G4Media.ro

Lovitură dură primită de premierul canadian Trudeau: Un raport oficial îl acuză…

Sursa foto: Facebook

Lovitură dură primită de premierul canadian Trudeau: Un raport oficial îl acuză de implicare în afacerea de corupție SNC-Lavalin

Premierul canadian, Justin Trudeau, a încălcat regulile federale privind conflictul de interese în gestionarea unei anchete de corupție, a constatat comisarul canadian însărcinat cu respectarea integrității. Potrivit raportului acestuia, șeful Guvernului de la Ottawa a încercat „în mod nepotrivit” să influențeze un fost ministru în afacerea SNC-Lavalin, cel mai grav scandal cu care se confruntă guvernul liberal de la venirea la putere în 2015.

Analiștii canadieni cred că concluziile raportului întocmit de comisarul Mario Dion sunt o lovitură dură pentru imaginea de integritate a premierului de la Ottawa și ar putea avea consecințe electorale negative pentru Trudeau și Partidul Liberal, în perspectiva alegerilor programate pentru luna octombrie a acestui an.

La începutul anului 2019, Trudeau și membri ai cabinetului său au fost acuzați că au făcut presiuni asupra lui Jody Wilson-Raybould, fostul ministru liberal al justiţiei și procuror general al Canadei, pentru a interveni într-o procedură judiciară în care compania SNC-Lavalin, una dintre cele mai mari din lume, este acuzată că ar fi mituit oficiali libieni. Trudeau a respins acuzațiile aduse de Wilson-Raybould în cadrul unei audieri parlamentare publice și a refuzat să demisioneze.

Ulterior, Trudeau a decis expulzarea din grupul parlamentar liberal a lui Wilson-Raybould și a lui Jane Philpott, fosta președintă a Consiliului Trezoreriei, care a și ea criticat modul în care premierul canadian a gestionat scandalul de corupție.
Trudeau a afirmat în fața jurnaliștilor că decizia de a le expulza pe cele două avertizoare de integritate, și care a fost intens criticată de multe voci, a fost determinată de revelația că Wilson-Raybould a înregistrat în secret o conversație pe care a avut-o cu fostul funcționar public principal al Canadei. Wilson-Raybould a spus că înregistrările audio dovedesc că membri ai guvernului Trudeau au făcut presiuni inoportune pentru a proteja compania SNC-Lavalin de urmărirea penală. Premierul canadian i-a spus fostului ministru al justiției că punerea sub acuzare a companiei de construcții va duce la pierderea a mii de locuri de muncă pentru canadieni, precum și la pierderi de voturi, având în vedere că SNC-Lavalin are cartierul general în Quebec, o provincie care votează în mod constant cu liberalii.
Iar raportul publicat miercuri de Mario Dion, comisarul federal pentru integritate (http://ciec-ccie.parl.gc.ca/EN/ReportsAndPublications/Pages/TrudeauIIReport.aspx#toc-1), confirmă acuzațiile făcute de Wilson-Raybould. Documentul susține că Trudeau a încălcat secțiunea nouă din actul privind conflictul de interese, care interzice titularilor de funcții publice să folosească poziția lor pentru a promova în mod necorespunzător interesele private ale altei persoane.

„Prim-ministrul, în mod direct și prin funcționarii săi de rang înalt, a folosit diferite mijloace pentru a exercita influență asupra doamnei Wilson Raybould,” a spus Dion într-o declarație publicată miercuri odată cu raportul său de 63 de pagini.

Comisarul de etică a afirmat că autoritatea lui Trudeau și a biroului său „a fost folosită pentru a ocoli, submina și în cele din urmă a încerca să discrediteze decizia” luată de Wilson-Raybould și de serviciul său federal de procuratură de a nu cădea la o înțelegere cu conducerea SNC-Lavalin.

