G4Media.ro

Ministrul Muncii anunță că pensiile vor crește garantat de la 1 ianuarie

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Ministrul Muncii anunță că pensiile vor crește garantat de la 1 ianuarie

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni că pensiile vor fi majorate sigur de la 1 ianuarie, iar impactul bugetar pentru o eventuală majorare a acestora cu 10% ar fi de 11 miliarde de lei.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, ce înseamnă pentru bugetul de anul viitor majorarea pensiilor, Budăi a spus: „Impactul ar fi de 11 miliarde de lei pentru o majorare, aşa cum propus în primă fază, cu cel puţin 10%. Este o sumă sustenabilă, identificată din calculele noastre. Discutăm în coaliţie şi luăm decizia finală în termenul cel mai scurt, dar sigur va fi o majorare de la 1 ianuarie, aşa cum a precizat şi preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi premierul Nicolae Ciucă”.

Budăi a adăugat că atunci când a fost făcută propunerea ca pensiile să crească cu cel puţin 10% a fost identificată şi sursa bugetară.

„Când am făcut această propunere, am identificat şi sursa. Ne-am bazat pe cifre foarte clare, pe cifre care sunt postate pe site-ul Comisiei Naţionale de Prognoză, pe site-ul Institutului Naţional de Statistică, pe execuţia bugetară din cadrul Ministerului de Finanţe”, a menţionat ministrul.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Garantat 3%

  2. Budai creierasul tau mic nu poate sa priceapa ce e aia inflatie si sursa bigetara e chiar inflatia oficiala de 15% si reala 25-30%
    Nea Budai te anunt pe aceasta cale ca incalci legea ca multi altii inaintea ta: cresterea pensiilor se face o data pe an cu cel putin rata inflatiei…
    Inflatie 15%, crestere pensii 11%?
    Sau e inlicat matematicianul Grida si a hotarat ca 15=11?
    Lep……

    • Se creste cu inflatia pe anul trecut, mai ai de asteptat acel 15%. 🤣🤣🤣🤣

    • Inflatie 2022 = 15%, crestere pensii 2023.

    • Bugetul il faci in octombrie, noiembrie, nu ai de unde sa stii inflatia la sfarsit de an.
      Se ia in considerare inflatia din anul 2021.
      Era o propunere a ministrei pnl ca sa se ia in considerare inflatia din luna anterioara in care se face bugetul.

    • Ca de obicei statul protejeaza cetateanul…. sa nu se ingrase….😇

    • Asa cum este la moda acum, va fi o „crestere negativa”.

  3. La o pensie obisnuita (in Romania), de 2.000 de lei, cresterea de 10% e de 200 lei.
    La o pensie speciala nesimtita, de peste 20.000 lei, cresterea de 10% e de peste 2.000 lei, cat toata pensia de mai sus. Si sunt foarte multe pensii speciale chiar mai mari de 20.000 lei!
    Asta e „solidaritatea” PSD-PNL-UDMR cu pensionarii Romaniei: muma cu pensionarii speciali, ciuma pentru pensionarii obisnuiti!
    PS. Discutia despre desfiintarea/impozitarea masiva a pensiilor speciale a disparut complet dupa refacerea aliantei mafiote Iohannis-PSD-PNL-UDMR!

  4. Pensiile trebuie crescute doar până la pragul de 4000 de lei în prima etapă! In a doua etapă,cele peste 4000 de lei,ar fi de bun simț in această perioadă de criză financiară.

  5. Cei cu pensii speciale isi fac deja planuri de o iarna in Republica Dominicana la all inclusive.

  6. Conform PNRR:creșterea pensiilor și salariilor cu rata inflației de pe anul în curs,asta odată;a doua creștere de pensii și salarii cu rata creșterii economice din anul în curs.in decursul unui an trebuiesc crescute cu amândouă ratele de creștere: inflația și creșterea economică!independent de voința politicienilor! stabilită în PNRR!ACTUALIZATI-LE !

  7. Nu este numai în PNRR, ci in lege. De aceea se și anunță procentul de indexare, nu în octombrie, ci în decembrie, când există date clare despre inflația din anul respectiv. Pe 1 ianuarie 2023, când deja pensia trebuie sa fie majorată, rata inflației pe 2022 va fi deja „inflația pe anul trecut”. Nu se specifica in nicio lege că se aplica inflația de cu doi ani în urmă sau „așa cum este ea cunoscuta din raportările de la Statistica”, adică cea oficială, așa cum este exprimarea in lege pentru coeficientul de corecție.
    Oricum in 2021 inflația a fost 8,2%, iar creșterea salarială in 2022 de 6%, deci, matematic, se aplica un minim de 11,2%, nicidecum 10%.
    Iar dacă așteaptă vreun pensionar ca la sfârșitul lui 2023 să primească o indexare de peste 15%, cât va fi, probabil, inflația în 2022, se înșeală amarnic. Asta doar daca, Doamne ferește, va fi inflația în 2023 undeva la 30% sau peste, altfel, daca va scădea, formula de calcul de anul asta se va uita repede și se va aplica ceva tot după urechea lui Ciolacu și a lui Budai.
    Și da, pensiile pe contributivitate vor crește cu 10%, iar cele „speciale” cu 20%, că au cheltuieli cu gazul la vile saracii demnitari !
    După lege, toate pensiile pe contributivitate trebuie indexare cu același procent și în același timp, nu doar cele până în 4000, pentru că cei cu pensii pe contributivitate peste 4000 au muncit și au contribuit mai mult decât ceilalți, iar pensia contributivă nu este o pomană ci un drept câștigat prin munca.
    Normal nicio pensie pe contributivitate nu ar trebui impozitată pentru că ea este rezultatul impozitării unor venituri anterioare, și deci se aplică impozit la impozit, ceea ce nu este corect.

  8. Ce rușine! Mai bine nu mai crești deloc. Asta înseamnă o amăgire pentru pensionari.
    Și ce mai faceți, încurajați în continuare nemunca, lenea, trândăveala, iar cei care au muncit 35-40 de ani sunt furați, necalculând toate veniturile pentru care au plătit taxe pe toată perioada activității lor?