G4Media.ro

Moldova s-ar putea prăbuși fără ajutorul SUA acordat Ucrainei – ministrul de…

Foto: Raioanele din Republica Moldova / Sursa - IPRE

Moldova s-ar putea prăbuși fără ajutorul SUA acordat Ucrainei – ministrul de Externe Nicu Popescu

Analiză The Washington Post, preluată de Rador Radio România:

Cei care vor retragerea ajutoarelor SUA din Ucraina nu înțeleg impactul devastator pe care un asemenea demers l-ar avea asupra mai multor țări – în special cele avute în vedere de Putin. Pentru Moldova, o mică țară din estul Europei, sprijinul internațional acordat Ucrainei vecine reprezintă garanția propriei sale securități. În acest moment, o asemenea retragere va distruge regiunea și ar stabili un grav precedent în fața întregii lumi.

Acesta a fost principalul mesaj al ministrului moldovean de externe, Nicu Popescu, atunci când a fost intervievat la New York, săptămâna trecută, în culisele reuniunilor din cadrul Adunării Generale a ONU. „Ceea ce se întâmplă în Ucraina nu se limitează doar la Ucraina”, mi-a spus Popescu. „Ceea ce se întâmplă în Europa de Est nu se limitează doar la Europa de Est. Este vorba despre niște repercusiuni la nivel mondial”.

Începând din luna februarie a anului trecut, atunci când Rusia și-a lansat invazia totală asupra Ucrainei, Moldova, care nu este membră NATO și nici membră a Uniunii Europene (deși caută să adere la aceasta din urmă) și care dispune doar de o mică armată, s-a confruntat cu probleme de energie, cu o mare inflație, cu perturbarea comerțului său și cu mii de refugiați, toate aceste lucruri petrecându-se în timp ce țara căuta să își gestioneze relațiile tensionate din provincia separatistă a Transnistriei, unde sunt mobilizați aproximativ 1500 de soldați ruși.

„Acest război are un impact negativ asupra oricărei țări din lume… Dar, cu cât te afli mai aproape de el, cu atât mai mult ai de suferit”, a spus el.

Și, deși Moscova a căutat, timp de zeci de ani, să controleze Moldova printr-un imens amestec de metode, Putin a trecut la măsuri fără precedent prin care să hărțuiască și să submineze actualul guvern prooccidental de acolo. Deși în Moldova nu a căzut nicio rachetă rusească, cu toate acestea, Rusia lansează un război asupra țării prin niște mijloace deloc militare, mi-a spus Popescu.

Moscova a investit ilegal fonduri în politica Moldovei, s-a folosit de energie ca mijloc de convingere, a încercat să orchestreze o lovitură de stat, a propagat o vastă dezinformare, a amenințat cu bombe, a lansat nenumărate atacuri informatice și a instruit niște falși protestatari care să atace poliția și instituțiile statului.

Este remarcabil faptul că, date fiind toate aceste impedimente, Moldova este atât de (relativ) stabilă. Dar prețul plătit pentru a face față consecințelor războiului din Ucraina, combătând totodată amestecul Moscovei, au silit Moldova să-și reorienteze fondurile destinate infrastructurii, investițiilor și dezvoltării, după cum afirmă ministrul de externe.

Cu toate astea, Moldova nu le cere contribuabililor americani să trimită bani, ea asigurându-și deja niște angajamente de aproximativ $300 milioane, incluse în facturile mai vechi datorate Ucrainei. Liderii moldoveni preferă mai degrabă să ceară Statelor Unite să nu reducă semnificativ ajutorul economic și umanitar acordat Ucrainei, având în vedere că tot mai mulți republicani din Congres (inclusiv candidații la președinție din partea GOP (Grand Old Party, numele popular al Partidului Republican, n. red.) promit să facă asta.

Administrația Biden promite aproximativ $24 miliarde sub formă de ajutor suplimentar de ordin militar, economic și umanitar, precum și pentru a se face față invaziei Rusiei și rezistenței Ucrainei, dar și pentru a mai reduce din efectele pe care războiul le are în regiune. În această ultimă privință – dinamica regională – problema se cam pierde în cadrul dezbaterilor.

„Orice ajutor acordat Ucrainei – militar, economic, financiar, energetic – înseamnă și o investiție în securitatea, pacea și stabilitatea Moldovei”., spune Popescu. „În Moldova e pace, iar asta se datorează capacității Ucrainei de a rezista în fața armatei ruse și de a o ține departe de frontierele noastre”.

Cu alte cuvinte, dacă o serie de republicani ar avea succes în privința reducerii drastice a ajutorului acordat de SUA Ucrainei, situația delicată a Moldovei s-ar putea prăbuși, iar violențele propagate de Moscova s-ar răspândi. Popescu susține totodată că abandonarea Ucrainei i-ar încuraja pe agresori să ajungă și în alte regiuni, atacându-și vecinii democrați mai mici și mai slabi.

„Tocmai de aceea, ceea ce se întâmplă în Ucraina are deja și va continua să aibă implicații directe masive, afectând prezența SUA pe plan mondial – pentru prestanța SUA și pentru credibilitatea SUA, și nu doar în Europa de Est, ci și în regiunea Asia-Pacific”, a spus el.

Republicanii din Camera Reprezentaților au eliminat Ucraina din legea vizând reducerea timp de 45 de zile a cheltuielilor, adoptată sâmbătă, ignorând apelurile venite din partea unor înalți oficiali din administrația vizând securitatea națională. Senatul a propus pentru Ucraina un fond de $6,1 miliarde, suficient pentru a continua asistența acordată Kievului timp de 45 d zile. Dar, cum sâmbătă, se anunța un blocaj al guvernului, Senatul a susținut poziția Camerei, adoptând fondurile fără vreun ajutor acordat Ucrainei.

Mai marii Senatului s-au angajat ca, în curând, să voteze o lege separată vizând ajutorul acordat Ucrainei. Dar președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy (un republican din California), nu s-a angajat să trimită proiectul în fața Camerei, soarta acestui ajutor rămânând în suspans.

Chiar și în cazul unei reușite, sprijinul acordat ajutorului pentru Ucraina printre membrii GOP e în cădere liberă. Asta e o problemă, din cauză că e posibil ca războiul să mai continue pentru o lungă perioadă de timp. Popescu afirmă că SUA și liderii europeni trebuie să se pregătească pentru un război prelungit, ei trebuind să adopte acum, și nu mai târziu, niște măsuri cum ar fi sporirea capacității de producție a armamentului, reorientarea rutelor de acces vizând aprovizionarea alimentară și consolidarea unei noi rezistențe energetice.

„Din nefericire, eventualul sfârșit al războiului nu e deloc pe-aproape”, spune el. „Dar ucrainenii dispun de această uimitoare și continuă capacitate de a rezista. Ei nu vor renunța. Dar cu cât se bucură de mai mult sprijin, cu atât durata acestui război se va scurta”.

Putin consideră că aspectul militar este doar una dintre componentele războiului său multilateral îndreptat împotriva Occidentului, astfel încât Statele Unite și aliații lor trebuie să se gândească la o ripostă la fel de diversă. Retragerea ajutorului acordat de SUA Ucrainei va duce în continuare la un preț tot mai mare, lăsând multe țări la mila Rusiei. (Traducerea: Alexandru Danga)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...