G4Media.ro

Multiplele fețe ale lui Justin Trudeau. Mărirea și decăderea unui idol progresist

Sursa: nbcnews.com

Multiplele fețe ale lui Justin Trudeau. Mărirea și decăderea unui idol progresist

În 2015, atunci când câștiga de o manieră categorică alegerile parlamentare și devenea premierul Canadei, Justin Trudeau era considerat noua imagine a liberalismului internațional. Atunci când a depus jurământul, politicianul în vârstă de 43 de ani a fost lăudat cu titluri entuziasmate de ziarele din întreaga lume după ce a explicat motivul pentru care cabinetul său includea un număr egal de femei și bărbați, precum și persoane cu dizabilități, trei membri ai comunității sikh și doi din rândul populațiilor indigene.

„Pentru că este 2015,” a afirmat zâmbind Trudeau, lăsând să se înțeleagă că atitudinile progresiste vor fi în centrul politicilor sale pe perioada guvernării. După nici patru ani însă de la acel moment istoric, șeful guvernului de la Ottawa traversează unul dintre cele mai tensionate momente din mandatul său, iar reputația sa de lider progresist, feminist și susținător al minorităților este pe punctul de a fi distrusă în mod iremediabil de acuzații de rasism.

Imediat după ce a preluat mandatul de șef al guvernului canadian (după un deceniu de „politici conservatoare eșuate,” așa cum le-a numit Trudeau), premierul era înfățișat făcându-și selfie-uri cu Barack Obama și a fost prezentat într-un material de către revista Vogue care l-a numit „New Young Face of Canadian Politics”.

Ulterior, după ce Donald Trump a fost ales la Casa Albă, un profil laudativ realizat de revista Rolling Stone se întreba dacă Trudeau era „cea mai bună speranță a lumii libere” – un contrapunct internaționalist la noul președinte american, o voce puternică în slujba acțiunilor decisive privind schimbările climatice, un progresist în probleme sociale, cu o viziune pro-imigrație solidă.

Miercuri însă, într-un gest care a zdruncinat imaginea liderului canadian de politician progresist și liberal, revista TIME a publicat o fotografie din 2001, care îl prezintă pe Trudeau purtând o mască maronie, ca parte a unui costum ce îl înfățișa pe Aladin, eroul din „O mie și una de nopți.” Imaginea, descoperită în anuarul școlii West Point Gray Academy din Vancouver îl arată pe Trudeau, care poartă un turban și o robă, cu fața, gâtul și mâinile întunecate.

Deși nu era singura persoană costumată din imagine, Trudeau este singurul vopsit pe mâini și față. Actualul premier de la Ottawa, care este fiul fostului prim-ministru liberal Pierre Yves Elliott Trudeau, avea în acel moment 29 de ani.

În materialul care însoțește forografia, TIME a precizat că a obținut o copie a anuarului școlar, intitulat The View, de la Michael Adamson, un om de afaceri din Vancouver, care face parte din comunitatea West Point Grey Academy. Adamson nu a fost la petrecerea respectivă, la care au participat membri ai corpului profesoral, administratorii și părinții studenților. Omul de afaceri a spus că a văzut prima oară fotografia în luna iulie a acestui an și a considerat că trebuie să fie făcută publică.

Imediat după apariția imaginii, Trudeau a recunoscut că „a făcut o greșeală” atunci când s-a deghizat pentru petrecerea cu tema „Arabian Nights,” desfășurată în urmă cu 18 ani la școala privată din Vancouver unde era profesor. Școala este una dintre cele mai exclusiviste și mai scumpe din Canada.

Zita Astravas, șefa relațiilor cu media din Partidul Liberal, a confirmat pentru TIME că Trudeau este cel care apare în fotografie. „A fost o fotografie făcută în timp ce preda în Vancouver, la cina anuală a școlii, care avea ca temă costumele din Arabian Nights. El a participat la petrecere cu prieteni și colegi îmbrăcați ca un personaj din Aladin,” a afirmat Astravas.

„Evident că regret că am făcut acel lucru, chiar îmi pare rău că am făcut-o,” a declarat Trudeau miercuri seara. „Îmi asum responsabilitatea pentru decizia mea de a face asta. Ar fi trebuit să știu mai bine.”

