G4Media.ro

UNICEF: Minele terestre au provocat de trei ori mai multe victime în…

Sursa foto: Pexels / Suzy Hazelwood

UNICEF: Minele terestre au provocat de trei ori mai multe victime în Myanmar în anul 2023

În Myanmar, numărul civililor răniţi sau ucişi de minele terestre sau de muniţii neexplodate s-a triplat anul trecut, a declarat joi UNICEF, deplângând faptul că peste 20% dintre victime sunt copii, relatează AFP, transmite Agerpres.

„Folosirea minelor terestre nu este doar condamnabilă, ci poate constitui o încălcare a dreptului internaţional umanitar”, a declarat Debora Comini, directoarea regională pentru Asia de Est şi Pacific, citată în comunicat.

Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii a înregistrat 1.052 de victime – 188 de persoane ucise şi 864 rănite – în 2023, faţă de 390 în anul precedent. Au existat 226 de incidente care au implicat un copil, soldate cu 59 de decese.

Circa 35% dintre victime provin din regiunea Sagaing (nord), devenit unul dintre bastioanele rezistenţei împotriva generalilor după lovitura de stat din 2021.

Ţara este devastată de un conflict civil între juntă şi adversarii săi etnici şi politici.

Myanmar nu a semnat convenţia Naţiunilor Unite care interzice producerea, depozitarea şi utilizarea minelor antipersonal.

Armata este acuzată cu regularitate de săvârşirea de atrocităţi şi crime de război. Peste 6.000 de persoane au fost ucise de combatanţii anti-lovitură de stat şi de grupurile minoritare etnice, potrivit juntei.

Represiunea militară împotriva tuturor formelor de disidenţă s-a soldat cu peste 4.800 de morţi, potrivit unui grup local de monitorizare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...