În raportul său, Dion a precizat că, „deoarece, în mod copleșitor, SNC-Lavalin urma să beneficieze de intervenția lui Wilson-Raybould, nu am nicio îndoială că rezultatul influenței lui Trudeau ar fi promovat interesele SNC-Lavalin.”

Prim-ministrul a respins constant acuzațiile că a încercat să interacționeze în vreun fel pentru a proteja firma de construcție din Quebec, însă scandalul s-a dovedit a fi costisitor pentru premier din punct de vedere politic: principalul său consilier și șeful birocrației federale și-au dat demisia, iar felul în care șeful executivului canadian a gestionat criza a fost criticat de ambele părți ale eșichierului politic.

Trudeau a fost criticat vehement și pentru felul în care a tratat-o pe Wilson-Raybould, una dintre cele mai cunoscute femei din viața politică canadiană. Mulți se întrebă acum dacă declarațiile sale din campania electorală privind lupta pentru emanciparea drepturilor femeilor au fost sau nu reale si dacă feminismul său – care l-a transformat într-unul dintre idolii miscarii progresiste la nivel international – este doar unul de fațadă.

Concluziile raportului nu au implicații legale în afara unei eventuale amenzi minime, însă repercusiunile la urne ar putea fi mari pentru liberali la alegerile din 21 octombrie. Mai ales că, așa cum au remarcat criticii săi, aceasta nu a fost prima data când Trudeau a fost găsit vinovat de conflicte de interese.

În decembrie 2017, biroul federal al comisarului de etică a constatat că voiajele de lux ale premierului liberal în insula din Bahamas a miliardarului Aga Khan, un apropiat al familiei Trudeau, au încălcat patru reguli privind conflictul de interese. Trudeau, familia sa și câțiva membri importanți ai Partidului Liberal au mers în vacanță în 2016 pe insula deținută de controversatul miliardar, costul deplasării fiind de cel puțin 250.000 de dolari.

