G4Media.ro

Moartea Europei cu două viteze

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. UE, in profida fondurilor de preadereare si a fluxului de bani ce vin de la Bruxelles, pe de o parte, si a lipsei capacitatii de a tine in frau derapajale din sanul acesteia (din cauza lipsei de personal, dar mai ales a biroacratiei uriase existente) se poate caracteriza prin existenta unei structuri duale.

    Prima, este constituita din tarile fondatoare anilor 50 (Germania, Franta, Benelux si Italia). Daca suprapunem arealul Heartland-ului european sau Blue Banana (https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Banana) atunci putem intelege dinamica politico-economico-mediul de afaceri si sociala in interiorul careia nivelul de trai este atat de ridicat si unde vor sa ajunga refugiatii din Levant si nordul Africii (alaturi de est-europeni). Pe langa, cercetarea-dezvoltare (a propos de guvernul Dancila care a refuzat semnarea protocolului de AI), flux de investitii/persoane/capital si produse, etc.

    Pe de alta parte, tarile Visegrad, Baltice si estul Europei pot fi caracterizate drept „second-tier” nu neaparat ca nu li s-a oferit destule fonduri si know-how pentru a se dezvolta in momentul in care au fost primite in UE ( 2004 si 2007), insa in general aici, considerentele sunt de ordin „soft”. Aici se pot enumera in primul rand mentalitatea mostenita dupa 50 de ani de sovietizare dar si trecutul istoric caracterizat prin dialectica civilizational-culturala. A se vedea asasinarea ziarisului slovac, Jan Kuciak, luarile de pozitii a propos de cota de i/emigranti sau alte politici emanate de Bruxelles.

    Europa cu doua viteze („two speeds”) sau Europa „a la carte” reprezinta o realitate – spre ex. Marea Britanie care a refuzat euro, ca si Danemarca.

    Inca din 1929 Francis Delaisi (http://www.persee.fr/doc/reco_0035-2764_2000_num_51_2_410518) documenta existenta a doua Europe, una industriala (apartinand actualei Blue Banana) si una agricola formata din Romania (pai daca guvernul Dancila nu doreste AI in Romania!), Bulgaria, etc.

    Oricum, in majoritatea statisticilor UE Romania este penultima, inaintea Bulgariei. Granita dinte Europa de vest si cea de este inca exista, insa nu din punct de vedere militar. Astfel, „razbunarea istoriei” („revenge of history”) se manifesta prin tendinte autoritare, iredentare si revizioniste. Fukuyama pare sa se fi inselat cand a scris despre „sfarsitul istoriei”. In acest, „razboi rece” revine.

    Si in Germania zilelor noastre exista o anumita reticenta fata de „ossies” adica cei din fosta RDG comparativ cu cei din vest („wessies”). In pofida masivelor investitii si fonduri de miliarde de euro dinamica umana este diferita. Si acestia sunt frati. Daramite intre vestul si estul Europei?

    Cand Germania reunificata a adoptat euro in ianuarie 2002, cei din vest nu au fost atat de afectati de paritatea marca-euro cat au fost cei din est. Astfel, salariile au fost reduse la 1/2 in timp ce preturile au avut o paritate de 1:1. Catastrofal pentru est-germani care desi aveau 12 ani de capitalism au suferit mai mult decat cei din vest.

    In acest sens, Romania chiar daca adopta moneda euro, populatia va avea mult de suferit. Nu si interlopii politici si din mediul de afaceri care oricum lucreaza in euro/dolari si probabil in viitorul apropiat in yuen, moneda Chinei care inlocuieste petro-dolarul pe bursa din Shanghai lansata in martie 26 a.c.

    O Europa la doua viteze ramane o realitate fie ca ne place sau nu. Se poate analiza acest fenomen si pe verticala si pe orizontala, in toate domeniile, structurile, etc. Dar si din punct de vedere al capitalului uman, ceea ce Geert Hofstede numea „the software of the mind”.