G4Media.ro

Mircea Miclea, despre urmele lăsate de cele 2 luni de izolare: La…

Foto: captură - Facebook.com Video

Mircea Miclea, despre urmele lăsate de cele 2 luni de izolare: La nivel de societate, cred că se va accentua cultul siguranței, noua religie

Care sunt efectele individuale și societale ale celor 2 luni de izolare din cauza pandemiei? Mircea Miclea, psiholog și fondatorul școlii cognitive în psihologia românească, vine cu o evaluare a situației în care se află românii, la capătul unei perioade fără precedent: pe 15 mai 2020, România a ieșit din starea de urgență care a impus izolarea socială. De vineri putem ieși din case fără să mai completăm vreo declarație, însă trebuie să menținen distanțarea și alte măsuri obligatorii stării de alertă în care am intrat.

La nivel de organizații, unele “vor învăța că blendingul, combinarea dintre procedurile tradiționale și cele digitale e obligatorie. Că trebuie să avem blended learning, e-mental health, proceduri hibride de telemuncă și munca tradițională“, a declarat Miclea, pentru Edupedu.ro. “La nivel de societate, cred că se va accentua cultul siguranței, noua religie. Preocupați până la obsesie de a se simți în siguranță, oamenii o să renunțe la libertate. Și asta e grav, extrem de grav!“, a avertizat acesta.

Contactat de Edupedu.ro, Mircea Miclea a explicat și cum putem crește reziliența copiilor în fața unor astfel de evenimente. “Expunerea gradată, adică ponderată, dar continuă, la situațiile de care ne temem, este calea cea mai eficientă de a scăpa de frici. Asta nu e o părere, e un fapt științific“, a declarat Miclea.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Romanii se teme de boala. Punct. De ce? Din cauza situației dezastruoase a sistemului de sănătate. Pentru a nu ajunge in spital, sunt in stare să facă orice, inclusiv distanțare socială. Daca era o gripa de 2 săptămâni, mai treacă meargă. Se pare că boala durează pina la 2 luni, cu urmări ulterioare pentru sănătate. In acesta situație ajungi sa fi carantinat, cu 80% din salariu tăiat.

  2. Poate ar fi necesar sa pornim intreaga discutie de la intrebarile existentialiste ce ne afecteaza in totalitate . Poate societatea umana sa continuie drumul ce pina mai ieri era normalitatea noastra a tuturor ? Putem noi toti sa exarcebam (pina unde oare) idea de consumerism ? Ne mai permite Planeta Terra sa ii consumam rapid resursele (nu sunt inepuizabile )?. Raspunsul este dat de Planeta insasi – NU PUTEM- Pandemia a produs o noua forma de intelegere a realitatii . Nu mai putem continua prin a ne aduna cu totii (mari grupuri de oameni ) la un loc , nu mai putem cheltui nechibzuit si uneori fara rost , sume mari de bani , nu mai putem fi neglijenti sau indiferenti la tot ceea ce se intimpla in jurul nostru , nu mai putem sta impasibili la suferinta altora .Modalitatea prin care pina acum invatam ,studiam , cercetam , trebuie schimbata, modificata . Ceea ce se poate face (in materie de invataminit ) online ,trebuie facut asa , ceea ce nu se poate, trebuie regindit in totalitate si conceputa o noua forma de predare (ca termen generalist ce contine mai tot ).In aceiasi situatie este si sistemul de sanatate . Si aici , tot cea ce se poate trebuie facut online,doar cazurile grave trebuiesc tratate in spitale, cu respectarea stricta a unei noi metodologii .Robotizarea va cunoaste o noua dezvoltare fara precedent . Digitalizarea deja este unanim acceptata de generatiile ce vin din urma . Rolul medicului si al profesorului este in schimbare . Ceea ce insa nu putem intelege este aceasta opozitie a unor cetateni de a se opune . Totul este zadarnic , viitorul omenirii nu poate fi intrerupt de dorintele unor oameni. Poate ar fi cazul sa intelegem ca viitorul este al celor tineri .

  3. Singurătatea o sa devina un cult,din pacate.
    Auzeam deseori la radio sloganul ” solitari și solidari ” nu mai ca;
    Solitudinea este o stare pozitivă care vine ca efect a ceea ce ai făcut, ales, văzut în tine. Este o împlinire profundă.Foarte puțini oameni ajung la acest stadiu de conștientizare de sine.
    In schimb, singurătatea este o stare de spirit negativă , de izolare. Simți că ceva iti lipseste si vrei sa cauti in cineva acel ceva. Singurătatea afectează creierul. Duce la demență, boli de inima, acte regretabile etc
    Cum zicea cineva; „singurătatea este o desaga grea pentru suflet ”

    O sa devenim foarte egoiști ,din dorința de a ne proteja nu mai vedem nevoile,strigătul de ajutor a celor din jur.

  4. Imi plake noul look al domnului Guta.

  5. Autorul prezinta un singur pct.valid: acela de a te expune gradat la risc pt a depasi frica. Gradat insa nu inseamna prosteste: inseamna ca toti sa devina mai constienti, sa respecte distanta fizica de 2m, sa poate masti…Si epidemilogia este o stiinta, nu numai psihologia.

    Iar toate acestea sint pe termen scurt, o pandemie de acest fel s-a mai intimplat acum 100 de ani. A fost neglijenta clara in China: lipsa de igiena si de comunicare catre restul lumii. Intreaga lume trebuie sa invete din asta, pina si statele dezvoltate au fost prinse total nepregatite si au crezut autoritatile chineze.

    In siguranta inseamna de exemplu a fi liber in tara ta, cu cit circulatia persoanelor se redeschide mai mult, cu atit virusul circula mai mult si imbolnaveste mai mult. Iar boala nu e una simpla.

    Ce este atit de greu sa-ti faci vacanta in tara ta pt 1 an, ce este atit de greu sa stai la 2m distanta de altii pt. 1 an sau sa poti o masca? Tinara generatie trebuie educata numai cu gindula la vacante, terase si mall-uri, sau si cu gindul la munca?

    E timpul optim ca Romania sa fie modernizata si numai Ciolos pare sa se gindeasca la asta. Nu il aude insa nimeni, zgomotul facut de HoReCa e infernal si tocmai ei sint cei care ar trebui sa se reinventeze primii…

    • Ce sa mai modernizezi in 2020?
      Aia e, nu mai visa
      Daca merg la mall restaurant am nevoie de bani, cam trebuie sa muncesc sa mi duc gagica undeva frumos
      Vorbesti de reinventat, ai idei? N ai in plm, esti un parerolog pe commenturi.
      Ciolos este si va fi o dezamagire, cat de sarac esti