G4Media.ro

Ministrul ucrainean de externe: Occidentul nu trebuie să se teamă de prăbușirea…

Sursa foto: European Council

Ministrul ucrainean de externe: Occidentul nu trebuie să se teamă de prăbușirea Rusiei / Ucraina are dreptul să lovească teritoriul rusesc

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat într-un interviu acordat ziarului american The Wall Street Journal că țările occidentale nu ar trebui să se teamă de prăbușirea Rusiei, așa cum au încetat cândva să se teamă de prăbușirea Uniunii Sovietice, transmite BBC.

Autorii publicației notează că aliații occidentali ai Ucrainei fac tot posibilul pentru a împiedica înfrângerea acesteia în războiul cu Rusia, dar până acum nu toată lumea din Occident apreciază perspectiva unei victorii convingătoare a Kievului. Într-un astfel de scenariu, Ucraina ar recâștiga controlul nu doar asupra teritoriilor pierdute în timpul actualei invazii, ci și asupra Crimeii, precum și asupra părților din regiunile Donețk și Lugansk care au fost pierdute în 2014.

Unii dintre acești aliați se tem că un astfel de rezultat ar putea duce la destabilizarea completă a statului rus, o putere nucleară, ceea ce ar putea duce la prăbușirea acestuia și la tulburări civile generalizate cu rezultate imprevizibile pentru întreaga lume.

Kuleba a declarat că astfel de temeri îi amintesc de poziția președintelui american George W. Bush. În celebrul său discurs din 1991, acesta a avertizat asupra pericolelor „naționalismului sinucigaș” și a îndemnat Ucraina să renunțe la ideea de independență față de Moscova în numele salvării Uniunii Sovietice.

„Îndemn lumea să nu se teamă de prăbușirea Rusiei. Odată ce roțile istoriei încep să se învârtă, nimeni nu le poate opri. În loc să ne gândim cum să ajutăm Rusia să supraviețuiască și să devină un membru normal al comunității internaționale, este timpul să acceptăm faptul că Rusia nu poate fi un membru normal al comunității internaționale. Nu cred că lumea se va destrăma dacă Rusia se destramă. Dar Rusia va fi distrusă de propriii cetățeni, așa cum s-a întâmplat cu Imperiul Rusesc”, a afirmat Kuleba.

Ce a mai spus ministrul de externe al Ucrainei?

Despre recentele atacuri asupra aerodromurilor strategice rusești de la Engels și Riazan. (Ucraina nu recunoaște responsabilitatea pentru aceste atacuri, iar Kuleba a refuzat să comenteze incidente specifice, preferând declarații generale).

  • „Ne concentrăm în primul rând pe lovirea țintelor situate în teritoriile ocupate ale Ucrainei, pe eliberarea propriului nostru teritoriu. Dar, bineînțeles, ideea că Rusia poate face tot ceea ce are la dispoziție din punct de vedere tehnic în Ucraina, în timp ce Ucraina nu are aceleași drepturi, este greșită din punct de vedere conceptual, moral și militar”.

Cu privire la eliberarea Crimeii

  • „Crimeea nu este diferită de alte părți ale Ucrainei. Ucraina va returna toate teritoriile sale, inclusiv Crimeea. Unele prin mijloace militare, altele prin mijloace diplomatice. Este prea devreme pentru a face previziuni cu privire la echilibrul dintre aceste două căi”.

Despre negocierile cu Rusia

  • „[Rusia] se pregătește pentru noi bătălii, pentru noi operațiuni ofensive, și nu pentru negocieri. Așa că asta nu spune nimic în favoarea pregătirii Rusiei de a începe negocierile.”
  • „Nu vom negocia pe tema integrității teritoriale a Ucrainei. În ultimele nouă luni, am trecut prin prea multă suferință și am învățat lecțiile așa-numitului „proces de la Minsk”, care ne-a torturat timp de opt ani, pentru ca acum să facem unele concesii în ceea ce privește teritoriul și oamenii care trăiesc pe el”.
Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

  1. U crai na sa mai taca din gura,totusi a furat doua judete de la romani.

    • Ucraina nu va da României teritorile luate, sunt naționaliști ca rușii și maghiarii.
      Îmi pare rău că vor muri sute de mii de oameni din cauza nebuniei unor ruși, ucrainieni, americani care nu merg la luptă doar îndeamnă pe proști.

    • Rusii au luat teritoriile ale,a ca sa fim mai precisi. Iar tot rusii mentin armata de ocupatie in Moldova. Si daca ajung in granita cu noi vor mai lua bucati. Asa ca sustinerea Ucrainei in razboi e cel mai important lucru ca proiect de tara pentru Romania, pe langa inarmarea proprie.