Scandalul SNC-Lavalin

  • Scandalul SNC-Lavalin, sau LavScam, a ieşit la lumină pe 7 februarie, odată cu dezvăluirile apărute în cotidianul The Globe and Mail, care este apropiat de guvernul liberal.
  • SNC-Lavalin este una dintre cele mai mari companii de inginerie și construcție din lume. Firma cu sediul central la Montreal are aproximativ 50.000 de angajaţi în întreaga lume, 3.500 dintre ei în Quebec. În total, firma are 9.000 de angajați în Canada.
  • De-a lungul anilor, compania a fost implicată în mai multe scandaluri de fraudă și corupție, inclusiv în unul în care foști directori executivi au fost acuzați că au mituit oficiali din Libia.
  • Potrivit informațiilor din dosar, compania canadiană este acuzată că, între 2001 și 2011, ar fi dat șpăgi în valoare de 48 de milioane de dolari unor responsabili libieni, pe vremea când ţara nord-africană era condusă de dictatorul Muammar Gaddafi.
  • Potrivit informațiilor, Jody Wilson-Raybould a fost supusă unor presiuni din partea mai multor persoane din cadrul guvernului Trudeau pentru a interveni în dosar, astfel încât să se ajungă la o înţelegere amiabilă cu SNC-Lavalin. Wilson-Raybould a afirmat, în timpul unei audieri desfășurate în fața Comisiei pentru justiţie din Parlamentul de la Ottawa, că aceste presiuni au fost constante în perioada cuprinsă între septembrie şi decembrie 2018.
  • Wilson-Raybould a declarat că a fost ținta unor amenințări voalate, iar premierul Trudeau și alţi zece responsabili guvernamentali au intervenit direct pe lângă ea de zece ori pentru a-i cere să se asigure că acuzaţiile penale împotriva companiei SNC-Lavalin vor fi abandonate în schimbul unei amenzi.
  • Trudeau și apropiații săi i-ar fi spus lui Wilson-Raybould că refuzul de a încheia o înțelegere cu SNC-Lavalin va duce la eliminarea locurilor de muncă pentru mii de canadieni și la pierderea de voturi, căci societatea este din Quebec, o provincie care votează în general cu Partidul Liberal.
  • Fostul ministru al justiției a afirmat că înţelegerea amiabilă legată de SNC-Lavalin ar fi însemnat pentru respectiva societate evitarea unui proces lung şi costisitor în urma căruia, în cazul unei condamnări, companiei i s-ar fi interzis obţinerea oricărui contract public timp de zece ani, ceea ce ar fi putut compromite viitorul acestei societăţi.
  • Firma a afirmat că și-a schimbat modul de funcționare și că acționează acum în legalitate.
  • Procurorii federali au cerut însă trimiterea companiei în fața justiției, iar Wilson-Raybould a fost de acord cu opinia lor.
  • Wilson-Raybould a afirmat că refuzul de a interveni în acest dosar este motivul pentru care, în timpul unei remanieri guvernamentale efectuate în luna ianuarie a acestui an, ea a fost mutată pe postul de ministru al Veteranilor, din care a demisionat apoi la scurt timp.
  • Scandalul a dus la demisia mai multor membri ai administrației liberale, inclusiv mâna dreaptă a premierului, Gerald Butts.
  • Jody Wilson-Raybould și Jane Philpott, fosta președintă a Consiliului Trezoreriei, au fost expulzate din grupul parlamentar liberal pentru criticile aduse șefului lor. La acel moment, analiștii au afirmat că decizia liberalilor împotriva avertizorilor de integritate este o lovitură puternică dată promisiunilor de transparență cu care ei au venit la putere în toamna anului 2015 și afectează imaginea de feminist și luptător împotriva corupției pe care Trudeau și-a construit-o cu mare atenție. Într-o țară considerată campioană a transparenței, măsurile luate de guvernul liberal în acest caz – inclusiv blocarea constantă a eforturilor opoziției de lansare a unor investigații independente – au fost considerate complet inoportune, ele nefăcând altceva decât să agraveze situația și să sugereze că Trudeau și echipa sa vor să mușamalizeze criza.

În plus, scandalul a dus la tensionarea relațiilor cu comunitățile indigene din Canada. Wilson-Raybould a fost primul ministru al justiției provenit din rândul comunității indigene, ea fiind lăudată constant pentru eforturile sale în adoptarea unor legi cruciale, precum legalizarea marijuanei la nivel național și legea privind moartea asistată. Reconcilierea canadienilor cu populațiile autohtone a fost, alături de transparență și egalitatea între femei și bărbați, unul dintre obiectivele cu care liberalii lui Trudeau au câștigat alegerile din 2015.

Surse: BBC/ Sursa Foto: Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Ipocrit și corupt ca orice liberal progresist care se respecta…

    • Tie iti plac alde Putin si Kim Jong-Un, de ce nu te duci tu in Coreea de Nord, daca e asa bine acolo?

    • Se pare ca esti oligofrenul site ului. Liberalii progresisti sunt cei care cred ca Marx e un nou zeu și încearcă sa readucă socialismul la gloria din fosta urss. Așa ca hai sictir și lălaie pe la alte mese…

    • „Se pare ca” trogloditul „site-ului”, căruia nu doar că-i place să trăiască în peșteră, dar dorește ca și ceilalți să stea la lumânare ca el, vrea sa pară că știe ce ” sunt liberalii progresiști”. De Marx, nu e foarte clar dacă nu-și închipuie cumva că e vreo marcă de parfumuri. Ceva consumerist așa, din moment ce îl asociază „liberarilor”, el, un trol iubitor de ” socialism* de tipul celui din „gloria fostului urss” după care „lălăie” inchinandu-se la „noul zeu” Putin. Ignoranța, meschinăria, incultura, frustrarea, obtuzitatea, lipsa de educație transpiră din hoitul lui obosit de incel în putrefacție, indiferent ce fantoșe folosește. Dacă nu e doar un postac infect, va explica cine este Marx și ce legătură există între filosofia lui și ” liberalismul progresist”. Pe puncte 1,2,3. Dar nu va fi așa. Își va lua înapoi cu vârf și îndesat „sictirul” și va schelălăi ” pe alte mese”.