Întrebat dacă crede că fotografia este rasistă, Trudeau a spus: „Da, a fost. Nu am considerat-o rasistă la vremea respectivă, dar acum știm mai bine.” Chestionat de reporteri dacă va lua în considerare demisia după apariția imaginilor, Trudeau a spus doar că incidentul „necesită conversații importante.”

„Am muncit toată viața pentru a crea oportunități pentru oameni de a lupta împotriva rasismului, de aceea pot sta aici și să spun că am făcut o greșeală … Ar fi trebuit să știu mai bine atunci, dar nu am știut și îmi pare rău. O să cer canadienilor să mă ierte … Sunt dezamăgit și supărat pe mine,” a afirmat Trudeau. Joi, într-o declarație de presă, Trudeau și-a cerut din nou din nou „scuze profunde” pentru ceea ce el a numit „un comportament innaceptabil” și a vorbit de „mediul privilegiat în care a crescut,” dar a refuzat să își dea demisia.

Pe lângă fotografia din anuarul școlar, Trudeau a dezvăluit reporterilor că a participat la un moment dat la o piesă de teatru în liceu „purtând machiaj,” fără însă să elaboreze. La scurt timp după declarația sa, fotografia respectivă – care îl înfățișează pe actualul lider liberal tânăr, purtând machiaj de culoare închisă și o perucă neagră, în timp ce cantă „Day-O,” un cunoscut cântec folk jamaican, făcut celebru de Harry Belafonte – a fost și ea publicată.

Ulterior, joi dimineața, Global News a difuzat un videoclip  care pare să îl arate pe Trudeau având pe față machiaj de culoare întunecată, în timp ce scoate limba la camera, se strâmbă și își ridică mâinile în aer. De asemenea, brațele și picioarele lui Trudeau, care poartă un tricou alb și o pereche de jeanși, sunt acoperite și ele de machiaj de culoare neagră. Un oficial liberal a confirmat că Trudeau este cel care apare în videoclip, dar nu a oferit amănunte.

„Nicio scuză”

Ceea ce inițial se presupunea a fi doar un incident izolat, în care Trudeau apare într-un costum ofensator la o petrecere tematică, arată tot mai mult ca fiind parte a unei atitudini normale și a unor obiceiuri considerate „îngrijorătoare” din partea politicianului liberal.

Analiștii cred că imaginile sunt „rușinoase” pentru premierul canadian, care s-a poziționat, încă înainte de a deveni șeful guvernului de la Ottawa, ca un campion al justiției sociale, incluziunii și diversității. De altfel, atunci când a fost ales premier în urmă cu patru ani, Trudeau a promis că va aduce „o schimbare reală” în politica canadiană.

Situația este cu atât mai delicată cu cât Canada, la fel ca și Statele Unite, are o istorie lungă și dureroasă în care actori albi și-au întunecat fața pentru a înjosi și a dezumaniza persoanele de culoare – o practică popularizată de spectacolele menestrelilor și trubadurilor în secolul al XIX-lea. Înegritul fețelor, un gest care este considerat în acest moment profund rasist, a continuat până în secolul 20 în spectacolele de pe Broadway și în filmele de la Hollywood.

Nu este așadar de mirare că fotografiile, apărute în timp ce Trudeau este în plină campanie de realegere, au stârnit un val de critici vehemente în Canada, unde politicieni, ziariști, membri ai societății civile și canadieni obișnuiți l-au acuzat pe premierul liberal de rasism.

Andrew Scheer, liderul conservatorilor din opoziție, a declarat că imaginea era rasistă în 2001 și este rasistă și acum. „Ceea ce au văzut canadienii în această seară este cineva cu o lipsă totală de judecată și integritate și cineva care nu este potrivit să guverneze această țară,” a spus el.

Liderul Noilor Democrați, Jagmeet Singh, l-a criticat pe premier, afirmând că apelurile sale publice de combatere a discriminării și comportamentul său în privat se bat cap în cap. „Cine este adevăratul domn Trudeau? Este cel din spatele ușilor închise, atunci când camerele de vederi sunt oprite pentru ca nimeni să nu îl vadă?” s-a întrebat Singh. „Este acela adevăratul domn Trudeau? Pentru că, din ce în ce mai mult, se pare că acela este.”

