
Ministrul Mediului: Avem nevoie de procurori specializaţi pe dosare de mediu / „Noi avem procente aiuritoare de peste 90 la sută de clasări sau de prescrieri”
Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a precizat, vineri seară, la B1 TV, că proiectul referitor la DNA-ul Pădurilor, pe care l-a iniţiat în urmă cu doi ani, alături de alţi colegi din USR, se află încă în comisiile parlamentare şi nu a intrat la dezbaterile din plen, transmite News.ro.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
”Practic, ce spune proiectul acesta? Avem nevoie de procurori specializaţi pe dosare de mediu şi un personal auxiliar specializat pe dosarele de mediu. Nu reinventăm noi roata, nu suntem noi speciali în acest sens. Au fost multe alte state europene care şi-au dat seama că dosarele de mediu sunt foarte complexe, sunt dosare care de cele mai multe ori, dacă nu au procurori specializaţi pe ele, se prescriu, se clasează, nu ajung să vadă niciodată finalizarea prin condamnări, acolo unde ele ar fi trebuit să se finalizeze prin condamnări. Pe o grămadă de infracţiuni de mediu, noi de fapt avem procente aiuritoare de peste 90 la sută de clasări sau de prescrieri”, a afirmat ministrul Diana Buzoianu.
Ea consideră că domeniul mediului este unul complex şi că ai nevoie de procurori competenţi, dar a recunoscut că şi multe acte legislative se bat cap în cap.
”Ar trebui să existe un cod al mediului, dar sigur, asta este genul de reformă pe care o faci în ani de zile de dezbateri, şi de comasarea tuturor actelor. Dar tu când dai sute de acte normative, da, este foarte complicat. Multe dintre ele se bat cap în cap. Inclusiv în ţările în care au fost implementate instanţe specializate pe dosare de mediu şi procurori, parchete specializate, şi acolo unul dintre argumente a fost complexitatea dosarelor. Da, trebuie să ai oameni specializaţi pe dosare, pe infracţiuni de mediu”, a argumentat Diana Buzoianu.
În acelaşi timp, ea susţine că una dintre probleme este legată şi de resursele necesare pentru a contracara aceste mafii.
”Discuţia reală este legată de resurse. Pentru că tu, în momentul în care ai nişte mafii care fac nişte sute de milioane în fiecare an din infracţiunile respective, că vorbim de mafia gunoaielor sau că vorbim despre mafia lemnului, nu poţi să te lupţi cu aceste mafii care stau pe nişte munţi de bani cu nişte oameni care au nişte resurse limitate, la şi altele, pentru dosarele de mediu. Deci îţi trebuie o structură care să aibă banii necesari, resursele necesare, echipamentele necesare”, a adăugat ministrul mediului, Diana Buzoianu.
Ea a afirmat că în coaliţie nu s-a căzut de acord la discuţiile programului de guvernare asupra DNA-ului Pădurilor, dar că au incluse în program alte decizii care să vizeze creşterea controlului.
”Ideea este că am reuşit să trecem în programul de guvernare nişte măsuri care să crească controlul. Dacă vorbim de exemplu inclusiv de Garda de Mediu, sigur, acolo nu vorbim de sfera penală, dar am reuşit să trecem în programu de guvernare, nişte măsuri care toată lumea a fost de acord asupra creşterii competenţelor, asupra consolidării puterii de control a Gărzii de Mediu. Inclusiv pe zona de justiţie sunt convinsă că o să fie nişte măsuri care să îmbunătăţească inclusiv dosarele de mediu”, a declarat Diana Buzoianu
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.