    • Cea putut sa zica banditul socialist :
      Trudeau tells woman to say ‘peoplekind’ not ‘mankind’

    • Hai ca esti prost. Dacă nu stii cine e Marx ce dracu te bagi in seama? Așa ca hai sictir cu punctele și ghilimelele tale. Iar dacă vrei sa stii cine e trudeau vezi mai jos. Și mai ieși in pula mea la aer ca pute pământul sub tine.

      Canadian Prime Minister Justin Trudeau has praised Communist dictator Fidel Castro as a “legendary revolutionary” and “remarkable leader” after the former Cuban leader’s death Friday night.

      Mr. Trudeau said that he learned of Castro’s death with “deep sorrow”, paying tribute to him as a “larger than life leader who served his people for almost half a century”.

      “A legendary revolutionary and orator, Mr. Castro made significant improvements to the education and healthcare of his island nation,” the Canadian prime minister said.

      Although acknowledging the dictator was a “controversial figure”, Mr. Trudeau added: “Both Mr. Castro’s supporters and detractors recognized his tremendous dedication and love for the Cuban people who had a deep and lasting affection for ‘el Comandante’.”

      The Canadian prime minister’s words came as exiled Cubans took to the streets of Miami in celebration at the dictator’s death. MSNBC showed jubilant Cuban-Americans waving flags and cheering after learning of the death of a man they saw as an oppressor.

      Mr. Trudeau went on to say that his father, who served as Canadian prime minister between 1968 and 1984, was “proud” to call one of America’s staunchest enemies a friend, adding: “I had the opportunity to meet Fidel when my father passed away.

      “It was also a real honour to meet his three sons and his brother [current Cuban dictator] Raúl Castro during my recent visit to Cuba.”

      He concludes: “On behalf of all Canadians, Sophie and I offer our deepest condolences to the family, friends and many, many supporters of Mr. Castro. We join the people of Cuba today in mourning the loss of this remarkable leader.”

      Since his election, Justin Trudeau has been trying to portray himself as being at the forefront of social liberalism, to the point of championing a bill to make the country’s national anthem gender neutral.

      Castro’s Cuban regime was notorious for imprisoning dissenters, including homosexuals, journalists, and political opponents, and nearly brought nuclear war to the United States, one of Canada’s closest allies.

    • Trolul Hendrix hăis, postacul mondial *cea”. Zici ca-i ceacanica, prinde tot. Iar imbecilul de Hendrix face parte din acea categorie de troli retardați care nici când cineva face mișto de ei, nu se prind. Darămite să priceapă altceva. De unde să știe avortonul ăsta urât mirositor de Marx? El, care „a ieșit la aer” după ce a stat mă-sa constipată 9 luni. Era firesc să nu fie in stare să răspundă cine a fost Marx. Crede oare că îl face mai mult decât ce e, adică un postac incel înecat in labă, faptul că reușește să copieze un cearceaf de plicticosenii de pe net, care adorm pe oricine? În engleză, el care nu știe să vorbească nici românește și nu e în stare să lege mai mult de două fraze. A văzut cineva vreodată, cu toate fantoșele pe care le-a schimbat aici pe site, o opinie articulată de acest postac, de el însuși și nu copiată de pe net? Nu. Zace ca o legumă fleșcăită și urmărește orice articol care îi dă ocazia să-și vomite aberațiile lui împotriva a tot ce e legat de spiritul liber, ce e modern, plin de viață. Zemuiește toată ziua în fotoliu în fața calculatorului împreună cu cele 120/kg pe care le posedă, duhnind a transpirație și clăpăiește numai tâmpenii cu degetele alea unsuroase de la cheeseburgerii pe care și-i îndeasă pe gât cât e ziua de lungă.