„De fiecare dată când auzim exemple de persoane ce și-au vopist fețele maronii sau negre, acea persoană îi batjocorește pe alții pentru ceea ce ei trăiesc și pentru ce sunt experiențele lor trăite. Este vorba despre fiecare tânăr batjocorit pentru culoarea pielii sale, este vorba de copilul al cărui turban este smuls de pe cap,” a scris Singh online.

De asemenea, Consiliul Național al Musulmanilor canadieni a declarat că gestul lui Trudeau de a purta machiaj de culoare a fost un act „reprobabil” care „readuce din nou în față o istorie a rasismului, a sclaviei și a unei mitologii orientaliste care este inacceptabilă.”

„Deși recunoaștem că oamenii se pot schimba și evolua pe parcursul a două decenii, este esențial ca premierul să își ceară scuze imediat și fără echivoc,” a declarat directorul executive al organizației, Mustafa Farooq.

Chiar și presa canadiană, în general favorabilă liderului liberal, l-a criticat pe Trudeau pentru imaginile rasiste. Fotografiile subminează percepțiile despre „cine este cu adevărat” domnul Trudeau, a afirmat un commentator al postului CBC, în timp ce altul a vorbit despre „ipocrizia îngrozitoare” a liderului liberal, afirmând că, dacă imaginile rasiste ar fi apărut în 2015, el ele ar fi putut reprezenta cântecul de lebădă al politicianului liberal.

Alți analiști au vorbit despre „încrederea distrusă” și „o lovitură teribilă” pentru campania sa electorală, care de-acum va avea dificultăți majore de a explica canadienilor de ce merită să fie reales șef al guvernului de la Ottawa.

O ziaristă de la National Post Națională a afirmat că înregistrarea video arată ipocrizie din partea lui Trudeau. „Nu sunt adepta regulii conform căreia, dacă faci o greșeală, trebuie să dispari. Dar nu așa a acționat Trudeau atunci când a fost vorba de gafele și greșelile celorlalți … El e mereu grăbit să-i judece pe ceilalți, să-i condamne și întotdeauna cu acea sinceritate infatuată.”

„Cea mai mare problemă nu este că domnul Trudeau și-a întunecat pielea pentru un costum,” a scris The Globe and Mail. „Cea mai mare problemă este tăcerea lui.

„Aceste alegeri se referă la cine alegătorii trebuie să aibă încredere pentru a conduce această țară în perioadele dificile. Cum pot avea încredere într-un lider care a comis un act rasist și apoi l-a ținut ascuns, sperând că nimeni nu va afla?”

Scandaluri multiple

Imaginile rasiste ale lui Trudeau au readus în discuție șirul lung de scandaluri în care a fost implicat premierul liberal în timpul mandatului său în fruntea guvernului de la Ottawa.

În urmă cu câteva zile, Trudeau și-a anunțat dorința de a fi reales premier pe fondul acuzațiilor că s-a implicat într-un caz de corupție care a zdruncinat încrederea canadienilor în integritatea sa. Luna trecută, comisarul canadian însărcinat cu respectarea integrității a afirmat într-un raport că premierul Trudeau a încălcat regulile federale privind conflictul de interese în gestionarea unei anchete de corupție.

Documentul susține  că șeful guvernului de la Ottawa a încercat „în mod nepotrivit” să influențeze un fost ministru în afacerea SNC-Lavalin, cel mai grav scandal cu care s-a confruntat guvernul liberal de la venirea la putere în 2015.

Trudeau și membri ai cabinetului său au fost acuzați că au făcut presiuni asupra lui Jody Wilson-Raybould, fostul ministru liberal al justiţiei și procuror general al Canadei, pentru a interveni într-o procedură judiciară în care compania SNC-Lavalin, una dintre cele mai mari din lume, este acuzată că ar fi mituit oficiali libieni.

În acest scandal, Trudeau a fost criticat vehement și pentru felul în care a tratat-o pe Wilson-Raybould, una dintre cele mai cunoscute femei din viața politică canadiană. Mulți se întrebă acum dacă declarațiile sale din campania electorală privind lupta pentru emanciparea drepturilor femeilor au fost sau nu reale si dacă feminismul său – care l-a transformat într-unul dintre idolii miscarii progresiste la nivel international – este doar unul de fațadă.

