G4Media.ro

Modelul danez de învățământ, prin ochii unei profesoare din România. Cum e…

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Nu, chiar deloc! Trebuie doar sa bagi bani in educatie, lucru de care nu e interesat nici ministrul educatiei. Iar Klausie nici atat.

    Remember: https://www.edupedu.ro/ministrul-monica-anisie-nu-am-ce-sa-fac-cu-banii-daca-se-aloca-6-din-pib-educatiei-pe-constructia-actuala/

  2. Din pacate, cu siguranta emigrarea e solutia pentru unii.
    In Romania o sa se bucure copiii copiilor nostrii de un astfel de sistem de educatie. Sunt necesari inca vreo 20-30 de ani sa ajungem la nivelul de educatie al unor tari civilizate.

  3. Excelent articol. Felicitări G4.

  4. Iliescu a inceput cu modelul suedez, profesoara continua pe modelul danez, le incerca pe toate si nu reusesc.

  5. Nici la noi, initial, nu era prevazuta masca in clasa, cu urechiusele mele am auzit-o pe o tanti de la directia de sanatate publica (sau asa ceva). Au venit insa „expertii”, adica Orban si altii ca el, care au zis „masca ma!” si a fost masca. Probabil ca in mintea lor ingusta li se pare o mare smecherie asta cu masca.
    Si, apropo, cam ce s-a intimplat in Romania cind s-a renuntat la restrictii? S-a intimplat ce trebuia sa se intimple, ba chiar nu suficient. Sa le multumiti „indisciplinatilor” ca avem 5000 de cazuri zilnice si nu 20000.

  6. Articolul acesta e de data mai veche. Situatia epidemiologica se schimba si in Danemarca, ca peste tot in Europa si in lume. Ieri, 23 octombrie, primul-ministru si ceilalti responsabili cu pandemia au tinut o conferinta de presa si au anuntat o serie de noi restrictii, intre care purtarea masti, de catre toate persoanele, in toate institutiile si spatiile publice, inclusiv in scoli. Iar scoala online se face si in Danemarca, dar e la cererea scolilor si pe baza unor module de educatie special pregatite pentru invatamantul online. Scoala online – total sau partial – e destul de populara pentru clasele gimnaziale. Deocamdata e-learning nu are titlu obligatoriu, dar varianta nu este exclusa, in functie de cum evolueaza pandemia. Si in Danemarca creste puternic.

  7. Dupa ce ca nu-i lasa sa se imunizeze natural pe copii, asta pentru ca se tem adultii, nici in cazul invataturii nu sunt obligati copiii sa se adapteze.
    Poate ca este mai lejer pentru invingatorii profesori din Danemarca, insa copiii o vor duce greu fara sa-si dea seama, daca se perturba in continuare conditiile de mediu.

  8. Impresionant,mi-au dat lacrimile.
    Stiti cu cine a seamanat,pana acum, invatamantul romanesc?Cu tevile RADET-ului! Investitiile in educatie nu aduc voturi imediat,fiindca rezultatele se vad mult mai tarziu si nu de catre oricine,iar tevile sunt in pamant si nu le vede nimeni.Ce voturi sa aduca?!Acum ca au inceput sa crape in serie si ca lumea tremura de frig este altceva,dar 30 de ani nu a vrut sa stie nimeni de ele.De acum incolo cele doua nu mai seamana,findca frigul ii afecteaza si pe nesimtiti,pe cand lipsa educatiei ii deranjeaza doar pe cei putini,cu toate ca,in final, ne condamna, incet dar sigur,pe toti la saracie.

  9. La fel este si la scoala unde învață fiica mea, cu precizarea că masca este opțională pentru elevi, iar daca un copil (ciclul primar) vrea sa poarte masca, nimeni nu-i spune nimic si este dreptul lui s-o poarte.

  10. Sunt dezamăgit ca doamna profesoară Laura Dachin nu a menționat care este primul pilon ce stă la baza sistemul de învățământ din Danemarca. Ori a menționat iar voi de la g4media nu ați introdus in articol, ori doamna profesoară a omis sa menționeze din neștiință. Cel mai important lucru care stă la baza sistemului de învățământ din Danemarca este lucrul in echipă. Degeaba esti cel mai talentat, te ajută sistemul sa fii cel mai bun in domeniul tău, dacă performezi slab la a lucra in echipă. Oriunde vei fi angajat, va trebui să lucrezi într-o echipă de oameni, și lucrurile se fac bine, in echipă, nu individual. Asta este diferența uriașă între țările dezvoltate și România. Sistemul de învățământ din România te pregătește să devii un bun individualist, să fii tot timpul în competiție cu celălalt, să tragă fiecare pentru el. Și acuma făcând un zoom out, nu ne putem mira de ce avem o societate disfuncțională în România. Este totuși trist, ca oamenii nu înțeleg că dacă ești orientat să-ți ajuți comunitatea să meargă bine, toată lumea are de câștigat. Și de aici rezultă si traiul bun a membrilor unei societăți.

  11. Am pledat si pledez in continuare pentru aceasta metoda de educatie,numai ca parlamentarii majoritari nu au avut niciodata acest interes.
    Romani educati in spirit de echipa s-ar fi asociat mult mai usor si azi am fi avut un USR mai mare si mai curat.

  12. Trist sa vad mai multi copii romani afara decat in tara. Parinti lasi, tradatori, anti patrioti si anti nationalisti

  13. Foarte ciudat, se găsesc destui care sa aprecieze sistemele de învățământ din nordul Europei. Sunt varză, varză inclusiv mult lăudată Finlanda. Ferească Dumnezeu sa ajungem acolo deși vad ca ne îndreptăm cu pași mari. Am trei copii la școala, încă se poate invata dacă se vrea. Până nu demult Anglia era pe aceiași linie cu nordul Europei dar de câțiva ani au schimbat radical. Au făcut-o pt ca nu vor sa ajungă sa muncească pt chinezi. În Asia se face școală, uneori și 12 ore pe zi. Au rezultate senzaționale. Nordul Europei produce doar ratați. Dacă nu schimbă urgent mentalitatea în 20_30 vor dispărea de pe fata pământului. Noi trebuie sa revenim la invatatura tradiționala, putem lua și de la alții ce e bun dar nici într-un caz nu trebuie sa copiem la indigo învățământul din nordul Europei.

  14. Felicitari, Laura. Pentru efort, pentru placerea cu care lucrezi si pentru cele 3 scoli in limba romana din sistemul danez.