    • Rusii nu au luat niciun teritoriu in 1944-1945. Romania a fost cotropita de o fractiune a armatei sovietice numita Frontul 2 Ucrainean, si consdusa de grecocatolicul odesean ROdion Malinovski.

    • Hai, lasa dezinformarea. Avem pactul Ribbentrop-Molotov care a stabilit cum isi impart nazistii si comunistii Europa, apoi a venit ultimatumul de la rusi care soma Romania sa cedeze Moldova.
      Si BTW, ocupatia continua si in zilele noastre, ca nu ucrainienii tin armata de ocupatie in Moldova, ok?

  2. Ce se face ca nu intelege kuleba e ca loviturile simbolice pe teritoriul rusesc ii vor face pe rusi sa rada tot in ucraina. Va disparea ca tara.

    • Pai si pana acum ce-au facut ? Hai ca asta spuneti de 9 luni , ca veti distruge Ucraina daca nu se preda. Ucraina cu armament occidental va genera atatia morti in randul rusilor incat vor ajunge si ei la concluzia ca nu merita sau va genera o noua revolutie in Rusia.

    • Pustiule sunt sute de mii de ucraineni decedati, mai lasa jocurile pe calculator. Nici ucrainenii nici rusii nu sunt ai mei sau ai tai, pustiule.

    • Loviturile simbolice in rusia sunt un semn foarte clar ca dinozaurul sau ursul moare. In momentul in care tu ca stat, nu iti poti proteja bazele aeriene de niste amarate de drone ce o sa faci cand o sa vina 100 de bombardiere americane incarcate cu nucleare? Si da poate teritorul ucrainei o sa fie ras, dar ce orase se vor construi acolo nu o sa mai existe pe pamant asa ceva. Acolo o sa fie viitorul centru al omenirii.

  3. Hei, Andrei, tu te-ai gindit vreodata la ce au ” furat ” romanii? Vad ca folosesti cuvinte specifice neamului , gen a fura, a shuti, a sterpeli…nu poti gindi in termeni de tratate care poate nu au convenit multora dar au adus pace , pina acum, intre popoarele europei care s-au razboit pentru spatiu vital.

  4. Astia delireaza constant, daca nu isi golea vestul depozitele de arme si munitii pentru ei erau morti demult!

    • Ei, na. S-a intamplat in Vietnam, s-a intamplat in Coreea de Nord, in Siria. Tari dictatoriale au fost sustinute de alte tari dictatoriale in lupta lor impotriva occidentului. Acum avem reversul medaliei. Si rezultatul final va fi infrangerea Rusiei, pur si simplu nu au cum sa faca fata.

  5. Tot înainte,mai spre centru !Hai că nu mai e departe Kremlinu,lovi’l’ar meteoritu ăla mare! DREPT în gămălie aia țuguiată să i’o tragă !

  6. E bine !Urmează Kremlinului să ardă,ardea’i’ar OCHII.Lovi’l’ar meteoritu ăla mare DREPT în moțu ăla țuguiat și să’mi spargă BURTA!

  7. Absolut corect!

  8. Rusia tine o armata de ocupatie in Moldova. In Ucraina sunt MULT mai putini romani, in Moldova sunt 700000 de CETATENI romani, cu acte. Daca eu as fi presedintele Moldovei, ar cere ajutorul Ucrainei si Romaniei si as rezolva o data pentru totdeauna ocupatia ruseasca din Moldova, as face un bine la sute de mii de romani cu acte.

  9. Rușii nu pot înfrânge Ucraina, așa că se plânge pe net, asta e tot ce le-a rămas. Patetic.

  10. Ce armata are Rusia in Moldova? Transnistria nu a fost niciodata in Moldova aia reala.

    Si de ce esti asa contremulat cu privire la Moldova? E tara independenta, majora. vaccinata. Sau nu mai e?

  11. Transnistria ESTE Moldova, conform normelor internationale. Nu conteaza ce a fost acum 70 de ani, acum e Moldova. Poate Moldova (sau Romania, daca vrei) a pierdut nordul Bucovinei, dar exista si parti pozitive, Transnistria a fost castigata. Trebuie sa acceptam pierderile teritoriale care s-au intamplat demult (mai ales ca am semnat tratate cu vecinii prin care am renuntat la pretentii), dar nici nu trebuie sa fim p r osti si sa renuntam la teritoriul care este al nostru acum (desi nu a fost acum 80 ani).
    Noi ne ghidam dupa normele internationale, nu inventam pretentii teritoriale noi, nu pretindem teritorii care au fost ale noastre acum multe generatii (dar nu mai sunt), si mai ales, nu invadam alte tari si nu organizam „referendum-uri” sub amenintarea armelor. OK?