În plus, afacerea SNC-Lavalin a dus la tensionarea relațiilor cu comunitățile indigene din Canada. Wilson-Raybould a fost primul ministru al justiției provenit din rândul comunității indigene, ea fiind lăudată constant pentru eforturile sale în adoptarea unor legi cruciale, precum legalizarea marijuanei la nivel național și legea privind moartea asistată.

Reconcilierea canadienilor cu populațiile autohtone a fost, alături de transparență și egalitatea între femei și bărbați, unul dintre obiectivele cu care liberalii lui Trudeau au câștigat alegerile din 2015.

La momentul respectiv, analiștii canadieni au afirmat că concluziile raportului întocmit de comisarul Mario Dion sunt o lovitură dură pentru imaginea de integritate a premierului de la Ottawa și ar putea avea consecințe electorale negative pentru Trudeau și Partidul Liberal, în perspectiva alegerilor programate pentru luna octombrie a acestui an.

De altfel, un sondaj realizat de Angus Reis Institute în august indica că doar 30% dintre canadieni se declarau mulțumiți de felul în care Trudeau se achită de funcția de premier, în timp ce 60% dintre ei erau împotrivă.

Lasând la o realizarile sale, Trudeau a fost implicat constant în scandaluri care i-au afectat imaginea si credibilitatea. În decembrie 2017, biroul federal al comisarului de etică a constatat că voiajele de lux ale premierului liberal în insula din Bahamas a miliardarului Aga Khan, un apropiat al familiei Trudeau, au încălcat patru reguli privind conflictul de interese.

Trudeau, familia sa și câțiva membri importanți ai Partidului Liberal au mers în vacanță în 2016 pe insula deținută de controversatul miliardar, costul deplasării fiind de cel puțin 250.000 de dolari.

De asemenea, activiștii ecologiști au respins susținerea pe care Trudeau a declarat-o pentru proiectul de extindere a conductei de petrol Trans Mountain și pentru achiziționarea infrastructurii sale de conducte pentru a se asigura că proiectul va continua. De asemenea, Canada nu pare că va reuși să-și îndeplinească obiectivul de reducere până în 2030 a gazelor cu efect de seră conform Acordului de la Paris, cu 30% sub nivelurile din 2005.

Criticii l-au acuzat pe Trudeau că a renunțat și la promisiunea sa privind reforma electorală, stârnind furia unor alegători de stânga, în timp ce, pe plan internațional, tensiunile cu Statele Unite, relața dezastruoasă cu China sau un contract controversat privind exportul de arme în Arabia Saudită au marcat negativ mandatul său de premier.

„Cuvinte frumoase și promisiuni goale, ” a spus Jagmeet Singh despre mandatul lui Trudeau, în timp ce alte voci afirmă că ultimul scandal este un moment critic și are toate șansele să fie cel care va pune capăt viselor de realegere ale celui care, doar în urmă cu patru ani, ajungea la putere ca idol al mișcării progresiste mondiale.

Surse: TIME, BBC, Globe and Mail, National Post, Global News

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Oameni buni, astia au luat-o razna? Sa te costumezi intr-un personaj este comportament rasist???

    • @ RALUKA

      SA FII ALB VA FI UN SACRILEGIU. Citeste în presa din USA cum ALBII care declara ca „a fi ALB este OK” sunt catalogat RASISTI

      It is ok to be white

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/It%27s_OK_to_be_white

    • Ati luat-o razna COMPLET. Nu mai aveti nicio u urma de umor si de bun simt…stiti cum recunosti de fapt un fascist? Prin lipsa lui de umor. Acesta este fascism politic corect care va distruge, din pacate, democratia din Interior. Repet, ati luat-io razna, complet.

    • Da, Raluca, au luat-o razna. Asta e Canada astazi.

      Bizar, nu? Dar da, se intampla. Poate de prea mult bine?

