G4Media.ro

Moldova caută soluții pentru datoria de peste 72 milioane de dolari la…

Foto: Andrei Spînu și Alexei Miller - / Ministerul Infrastructurii Republicii Moldova

Moldova caută soluții pentru datoria de peste 72 milioane de dolari la Gazprom. Compania rusă a anunțat că va opri livrările de gaze în 48 de ore dacă banii nu sunt plătiți

Guvernul Republicii Moldova caută soluții pentru a plăti Gazprom facturile restante, conform contractului, în valoare de peste 72 de milioane de dolari. Plata a fost asumată de guvernul de la Chișinău prin contractul semnat în luna octombrie și prevede achitarea gazelor consumate de către Moldova pe luna octombrie și un avans pentru luna noiembrie.

Gazprom a anunțat luni că va sista miercuri livrarea de gaze spre Republica Moldova dacă guvernul de la Chișinău nu își plătește datoria.

„Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a recepționat azi demersul MoldovaGaz referitor la situația creată. În acest sens, Guvernul, este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor pentru cetățenii țării noastre. În acest sens, vom reveni cu informații suplimentare”, a anunțat Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării regionale condus de Andrei Spânu.

Ministrul Spânu a mai precizat că sumele pentru livrările de gaz pentru octombrie și noiembrie urmau să fie achitate până la data de 20 noiembrie. „Acestă formulă de achitare pentru gaze este parte a contractului de bază între MoldovaGaz și Gazprom și nu este o condiționalitate nouă. După ședința Consiliului de Observatori, MoldovaGaz a primit notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore. La moment această datorie constituie 74.278.446 dolari americani”, a spus Spânu.

El a mai precizat că datoria s-a creat din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste 790 de dolari per mia de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența.

Până la acest moment, Moldovagaz nu a găsit o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă. După aplicarea tarifului modificat, din luna noiembrie, MoldovaGaz este obligată să achite integral consumul de gaz pentru Gazprom”, a adăugat Spânu.

În cadrul emisiunii „În Profunzime” difuzată luni seara de către postul Pro TV Chișinău, ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat că Republica Moldova își dorește o relație calmă și reciproc avantajoasă cu Federația Rusă. Există această asimetrie dintre Rusia și Republica Moldova de resurse, de teritoriu, capacitate economică, dar pe dosarele de interes național, putem avea cu Moscova o relație calmă, discuțiile mele cu interlocutorii din Rusia reies din această premisă”, a declarat el.

La rândul său, Moldovagaz, de facto o subsidiară a Gazprom, acolo unde gigantul rus deține pachetul de control, în timp ce Ministerul Economiei al Republicii Moldova are doar 35% din acțiuni, ridică din umeri și spune că nu are de unde achita factura către compania-mamă din Rusia. De asemenea, Moldovagaz cere „sprijinul autorităților Republicii Moldova”.

Obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că în octombrie 2021 Moldovagaz a înregistrat un deficit al balanței de plăți în urma creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în 2021 de la 126,70 de dolari la mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 dolari per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 dolari per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 03 noiembrie 2020”, a comunicat Moldovagaz pe pagina sa de Facebook.

Republica Moldova are în cont 60 de milioane de euro primiți de la UE pentru a face față crizei gazelor, bani acordați anterior semnării pe 29 octombrie a contractului dintre Moldovagaz și Gazprom, dar banii erau gândiți drept compensații pentru cetățenii Republicii Moldova cărora să nu li se mărească foarte tare factura la gaze.

După semnarea contractului, prețul pentru un metru cub de gaz a urcat de la 4,29 de lei moldovenești la 11,08 lei [circa 2.8 RON].

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat în presa rusă că Gazprom „este foarte decepționată de faptul că Moldova nu își îndeplinește obligațiile contractuale”. În octombrie, Gazprom și Moldovagaz au prelungit contractul pentru furnizarea gazelor naturale valabil pentru cinci ani.

Kuprianov a amintit că oferta Gazprom pentru Moldova a fost în conformitate cu tendința de pe piață și s-a format în baza tranzacțiilor de la bursă, iar partea moldovenească a insistat să obțină o formulă privilegiată de calculare a prețului.

Foto: Vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spânu și directorul Gazprom, Alexei Miller, își dau mâna după semnarea pe 29 octombrie a unui contract de furnizare a gazelor pe cinci ani. Sursa/Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. „moldova cauta solutii” haha !

    moldova va veni cu mana intinsa la romanii pros.ti sa le plateasca datoriile, asa cum facem de 30 de ani de zile pentru acesti milogi si tradatori

  2. Cine sa plateasca decat boii de romani ca asa stie Klaus.

    • De ce sutem boi? Chiar vreau o parere sincera si serioasa de ce crezi ca gresim fata de fratii nostri de peste Prut?

    • @Romanul
      Pentru ca de 30 de ani le cerem unirea tarilor pentru binele comun si de 30 de ani ne zic nu.
      O romanie unita este mai buna decat o Romanie sparta pe bucati.
      Asa ca…zero lei din taxele mele.

  3. dupa cum spunea ministrul sanatatii, nemerenco, din poza asta rezulta ca andrei spinu e in pozitie de forta si s-a impus in fata lui miller, care ar avea un zambet fals… iata ca spinu, pozitie de forta, a semnat si habar nu are ce a semnat… in contract scrie clar ca plata se face pana in 20 noiembrie pentru octombrie si jumatate de noiembrie. deci? cine e de vina? pun pariu ca nu gazprom.

    • Datoria pe care o are acum MoldovaGaz de plătit s-a acumulat în ultima lună datorită lipsei unui contract, diferenței de preț și atât. Prețul gazului a fost mult mai mare decât este tariful aprobat și a fost un deficit.

  4. Era ovorba, intinde-te cat iti permite plapuma.

  5. Nu a ajutat România cu multi bani, nu mai bateti campii. Au dat câtva lei, au fluturat cu banii pe la nas…. Iohannis a promis 100 mil. de euro, iar daca nu sau consumat in 3 ani, nu ia mai dat.. Tot felul de vrajeli.
    Sa dea banii pentru gaz Bruxellul, ca sunt favoritii lor la putere in Chișinău si latră impotriva rușilor la comandă.

  6. si asa o sa-i aduca rusia pe drumul lor cel bun