G4Media.ro

Ministrul Justiției, criticat de tabăra Savonea din CSM pentru întâlnirile cu reprezentanţii…

Ministrul Justiției, criticat de tabăra Savonea din CSM pentru întâlnirile cu reprezentanţii Ambasadei SUA. Gabriela Baltag: Mi se pare un atentat la independența și suveranitatea României / Simona Marcu: Întalniri 100% politicianiste și de imagine/ Savonea: Depășesc cadrul constituțional

Câțiva membri ai Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, judecătoare considerate apropiate de Lia Savonea- Nicoleta Țînț, Evelina Oprina și Simona Marcu- l-au atacat joi, în termeni duri, pe ministrul Justiției Stelian Ion pentru întâlnirea pe care demnitarul a avut-o cu reprezentanții Ambasadei Statelor Unite ale Americii.

La inițiativa fostei șefe CSM, Nicoleta Țînț, s-a dezbătut aprins această chestiune.

„Nu pot să nu remarc lipsa totală a unui dialog efectiv, real al ministrului Justiției cu CSM pe subiecte de interes pentru puterea judecătorească. A trecut deja, eu zic un timp suficient de când domnul ministru a fost instalat în funcție și nu a avut loc absolut nicio întâlnire cu domnia sa în care să discutăm ca profesioniști ca juriști chestiuni de interes pentru puterea judecătorească. Spre marea dezamăgire a multora dintre noi constatăm că domnul ministru dezbate, de pildă tema desființării SIIJ cu reprezentanți ai altor state și anunță apoi public pe site-ul Ministerului Justiției că, mă rog, care ar fi concluziile acelor întâlniri, că un stat susține, eu știu, poziția privind desființarea SIIJ.” a precizat Țînț.

Și Gabriela Baltag a intervenit în dezbatere,  susținând că astfel de întâlniri cu reprezentanți ai ambasadelor altor state ar reprezenta „un atentat la independența și suveranitatea României”.

„Aș dori mai mult decât o dezbatere, aș dori ca azi Secția pentru Judecători să adopte o poziție față de aceste acte de intruziune diplomatică, sau cum vreți să le spunem, în afacerile interne ale României pe segmentul Justitie. Noi suntem garantul independenței sistemului judiciar și avem obligația să aducem în atenție și să discutăm aceste probleme. Mi se pare un atentat la independența și suveranitatea României și nu sunt cuvinte deloc mari. Mă întreb dacă diplomații noștri își pot permite astfel de lucruri pe teritoriul statelor respective, dacă se pot amesteca în treburile interne ale acestor state. (…) Nici într-un caz nu au vreun drept să se amestece în treburile interne ale României. Eu doresc să luăm astăzi o poziție publică. Toată lumea ne întreabă cum putem să permitem acest lucru. (…) O să-mi spuneți ca è vorba de un parteneriat strategic, nu e vorba de niciun parteneriat strategic aici, știm si noi ce conține acest parteneriat, aici e vorba de sistemul judiciar, nimeni nu are voie să se amestece în treburile noastre interne, în justiția noastră! Mai avem foarte puțin să ne dicteze ambasadele, sau alte state, cum să soluționăm cauzele. Atât a mai rămas! Nu mai e decât un pas!

În apărarea sa, ministrul Stelian Ion a explicat că reuniunea cu oficialii străini a vizat modul de funcționare a justiției.

„Chestiunea aceasta cu întâlnirea cu ambasadorii cred că este o furtuna într-un pahar cu apă. Este o relație absolut normală aceea pe care MJ o are cu reprezentanţii altor state. Sunt, în principal, reprezentanți ai altor state membre UE, care sunt interesați de modul de funcționare a statului român, nu a venit absolut niciun ambasador să solicite o soluție în sistemul judiciar, însă există o dorința de a se afla care este stadiul de implementare, îndeplinire a obiectivelor în cadrul MCV.” a subliniat demnitarul.

În opinia judecătoarei Simona Marcu întâlnirea a fost una politicianistă și de imagine.