  2. Cred ca pur si simplu nu inteleg eu, fiindca cealaltă optiune este ca lumea a innebunit de-a binelea.

    Deci, la o petrecere tematica despre 1001 de nopti, „albul” Trudeau a dat dovada de rasism pentru ca a fost cel care l-a impersonat pe Aladin. Presupun ca nerasist era sa lase un „negru” sau vreun arab sa ocupe personajul cu pricina, cam hotoman de felul lui. Iar el, Trudeau, impreuna cu cei asemenea lui ar fi fost potrivit sa se costumeze, cu totii, in Jafar, vrajitorul cel rau. Da, asa nu ar mai fi fost niciun rasism si lumea aia pomenita mai sus ar fi fost multumita.

    • Ăștia te găsesc rasist oricum:
      – pui un negru să fie Aladin, pac!, adică faci mișto de el? Ce, adică un alb nu se poate coborî să joace un rol de negru?
      – joci Aladin alb fără make-up, pac!, batjocorești negrii, nu vrei să arăți ca ei?
      – joci Aladin alb cu fața neagră, pac!, nu crezi că un negru e up to par for the role?
      Oricum ai da-o, ești rasist.

  3. Mai bine sa câștige Andrew Scheer, că are strămoși români.

  4. @ RALUKA

    SA FII ALB VA FI UN SACRILEGIU. Citeste în presa din USA cum ALBII care declara ca „a fi ALB este OK” sunt catalogat a fi RASISTI

    It is ok to be white

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/It%27s_OK_to_be_white

  5. „Consiliul Național al Musulmanilor canadieni…”
    Hmm…
    Ceva e greșit în denumirea asta…
    Să fie alăturarea dintre „musulmani” și „canadieni”…?

  6. Ce lume rea, d-le?! Bietul Justin nu a facut altceva decat sa incerce sa se foloseasca si el macar putin de reputatia de care beneficiaza cei ”de culoare”, inconjurat fiind de atatea ”bunaciuni” …

  7. „un contrapunct internaționalist la noul președinte american, o voce puternică în slujba acțiunilor decisive privind schimbările climatice, un progresist în probleme sociale, cu o viziune pro-imigrație solidă.”– Va dati seama ce se ascunde in spatele acestor doctrine liberale de fapt? Asta nu are a face cu liberalismul si cu ideile liberale autentice. Ma surprinde agresivitatea cu care sunt impuse aceste doctrine noi si isteria creata in jurul celor trei idei: clima, protectie sociala si imigratie solida. Lumea nu intelege ca tocmai datorita acestor 3 idei liberalismul autentic se va destrama. Aceste lucruri constituie cauza unui Brexit teribil pentru UE, cauza protestelor din Franta, si cauza ascensiunii partidelor cu iz totalitar.

  8. Numai mie nu mi se pare absolut nimic gresit cu ce a facut Trudeau?

    • Ei, problema e ca peogresistii, în frunte cu Trudeau au creeat o astfel de societate în care și lui Trudeau trebuie să i se pare acum abominabil ce a făcut. Așa erau executați și comuniștii, de propriul sistem pe care l-au creat.

  9. Eu as zice ca mai degraba a cedat unor alte presiuni pentru a fi dat jos din functie iar interpretarea rasista e folosita ca pretext.
    „.. tensiunile cu Statele Unite, relața dezastruoasă cu China..” pe bune? De cand o relatie „buna” cu China e semn de bunastare?

  10. Sa le spuna cineva Canadienilor ca s-au desprins de Pamant si plutesc in deriva!
    Dar daca cineva isi vopseste parul tot rasist este? Daca isi lasa barba este sexist? Daca cineva spune ca femeile sunt mai preocupate de moda atunci este machist?

    Oare de ce trebuie sa acceptam aceste prostii???

  11. Într-adevăr, aceste „acuzaţii” arată că au luat-o razna de tot.
    Omul s-a costumat pentru că era, înţeleg eu, o petrecere tematică, dacă Barak Obama se dădea cu pudră şi apărea drept Casanova, ar fi trebuit catalogat drept rasist?
    Iar pe autorul articolului, zău dacă îl înţeleg, unde e gestul de rasism, în toată întâmplarea aceasta sau scrie articole ca să aibă ce pune în pagină?
    Că nu îl placi pe om_ pe Justin adică_ pot să înţeleg, ia-l de urechi pentru greşeli de guvernare, scăpări de limbaj etc., dar să faci caz din absolut nimic mi se pare de neconceput.
    Scria foarte bine cineva mai sus, se nasc (sau, mai bine spus, s-au născut şi crescut) oameni fără absolut nicio urmă de umor.
    Şi să ne ferească Cel de Sus de oamenii perfecţi, 200% riguroşi, pentru care regula ( indiferent dacă e cretină sau nu) e sinonimă cu viaţa.

