu au capacitatea de a face asta . Tot ce vor incerca este sa genereze intelegeri economice peste decizia UE , dar si aici tarile foste estice nu cred ca vor avea incredere in ceva ce este doar promis ,mai ales ca dupa brexit nu mai poti tine seama de promisiunilie M.B.Cum sa pleci din ceva ce functioneaza si aduce bunastare ,basca putere si sa te arunci in necunoscut .