„Ambasadelor trebuie să li se transmită informaţii corecte. Domnul ministru a generat o consultare cu instanţele cu privire la modificarea Legilor Justiției. A procedat total atipic. Domnul ministru, fără să ne consulte, a decis că va consulta dânsul direct instanţele. Rezultatele acestei consultări nu îi convin. Dânsul miza pe ceea ce probabil i se tot picură la ureche de o anumită zonă pe care o cultivă, că magistraţii vor fi foarte încântaţi de așa-zisa corectare a legilor justiției. Nu e aşa. Începând cu ÎCCJ şi continuând cu marile curţi de apel, dar nu numai, din informaţiile pe care le am, majoritatea covârştitoare a judecătorilor din România nu sunt de acord cu aceste proiecte. Eu refuz să cred că oficialii străini, dacă ar fi fost informaţi cu privire la acest feed-back al juecătorilor, ar fi susţinut aceste proiecte. Întotdeauna s-a susţinut că ceea ce contează este opinia magistraturii. Aceste întâlniri au tocmai rolul de a dezinforma opinia publică. Procedând în maniera în care a făcut-o, se încearcă influenţarea opiniei publice ca şi cum aceste proiecte sunt minunate, partenerii le susţin, dar avem o problemă cu unii judecători, cum îi împarte domnul ministru în judecători oneşti care susţin proiectele şi alţi judecători care nu sunt oneşti. Aceste întâlniri nu au făcut altceva decât să adâncească falia care există in societate. Nu au avut niciun fel de finalitate. Au fost 100% politiacianiste şi de imagine. Au fost făcute într-un moment în care domnul ministru are oglinda rezultatelor consultărilor. Acest rezultat este dezastruos pentru domnul ministru”, a intervenit judecatoarea Marcu.

Și Lia Savonea a subliniat că discuțiile lui Stelian Ion cu reprezentanţii Ambasadei SUA ar fi depăși cadrul constituțional.

„Domnul ministru explică întâlnirile cu reprezentanți Ambasadei SUA, care din punctul meu de vedere depășesc cadrul constituțional, cu nevoia de se pune de acord legislația noastră cu recomandările  MCV. Nu cred ca este o problema care tine de competența vreunui reprezentant al unui stat strain și dacă tot invocă MCV, în mod distorsionat, ei vreau să știu dacă a văzut ca în MCV se discuta numai despre Secția de Investigare sau se vorbește și despre influența politicului în numirea procurorilor de rang înalt sau despre chestiunea resurselor, sau despre multe alte chestiuni. Oare doar SIIJ a devenit o problema națională și internațională?”. a conchis Savonea.

La finalul ședinței, Lia Savonea, Simona Marcu și Gabriela Baltag l-au criticat pe Stelian Ion și pentru faptul că ministrul a părăsit discuția pentru a participa la bilanțul de activitate a Direcției Naționale Anticorupție, Savonea susținând că astfel ar demonstra că îi „desconsideră”.

Sursa foto: biroul de presă al Ministerul Justiției

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

46 comentarii

  1. au iesit pdsistele la atac. sunt speriate. bun asa.

    • Tot ce deranjează mafia PSD e un lucru bun pentru România.

      Hai Stelian Ion!

    • Corect ! Dacă se sperie cozile de topor PSD-iste înseamnă că este bine. Astea funcționează ca un turnesol. Se roșesc, este ok.

    • Niste lachei mai toti…de la extrema stanga…la centru-driapta modern

  2. Bravo, Steliane! Daca urla judecatoarele lui Dragnea esti pe calea buna! Jegurile astea vor avea pensii speciale totusi. Cum facem sa le taiem?

  3. Dupa bombardarea Serbiei cu survol pe deasupra Romaniei, cu 2 saptamani inainte ca parlamentul sa ia in discutie aprobarea, s-a terminat suveranitatea. Din 1958 pana in 1999, a facut romanache cum il taia capul, dar acum e democrateala, si jucam cum ne canta altii.

    Dupa 20 de ani de ocupatie a aeroportului Mihail Kogalniceanu, mai indrazneste cineva sa mentioneze suveranitatea? Vrei sa te sustragi regimului de ocupatie in care traieste Gucifer?

    • Din 1958 pana in 1999, a facut romanache cum il taia capul???

      Exact asa au crezut si ungurii. Si ce sa vezi: „În 4 noiembrie 1956 trupele sovietice au intrat din nou în Ungaria. Uniunea Sovietică a justificat intervenția militară și impunerea guvernului János Kádár, în 3 noiembrie 1956, prin responsabilitatea față de Pactul de la Varșovia . Această intervenție a fost o operațiune militară combinată: bombardamente de artilerie coordonate cu acțiuni ale blindatelor (6000 de tancuri). ”

      Asa au crezut si cehoslovacii. Si ce sa vezi: ” în noaptea de 20–21 august 1968, cinci state membre în Pactul de la Varșovia – Uniunea Sovietică, R.P. Bulgaria, R.P. Ungară, RDG și R.P. Polonă au ocupat Cehoslovacia cu o forta armata de 250.000 de soldați”

      Deci chestia aia cu „romanache a facut cum il taia capul” e un basm. Facea ce voia el, dar pana la a incerca un sistem cu mai multe partide si cu alegeri libere. Atunci se cam termina cu suveranitatea si veneau niste baieti cu steaua si cu tancurile si iti aratau ei cat face suveranitatea ta: fix zero

      La noi nu au intrat rusii pentru ca nu a fost cazul, nu pentru ca am avut noi vreo suveranitate babana. Regimul comunist nu era in pericol, sistemul controla complet societatea prin cele mai dure metode, folosind din greu securitatea, armata, militia, armata de politruci si de turnatori.