  2. In prezent SNC Lavalin se restructureaza si sunt dati afara sute de angajati. Compania renunta la cateva domenii de activitate (stiu sigur ca unul dintre ele este constructia in minerit). Efectul se va vedea si in Bucuresti, pentru ca mult din partea financiar-contabila se lucreaza acolo. Cei care au fost implicati in scandaluri din partea SNC sunt plecati de mult si nu vor suferi de loc. Sufera omul amarat care isi castiga o paine in constructii. Companiei nu i s-a acordat Deferred Prosecution Agreement pentru ca asa a vrut muschii la individa asta.
    PM Trudeau a incercat intr-adevar sa o convinga pe individa aia si probabil a sarit peste cal – poate chiar de mai multe ori. Dar si Wilson-Raybould este o mare jigodie. Este o „native”, o indianca americana ajunsa ministru al justitiei si attorney general mai mult pentru ca e femeie si nativa decat prin merite profesionale, si aici „corectitudinea politica” este imensa.
    Si BTW, recent a fost un individ condamnat pe nedrept. Ca sa se redeschida procesul, trebuia semnatura ei. Aveti aici detalii despre jigodia asta:
    https://www.cbc.ca/news/canada/nova-scotia/wrongly-convicted-glen-assoun-case-delay-jody-wilson-raybould-1.5074732

    • Cata mizerie poti manca Goe. Cica „Companiei nu i s-a acordat Deferred Prosecution Agreement pentru ca asa a vrut muschii la individa asta”. De ce nu zici ca DPA este „… a plea deal that allows corporations accused of breaking the law in cases involving allegations such as bribery, fraud or corruption to avoid a criminal trial”. Adica sa puna batista pe tambal. Iar cand spui ca „PM Trudeau a incercat intr-adevar sa o convinga pe individa aia ” e de fapt trafic de influenta si coruptie cat casa.

      Daca Dragnea e la puscarie, este la puscarie pentru muuult mai putin decat de ce e acuzat Trudeau. #MUIETRUDEAU

  3. Mafia psd lovește din nou!

    • Faptul ca si altii au corupti nu-i absolva pe PSDisti de ce au facut Romaniei in ultimii 30 de ani, toate institutiile distruse, tara in stare de colaps financiar etc.

    • Care 30, rapandula? Țărăniștii nu au fost la guvernare, de pdl ai uitat? Pnl-ul s-a vanturat și el pe acolo. Singurul partid care a fost la guvernare APROAPE 30 de ani este udmr.
      Mănânci căcat cu raba de 16 tone!

    • Au fost, așa este, țărăniștii lui ciorbea, lacheul mafiei PSD-ALDE, pnl-ul derbedeului bolșevic tariceanu, cel care se „vântura”, membru în binomul mafiei PSD-ALDE, uselistii securistului Antonescu in combinație cu turnătorul la securitate dan Voiculescu , pdl-ul care l-a format pe aprozaristul șef al mafiei PSD-ALDE aflat acum la pușcărie. Ăsta e ” căcatul”. Să închidă gura cine l-a „mâncat”, cu ” raba de 16 tone” cu tot, că pute a postaci, slujitori de interlopi.

  4. Ambasada canadiana parca ne dadeau lecti de anticoruptie…..
    Ipocriti….

    • Cum ar putea fi „ambasada canadiana” sau orice altă ambasadă altfel decât „ipocrită” când toată onestitatea de pe lume se găsește la Mafia PSD-ALDE? Ce ne „dau lecții de anticorupție”, dacă au ” corupții ” lor, noi de ce să nu-i avem pe-ai noștri? Doar la ei să fie unii care fură, la noi nu? Se poate așa ceva?