G4Media.ro

Ministrul ungar de Externe: Ungaria nu va accepta mai multe trupe NATO…

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Ministrul ungar de Externe: Ungaria nu va accepta mai multe trupe NATO pe teritoriul său, în contextul crizei din Ucraina

Ungaria nu va accepta alte trupe NATO pe teritoriul său, ca parte a mișcărilor de răspuns ale Alianței nord-atlantice la criza din Ucraina, a declarat ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, într-un interviu pentru Euronews.

SUA au trimis soldați suplimentari în Polonia și România, în timp ce Germania a sporit numărul de trupe în Lituania – trupele NATO sunt deja staționate în Estonia, Letonia și Lituania, precum și în Polonia.

Însă Péter Szijjártó a spus că nu vor ajunge trupe suplimentare pe pământul Ungariei.

„Nu, nu am fost de acord cu asta și nu vom fi de acord pentru că avem deja trupe NATO pe teritoriul țării, care sunt armata maghiară și forțele armate maghiare, [ele] sunt în starea potrivită pentru a garanta securitatea ţării. Deci nu avem nevoie de trupe suplimentare pe teritoriul Ungariei”, a afirmat Szijjártó.

Rusia a adunat trupe lângă granița cu Ucraina, iar SUA au avertizat că se pregătesc să invadeze țara vecină, deși Moscova a negat în mod repetat acuzațiile.

Szijjártó a îndemnat SUA, Europa și Rusia să continue să discute pentru a evita „un scenariu al celui mai rău caz” în privința crizei din Ucraina, subliniind că Europa Centrală va fi marele învins în cazul izbucnirii unui conflict.

Șeful diplomației maghiare a spus că actuala criză aduce aminte de Războiul Rece și „multele decenii în care am suferit”.

„De aceea nu vrem ca aceste vremuri să se întoarcă. Îndemnăm comunitatea internațională să facă tot posibilul pentru a evita întoarcerea la Războiul Rece, pentru că am învățat din istorie, din păcate, foarte clar, că ori de câte ori există un conflict Est-Vest, țările din Europa Centrală pierd și nu vrem să mai fim învinși”, a precizat Szijjártó .

„Trebuie să investim în diplomație, trebuie să investim în dialog. De aceea îndemnăm Federația Rusă și aliații noștri occidentali, țările mari, țările puternice, să nu renunțe la speranța unei reglementări pașnice, dimpotrivă, să discute unul cu celălalt pentru că încă o dată vreau să subliniez că pentru noi, țările central-europene destul de mici, poate fi extrem de periculos dacă au loc acțiuni violente”, a adăugat ministrul ungar de Externe.

Washingtonul și capitalele europene au avertizat Moscova că orice incursiune militară în Ucraina ar avea consecințe „masive” pentru Rusia, inclusiv sancțiuni economice punitive.

Dar Szijjártó a spus că el consideră că aceste măsuri „nu funcționează”, subliniind faptul că Rusia a fost supusă sancțiunilor occidentale încă din 2014, când a anexat ilegal Crimeea și a început să sprijine separatiștii din estul Ucrainei.

„Dacă te uiți la sancțiuni în sine, este un eșec. Nu funcționează. Nu au succes”, a continuat el, adăugând că „comerțul dintre Germania și Federația Rusă a crescut de când sancțiunile au fost în vigoare”.

Aceste sancțiuni ale UE limitează accesul anumitor bănci și companii rusești pe piețele primare și secundare de capital ale UE; interzice instituțiilor financiare ruse să primească anumite forme de asistență financiară și de intermediere; și interzice importul, exportul sau transferul indirect al tuturor materialelor legate de apărare.

Sancțiunile UE – care trebuie aprobate de toate statele membre – au fost reînnoite în mod regulat din 2014. Acestea au fost extinse ultima dată în ianuarie.

„Poziția mea este că, dacă vorbim despre alte sancțiuni, este absolut necesar să vedem o analiză onestă a impactului sancțiunilor care au fost deja în vigoare”, a mai spus diplomatul ungar.

Comentariile lui Szijjártó au venit în urma celor făcute de prim-ministrul Ungariei. Premierul Viktor Orban a declarat reporterilor săptămâna trecută, în timpul unei conferințe de presă comună cu președintele rus Vladimir Putin, că sancțiunile UE au cauzat „mai multe daune Ungariei decât Rusiei”.

Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

30 comentarii

  1. Bravo lor. Singurii care rin capul sus

  2. Astia, mongolii lui Atilla, parca au intrat in sevraj. Nu-i intreaba nimeni de vorba si totusi se baga in seama aiurea.

    Nu vor trupe aliate, am inteles. Stim toti ca Orban e cu rozeta in pozitie de penetrare de fiecare data cand aude numele lui Putin. Nu e nici un secret aici.

  3. tarisoara, cu ambitii de imperiu. Ce le-o fi trebuit la astia din UE sa ii bage in seama….

  4. Astia-s exemplul perfect de capra raioasa cu coada pe sus.

  5. Diplomatia maghiara=diplomatia romana pe timpul lui Titulescu.Acum, sluga la doi stapani.

    • Sincer. In perioada interbelica si antebelica Romania era vazuta ca o tara care nu tine cont de dreptul international si pe care nu te poti baza. Ungaria, excluzand pozitia contrara Trianonului, era considerata o tara model.

  6. de domeniul trecutului . uitati de astia

  7. NATO vor trupe în Ungaria nu pentru a proteja Ungaria de ruși ci pe pentru a proteja restul țărilor NATO de Ungaria.

  8. „Șeful diplomației maghiare a spus că actuala criză aduce aminte de Războiul Rece și „multele decenii în care am suferit”.

    „De aceea nu vrem ca aceste vremuri să se întoarcă. Îndemnăm comunitatea internațională să facă tot posibilul pentru a evita întoarcerea la Războiul Rece, pentru că am învățat din istorie, din păcate, foarte clar, că ori de câte ori există un conflict Est-Vest, țările din Europa Centrală pierd și nu vrem să mai fim învinși”

  9. Au deja trupe rusofile si anti-romanesti

  10. Ungaria nu este in NATO si nu are armata? Deci are trupe NATO pe teritoriul ei. Comunistul asta ar trebui sa se ia de mana cu Macron si Olaf, sa meargă la Putin si sa se integreze in Rusia cu totul!

  11. Ungaria nu spala banii pe armament NATO casat

  12. Afara din UE si NATO cu Ungaria, c..va RUsiei!

  13. Ungurii au multe fete, ies la cafea cu vestul dar ii prinzi la bere cu rusii, astia mereu sunt impotriva cu ceva, fata de UE.
    Germanii fac ceva similar, dezamagitor…
    E frustrant ca tarile din Europa nu sunt in stare sa gandeasca sau sa actioneze unitar mai ales ca toti facem parte din aceeasi UE.
    E nevoie de Statele Unite ale Europei cu un singur guvern, o singura gandire, care sa poata tina piept Rusiei care tot anexeaza ilegal parti din Ucraina si vrea sa inceapa un razboi.

    • Da, adevarul e ca ungurii au multe fete! Iar mjoritatea arata chiar mai bine decat rusoaicele. 🤣😱

  14. După ce i-au supt pe austrieci sute de ani , azi încep să-i lîngă pe ruși! Ăștia sunt bravii plangaciosi ai lui atilla. Forțele maghiare? Daca va salutăm cu câteva salve de tun nu mai găsim unul sa ne de-a onorul. Marș cu femeile voastre de aici

  15. O țară care nu permite invadarea ei nici de americani, nici de ruși, americanii dacă vor să ajute Uktaina să meargă la ei!