  12. Daca soarta unui politician poate fi decisa de niste fotografii facute in anii tineretii ,atunci e nasol …. Pe de alta parte ,ma bucur SINCER ,ca un apostol al corectitudinii politice (noua Inchizitie a secolului XXI) e distrus de propriile arme,de propria imbecilitate „multiculturala”

  13. Pentru toti cei care nu reusesc (oricat ar incerca) sa inteleaga unde a gresit Trudeau: https://www.vox.com/2014/10/29/7089591/why-is-blackface-offensive-halloween-costume

  14. Ce va mai mirați ca domnișoarele… dacă ar fi fost un politician de dreapta și nu beta male asta implicat, ați fi sărit in sus ca vai ce ofensa… asta se întâmpla când politically corectness se întoarce și te musca de cur…

  15. Trudeau o fi controversat, dar sa-l ataci pentru o costumatie (si si-a cerut baiatul scuze, si-a pus cenusa-n cap, a pupat cele sfinte) de acum o mie de ani, cind inca nu se ajunsese la corectitudine politica la nivel de cretinism, e o idiotenie.
    Idiotenia ca norma sociala, asta e noul trend in America de nord.

  16. Astia sunt sariti de pe fix, dar sariti departe de tot ! Asta e problema, ca s-a vopsit cu negru pe piele si juca rolul unui harap ? Ba, da-va dreaq, ati inebunit de tot ! Crucificati-l, ma, ca isi merita soarta…

  17. Neomarxismul sorosist e de fapt o inlantuire de nebunii. Scopul adevarat este distrugerea societatii asa cum o stim. Au incercat s comunistii. Asta e o noua tentativa. Am convingerea ca Trump si americanii le vor veni de hac.

  18. E absolut ridicol sa fii acuzat de rasim pentru asa ceva! N-as putea sa traiesc intr-o astfel de tara. Pe vremuri visam la SUA la Canada, acum am sentimente amestecate, chiar si de dispret!

  19. O multitudine de inepti isi dau cu parerea de ce gestul lui Trudeau nu este rasist.
    Daca nu cunoasteti contextul social dintr-o tara indepartata nu va mai bagati in vorba.
    Daca unul din SUA ar intra pe aici ar incerca sa va explice de ce comunismul este o idee buna s-ar mira ca niste „idioti” ii sar in cap si-l iau la fuga.
    Vopsitul fetei in negru nu are in America de nord acceasi (lipsa) de semnificatie ca si in Romania !

    • Draga Volkov:
      America de Nord este compusa din USA si Canada.
      Semnificatia fetei vopsite in negru in USA este total diferita de cea din Canada (unde nu are aproape nici o semnificatie, este doar un foc de paie aprins de conservatori in mijlocul campaniei electorale).

  20. Justin Trudeau s-a născut cu o linguriță de argint în gură.
    A moștenit de la tatăl său toate părțile negative.
    Partidul care-l susține, a fost (și este) plin de politicieni corupți.
    Peste tot în lume, politicienii își urmăresc cu prioritate interesele personale.
    În România corupția este generalizată, pe când aici (în Canada) este izolată.
    Donald Trump, deși este blamat de ceilalți conducători de guverne,
    ridică nivelul de trai al americanilor.
    Deși este acuzat de rasism, Trudeau a primit toți haitienii și negrii pe care i-a alungat Trump.
    Din această cauză nu am să-l mai votez pe Jusin Trudeau,
    deși tot el va câștiga pentru că este susținut de evrei.
    În Romania lucrurile vor intra pe un făgaș de normalitate peste vreo 20 de ani,
    adică în momentul în care copiii postcomuniștilor îmbogățiți vor conduce țara.
    Doamna Kovesi, nu va avea o poziție comodă în viitoarea ei funcție europeană.
    Eu îi doresc sănătate și succes, ei și tuturor românilor.