G4Media.ro

Myanmar: Cel puțin 50 de persoane, ucise într-unul dintre cele mai sângeroase…

Sursa: ro.maps

Myanmar: Cel puțin 50 de persoane, ucise într-unul dintre cele mai sângeroase atacuri aeriene ale juntei militare

Zeci de persoane au murit într-unul dintre cele mai sângeroase atacuri aeriene din Myanmar de la lovitura de stat din 2021, iar junta militară a confirmat că se află în spatele atacului, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, s-a declarat „îngrozit” după atacul de marți, într-un „dispreț flagrant față de regulile dreptului internațional”.

„Se pare că printre victime se numără copii care dansau, alături de alți civili, la ceremonia de deschidere a unui centru din satul Pazi Gyi, districtul Kanbalu”, a declarat Türk într-un comunicat.

Cel puțin 50 de morți și zeci de răniți au fost raportați de BBC Burmese, The Irrawaddy și Radio Free Asia, dar bilanțul ar putea ajunge la 100 de morți, potrivit unui salvator al unui grup rebel înarmat contactat de AFP.

Acesta a declarat că printre victime se află și copii.

Marți seară, junta de guvernământ a recunoscut că „ar putea exista persoane îmbrăcate în haine civile”, fără a menționa un bilanț al morților, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Zaw Min Tun.

Dar armata a insistat că a vizat o adunare a opozanților înarmați – deschiderea unui birou al Forțelor de Apărare a Poporului (PDF), pe care i-a calificat drept „teroriști”. Unii dintre morți erau luptători în uniformă împotriva loviturii de stat, a precizat oficialul.

„Potrivit informațiilor pe care le-am obținut pe teren, persoanele ucise nu sunt doar din cauza atacului nostru. Au existat mine plantate de PDF în jurul acelei zone”, a declarat el.

Un avion de vânătoare și un elicopter de luptă au fost desfășurate în acest atac, a declarat pentru AFP o sursă de securitate.

Washingtonul s-a declarat „profund îngrijorat” de aceste atacuri, care „subliniază încă o dată disprețul regimului față de viața umană și responsabilitatea sa pentru criza politică și umanitară gravă din Birmania de la lovitura de stat din februarie 2021”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, într-un comunicat.

„Forța extremă împotriva civililor nevinovați”

Martori contactați de AFP au raportat, de asemenea, aproximativ 100 de morți. Videoclipuri care circulă pe rețelele de socializare – a căror autenticitate nu a putut fi confirmată de AFP – arată cadavre împrăștiate în casele ruinate.

Este unul dintre cele mai mortale atacuri desfășurate de junta, acuzată în mod regulat de crime de război, de la lovitura de stat din 1 februarie 2021, care a aruncat Myanmar în haos.

Acesta are loc în ajunul sărbătorilor de Anul Nou birmanez, Thingyan, care durează mai multe zile.

„Acest lucru întărește climatul de teamă. Va exista o mai mare reticență față de organizarea de evenimente de masă de orice fel, având în vedere riscul de atentate”, a declarat pentru AFP Phil Robertson, director adjunct pentru Asia la Human Rights Watch.

„În timp ce populația din Myanmar sărbătorește Anul Nou, UE este profund șocată de rapoartele privind ultimele atrocități comise de regimul militar din Sagaing, care au provocat moartea a zeci de civili nevinovați”, a declarat Nabila Massrali, purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene pentru afaceri externe.

Guvernul de Unitate Națională (NUG), un organism de opoziție fondat de foști deputați din partidul lui Aung San Suu Kyi, dintre care mulți se află în exil, a denunțat un „nou exemplu de utilizare fără discernământ a forței extreme împotriva unor civili nevinovați”.

Regiunea Sagaing, în apropiere de Mandalay, al doilea oraș ca mărime din țară, opune o rezistență acerbă juntei, iar luptele intense se desfășoară de luni de zile. Mai mult de jumătate din cele 1,2 milioane de persoane strămutate în urma luptelor provin din această provincie, potrivit ONU.

Avantaj aerian

Myanmar este măcinat de conflicte violente între juntă și opozanții săi de la lovitura de stat din 1 februarie 2021, care a răsturnat-o pe lidera aleasă Aung San Suu Kyi, acum în închisoare.

Armata birmaneză mizează pe avantajul său aerian, în special pe avioanele sale de fabricație rusă și chineză, pentru a compensa dificultățile sale la sol într-un conflict care se împotmolește.

ONU a contabilizat peste 300 de lovituri aeriene în 2022, precum și mai multe incidente cu victime civile.

Liderul juntei, Min Aung Hlaing, a condiționat alegerile pe care le-a promis de la preluarea puterii de revenirea „păcii și stabilității” în țară. În februarie, junta a recunoscut că o treime din țară a scăpat de sub controlul său.

Un organism local de supraveghere a drepturilor omului a raportat peste 3.200 de persoane ucise de la lovitura de stat, în timp ce armata a numărat peste 5 000 de morți, pe care îi pune pe seama opozanților săi.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...