G4Media.ro

Ministrul Mediului, solicitat să vină în Parlament şi să prezinte un plan…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Mediului, solicitat să vină în Parlament şi să prezinte un plan de măsuri concrete pentru închiderea rapidă a depozitelor de deşeuri municipale care nu respectă standardele europene de siguranţă

Preşedintele Comisiei pentru mediu din Senat, Aurel Oprinoiu (USR), îi cere ministrului Mediului, Mircea Fechet, să vină în Parlament şi să prezinte un plan de măsuri concrete pentru închiderea rapidă a depozitelor de deşeuri municipale care nu respectă standardele europene de siguranţă, relatează Agerpres.

Oprinoiu susţine că, din cauza acestor depozite, România a fost obligată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene să plătească 1,5 milioane de euro.

„Îl voi invita pe ministrul Mediului, Mircea Fechet, la Comisia pentru mediu din Senat, să ne explice de ce s-a ajuns în situaţia în care românii nu numai că vor mai suferi de pe urma mirosurilor, dar vor fi şi obligaţi să plătească penalităţi pentru faptul că statul român nu a fost în stare să închidă gropile de gunoi neconforme! De mai bine de 5 ani UE ne atrage atenţia că avem zeci de depozite de deşeuri neconforme şi tot de atâţia ani ministerul şi autorităţile se uită în altă parte. Mircea Fechet trebuie să ne spună ce va întreprinde pentru închiderea rapidă a depozitelor neconforme”, a afirmat Oprinoiu, citat într-un comunicat al USR transmis, sâmbătă, AGERPRES.

Potrivit comunicatului USR, în octombrie 2018, CJUE a constatat faptul că România, deşi era obligată, nu a închis 68 de depozite neconforme de deşeuri, care în realitate sunt gropi de gunoi ce nu au autorizaţie de exploatare, ceea ce echivalează cu neîndeplinirea obligaţiilor asumate de România prin aderarea la UE. Între timp, doar jumătate dintre ele au fost închise, în prezent rămânând 31 de depozite neconforme de deşeuri, sursă de poluare periculoasă şi de mirosuri supărătoare. În România, aproximativ 30.000 de persoane mor anual din cauza poluării, iar datele statistice medicale demonstrează că pierdem 4 ani din viaţă din cauza calităţii scăzute a aerului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Sa ne spuna si unde se recicleaza orice in Romania ! Care e finalitatea Sistemului de Garanție-Returnare -daca e ? Invartim si niste bani , administratiile locale invart si ele niste bani, ne straduim, o ok daca si exista o finalitate ! Eu ca cetatean fac ce trebuie de peste zece ani, tot de atunci am dubii rezonabile ca in Romania nu exista asa ceva decat eventual, pe hartie …. Sa afle dnul ministru si sa ne arate si noua, presei, unde sunt acele capacitati care prelucreaza deseurile bine sortate , garantate, returnate, ridicate, transportate de administratiile locale !