G4Media.ro

Moldova: PAS și Maia Sandu cresc în sondaje după ce Rusia a…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Moldova: PAS și Maia Sandu cresc în sondaje după ce Rusia a amenințat cu o intervenție militară / Scădere puternică pentru partidul oligarhului fugar Ilan Șor, în ciuda protestelor tot mai violente

Formațiunea președintei moldovene Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), a crescut în intenția de vot a cetățenilor Republicii Moldova în lunile februarie și martie (28,7%), față de rezultatele din luna ianuarie (23,4%), potrivit unui sondaj realizat de CBS-Research pentru WatchDog, cu finanțarea Uniunii Europene.

Totodată, conform sondajului publicat joi, sprijinul pentru partidul oligarhului fugar Ilan Șor a scăzut aproape la jumătate (6,4%) față de studiul precedent din luna ianuarie (11,35%).

Mai mult, susținerea pentru Maia Sandu a crescut, de asemenea, de la 28,2%, la 31,8%. Sprijinul pentru fostul președinte Igor Dodon s-a menținut constant (17,6% / 17,8%), iar primarul Chișinăului, Ion Ceban, a scăzut și el în tendința de vot, de la 8,5% la 4,7%.

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, trei partide ar atinge pragul necesar pentru intrarea în Parlament. Astfel, conform datelor analizate, 28,7% din respondenți ar vota pentru Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), 19,6% – pentru Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS – sondajul precedent arăta un procent de 22%), iar 6,4% pentru Partidul „ȘOR”.

Sursa foto: Captură foto / WatchDog.md

În același timp, 1,8% ar vota pentru Partidul Nostru, 1,4% – pentru Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei și 1,3% – pentru MAN. Pentru Partidul Platforma DA și-ar da votul 0,7%, pentru Partidul Schimbării – 0,4%, iar pentru CUB 0,3%. 1,3% au spus că ar vota pentru alt partid, iar 20,6% au declarat că nu sunt deciși.

Nu ar participa la alegeri 16,5% și nu au un răspuns – 1,2%. Din totalul celor deciși, PAS ar acumula 46,5%, BCS – 31,7%, iar Partidul ȘOR – 10,4%.

Metodologia cercetării

  • Volumul eşantionului – 1000 persoane cu vârstă de 18 ani şi mai mult;
  • Eşantion: stratificat, probabilist, bistadial;
  • Tip sondaj: interviu telefonic moderat de intervievator (CATI);
  • Reprezentativitate: eșantionul este reprezentativ pentru populația adultă a Republicii Moldova, cu o eroare maximală de +3,1%;
  • Perioada de culegere a datelor: 24 februarie – 03 martie 2023.

Sondajul poate fi consultat aici.

Context

Republica Moldova, fostă republică sovietică având ambiţii europene, se teme de la începutul invaziei ruse din Ucraina că ar putea fi următoarea ţintă a Moscovei, iar aceste îngrijorări s-au amplificat în ultimele săptămâni.

Pe baza unor documente interceptate de serviciile secrete ucrainene, preşedinta Maia Sandu a acuzat Rusia la mijlocul lunii februarie că instigă la o lovitură de stat pentru a răsturna puterea de la Chişinău.

În acest context tensionat, preşedintele rus Vladimir Putin a revocat la sfârşitul lunii februarie un decret din 2012 care trebuia să servească drept cadru pentru a le permite celor două părţi să găsească o soluţie la chestiunea separatistă transnistreană, „pe baza respectării suveranităţii” Republicii Moldova, încheie agenţia franceză de presă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...