G4Media.ro

Miză majoră în Moldova: Diplomația de la Chișinău cere suplimentarea secțiilor de…

Foto: Premierul interimar Aureliu Ciocoi / Guvernul Republicii Moldova

Miză majoră în Moldova: Diplomația de la Chișinău cere suplimentarea secțiilor de vot din diaspora. Numărul celor înscriși pe listele de votare s-a mărit cu 50% față de prezidențialele din toamna trecută

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a propus, marți, Comisiei Electorale Centrale (CEC) să suplimenteze numărul secțiilor de vot de peste hotare, în special în diaspora occidentală, acolo unde mulți cetățeni nu au putut vota fie din cauza cozilor imense care s-au format la mai toate secțiile de vot deschide în Europa, fie din cauza numărului limitat de buletin de vot trimise de la Chișinău în acest secții.

MAEIE a propus CEC deschiderea unui număr mai mare de secţii de votare peste hotare, dar decizia aparţine exclusiv CEC”, a declarat premierul interimar și totodată ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, la o conferinţă de presă comună a MAEIE şi CEC, desfășurată marți pe subiectul „Alegerile parlamentare anticipate – procesul organizatoric privind votul în străinătate”.

MAEIE porneşte de la înţelegerea faptului că numărul de secţii de votare de peste hotare nu poate fi mai mic decât la alegerile prezidenţiale din 2020 MAEIE ia în calcul dublarea numărului de secţii de votare acolo unde, la alegerile prezidenţiale au fost persoane care nu au putut vota, au votat peste 5.000 de persoane sau unde au fost epuizate buletinele de vot”, a adăugat Ciocoi.

Premierul interimar a făcut apel la reprezentanţii diasporei să ajute la organizarea şi buna desfăşurare a alegerilor parlamentare anticipate ce vor avea loc pe 11 iulie și a precizat că bugetul estimat pentru deschiderea secțiilor de peste hotare este de 5,5 milioane de lei moldovenești (circa 260.000 de euro).

La rândul său, preşedintele CEC, Dorin Cimil, a spus că, potrivit datelor deţinute de CEC, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, peste hotare s-au prezentat la urne 263.177 de persoane și că numărul celor înscriși pentru acest scrutin este și mai mare.

„Până în prezent, avem datele privind înregistrarea prealabilă a peste 90.000 de persoane, în condiţiile în care, la alegerile prezidenţiale, în prealabil s-au înscris 63.000 de persoane”, a spus Dorin Cimil.

Înregistrarea celor care vor să voteze în secțiile din afara granițelor Republicii Moldova se poate face până la data de 26 mai.

Miza: voturile din diaspora occidentală

O deschidere mai mare a unor secții de vot în diaspora occidentală ar echivala cu un potențial de voturi mai mare pentru partidele proeuropene, cu precădere Partidul Acțiune și Solidaritate, fosta formațiune a președintelui Maia Sandu, care se baează pe acest partid pentru a forma majoritatea parlamentară, după alegerile din 11 iulie.

De astlfel, acest lucru a și fost criticat voalat de către fostul președinte Igor Dodon, care speră ca partidul său să revină la putere la Chișinău după acest scrutin.

Vinerea trecută, președintele Partidului Socialiștilor (PSRM), Igor Dodon, a susținut că nu l-ar fi numit pe Aureliu Ciocoi în funcția de prim-ministru interimar. Fiind întrebat dacă Aureliu Ciocoi este premierul lui Igor Dodon, acesta a negat, declarând că Ciocoi a fost consilierul său, iar în prezent este premierul președintei Maia Sandu.

„Nu-i Ciocoi premierul lui Dodon. El a fost ministru și consilierul lui Dodon. Nu eu l-am numit pe Ciocoi premier. El e bun în relații externe, în politică externă, de aceea și a fost numit ministru de externe. Dar prim-ministru cine l-a desemnat? Maia Sandu! Ciocoi este premierul Maiei Sandu, ea la desemnat”, a declarat Dodon.

Foto: Premierul interimar Aureliu Ciocoi / Guvernul Republicii Moldova

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...