G4Media.ro

Ministrul Mediului: SUMAL 2.0 a scos la suprafaţă cantităţi uriaşe de masă…

sursa foto: IGPR via News.ro

Ministrul Mediului: SUMAL 2.0 a scos la suprafaţă cantităţi uriaşe de masă lemnoasă transportate şi procesate ilegal

Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL 2.0 a reuşit să aducă la suprafaţă cantităţi uriaşe de masă lemnoasă care, până acum, au fost transportate şi procesate ilegal, a afirmat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, într-o conferinţă de specialitate, transmite Agerpres.

„SUMAL 2.0 a reuşit performanţa de a aduce la suprafaţă cantităţi uriaşe de masă lemnoasă care, până acum, au fost transportate şi procesate ilegal. Am reuşit să fiscalizăm practic activitatea din domeniul forestier, pentru că tot ce înseamnă transport legal ajunge într-o companie cu forme legale, iar acea companie va trebui să dea socoteală şi în faţa organelor de control fiscale despre ce a făcut cu acele cantităţi de masă lemnoasă cumpărate. De la 10.000 – 11.000 de avize emise zilnic am ajuns la 15.000 – 16.000. Avem rezultatele urmăribile în funcţie de fenomenele meteorologice, în funcţie de sărbători… De asemenea, avem această posibilitate de a urmări de la punerea în valoare până la prima procesare tot traseul. Este un sistem mai complex decât SUMAL 1.0 şi oferă mult mai multe informaţii. Următorul pas pentru noi este să creăm acea unitate de elită în cadrul Gărzii Forestiere care va fi capabilă, pe baza acestor date, să genereze nişte analize de risc, astfel încât să se meargă punct ochit – punct lovit, de pe o zi pe alta, la o societate comercială unde se presupune că se desfăşoară activităţi ilegale”, a explicat oficialul.

Acesta a adăugat că România are o problemă reală, „pentru că, în momentul de faţă, vinde masă lemnoasă foarte mult pe picior, în sensul că acele cantităţi nu sunt măsurate cu exactitate”.

„Sunt cantităţi estimate, iar estimarea dă o marjă de eroare de 1%, 2%, 5%. SUMAL 2.0 este un pas uriaş şi are nevoie de sprijinul cetăţenilor ca să vină cu acele sesizări prin Inspectorul Pădurii prin care majoritatea transporturilor de pe drumurile publice să fie anunţate, verificate”, a precizat ministrul Mediului.

SUMAL 2.0, platformă ce va deveni funcţională începând din data de 31 ianuarie 2021, obligă la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum şi însemnarea în pădure a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din ţară.

Un sondaj derulat de Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn, cu suportul de comunicare al Fordaq – Comunitatea Forestierilor, arată că opt din zece operatori economici (83%) din sectorul industriei lemnului anticipează blocaje majore în activitate, odată cu implementarea, începând cu data de 31 ianuarie 2021, a noului SUMAL 2.0.

În acest sens, trei sferturi (75%) dintre respondenţi consideră că extinderea controlului prin SUMAL 2.0 pe întreg lanţul de industrializare şi comercializare este o orientare greşită a controlului şi o risipire a resurselor. În viziunea acestora, controlul eficient este la prima punere pe piaţă, de la pădure la primul depozit.

De asemenea, 83% dintre operatori susţin că vor avea blocaje semnificative în activitate, dintre care 49% estimează o afectare a activităţii în proporţie de 10% – 50% pe 1-3 luni, iar 34% vorbesc despre o afectare a activităţii de peste 50% şi blocaje pe termen lung cu efecte sistemice asupra industriei lemnului.

Sondajul de specialitate a fost realizat pe baza unui chestionar completat de 339 de profesionişti ai lemnului de pe întregul lanţ valoric: ocoale silvice (32%), operatori din sectorul de exploatare forestieră (27%), industria de prelucrare a lemnului (24%), transportatori (3%), operatori din lanţul de comercializare şi utilizatori de materiale lemnoase (14%).

O altă serie de date analizate de Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn, consultate recent de AGERPRES, au evidenţiat faptul că stocul de lemn de foc „pe picior” din pădurile României a crescut cu 133 milioane metri cubi, între cele două cicluri ale Inventarului Forestier Naţional – IFN (2012 – 2018), iar cifra de afaceri a industriilor bazate pe lemn a depăşit şase miliarde de euro, echivalentul a 3,5% din PIB.

Vodafone România a organizat, miercuri, o conferinţă online în cadrul căreia au fost prezentate planurile companiei în ceea ce priveşte implicarea în protejarea mediului înconjurător şi a pădurilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Pentru cine nu stie, furtul de lemn oricum se facea cu acordul oficialilor. Incercati voi sa sesizati un furt de lemn, vedeti cum merge.

  2. Le punem la loc?
    Daca descoperi abia la produsul finit ca e din sursa ilegala, cu ce te mai ajuta? Inseamna ca padurea a fost defrisata deja de luni de zile, daca nu ani.

  3. mersi admin ca nu imi aprobi comentariile.

    ziceam ca totul e ok, mergeti inapoi la culcare. dar inainte de asta intrati si pe declic si semnati :
    „Nu-i lăsa să amputeze Inspectorul pădurii!”

  4. Pana ce nu se instaleaza Gps uri pe masini si nu se confisca si masinile gasite fara acte, furturile vor continua. De ce ministerul mediului nu impune si aceste lucruri? Fiti mai profesionisti daca vreti rezultate si consideratia unui management real.

  5. Ministrul este bucuros ca fiscalizeaza furturile, dar se pare ca nu-l intereseaza ca se taie ilegal, prea mult, si in final ca se distruge padurea. Asta este trecut la pierderi colaterale. Vai de capul celor care vor veni dupa noi. Vizualizati poze cu muntii din Scotia, care acum 4-500 de ani erau acoperiti de paduri, si acum sunt golasi. Asa vom ajunge si noi. Idea este ca daca se ajunge la un anumit grad de distrugere a padurii, vantul si elementele naturii imprastie si distrug solul care nu mai permite replantare, regenerare. De aceea muntii din Scotia au ramas si vor fi mereu golasi.

  6. Care sânt cifrele cantităților scoase la lumină ?

  7. In sumal 2 trebuie introdus și lemnul vechi provenit din demolări. Este foarte complicat in acest moment sa cumperi lemn vechi din demolări de la persoanele care îl dețin. Încurajează distrugerea acestui lemn , deoarece nici o persoana nu va face procedura impusă de ei. In loc de încurajare a utilizării lemnului vechi din demolări in locul celui nou ajungem sa utilizam doar nou. Va rog sa va documentați și să reveniți și cu un articol in acest sens.