    • Din cate stiu oamenii care nu au facut istoria cu Esca si cu Europa Libera, Romania s-a opus invaziei din 1968. Asta e supunere fata de URSS?

      Ceausescu a strans zeci de mii de oameni la CC si le-a zis ca asa ceva e gresit. Asta e victima a URSS?

      In 1968, dar si inainte, si dupa, Ceausescu nu a permis trupelor sovietice sa mai treaca pe la Romanica, spre deosebirie de viermii care ne conduc azi. La vizita lui Bill Clinton, cei 2-3 romani cu oo care au incercat sa puna pe strada mesaje anti-razboi, au fost saltati. Abia asta, de azi, e supunere neouresesista.

  4. Dacă tot dictează americani cum sa se procedeze în justiție noastră,sa-i rugam sa ne dea ministru de justitie !!! Nu mai vreau sa vad ghicei la conducere gen Stelica!!!

    • hai ca ai luat 50 de lei pe azi. ajunge si de ardei iute pe langa ciorba?

    • normal. tu vrei rodica stanoiu, bubosul si altii si altii. ia o pauza, momentan sunteti pe tusa. sper ca pentru sute de ani.

    • Cel mai bine ar fi dacă Unchiul Sam, ar impune sistemul lor de justiție, în colonia Romanica.

    • @amok, el nu a luat 50 lei, el a luat 922.51 ruble, dar in copeici ca sa para mai multi…. sa ii ajunga si de vodka puturoasa….

    • Puisor, din ce cotlon de la Langely ne comunici? In Romania, se pune virgula inainte de zecimale. Mai are si steag romanesc botul de stransura… Vomit.

  5. Ai auzit Stelian IoN, cand te mai intalnesti cu ambasadori si alta lume, da-le un mail inainte amazoanelor din justitie si intreaba-le daca ai voie.
    Hhahah!
    Cat tupeu pe rinocerizatele din jurul savonei.

  6. Tutele. E ministru, bre. E om politic..chit ca e la justitie. Sclavonea, sa inteleg ca nu e de acord ambasada Rusiei cu astfel de intalniri?

  7. Pai cum? E voie sa se intalneasca cu reprezentantii ambasadei SUA? Tov dorneanu a mers direct la moscova si doamnele cu pricina nici nu au vazut si nici nu cunosc nimic. Asta o fi constitutional? Intreb pentru un prieten…

  8. Cesemeul este garantul independenței justiției… Ați văzut vreo gușteriță roșie, care să-și fi dat demisia în cazul condamnărilor definitive ale unor judecători și/sau procurori?! Toate aceste bipede se zbat pentru a primii câți mai mulți bani, pentru a avea cât mai multă înfluență, fără răspundere… Ne-au trebuit 30 de ani ca să dam jos procurorul de lângă judecător, în cadrul procesului, în care, teoretic, judecătorul nu este influențat. Am văzut procurori care, în timpul ședinței, și vorbind fără acordul judecătorului, interoga partea cealaltă; iar judele nu a intervenit deloc… ca să nu mai vorbesc despre mușamalizarea prea multor infracțiuni comise de către ”magistrați” – cărora cesemeul nu le găsește nici măcar urme de abateri…

  9. hopa duduițelor, slugi ciumiste, cu cine trebuia să se întâlnească cu ambasadorul maicii rusie? Independența justiției o călcați voi în picioare, mizeriilor umane, vă faceți preș în fața politicului, în contul privilegiilor și a borfașilor care vă asigură sinecuri. Hai, jos cu specialele magistraților, micționăm pe ea independență, și atunci ni se va spune tot de atacul asupra independenții, așa-i sclavelor?

  10. Băi, Coviduț 19,
    Ce, Dracu’, ai facut cu Baltag asta de incă mai dă din gură?! Sa nu-mi spui ca te-ai speriat de salariul baban de magistrat sau de viitoarea pensie specială nesimțită?!
    Hai, repară-ți greșeala! Vezi că Savonea e numai piele și os, zici că e OliveOyl a lui Popeye, așa că ai grijă să nu te înțepi in vreun os, ceva !

    • Scara
      nu ti se pare ca fetele astea trei par sa fi carmit spre Haur ? Mie asa imi spune limbajul pe care il folosesc de la o vreme !

      PS. Tot mai „coclit” ! 🙂

    • Băi, @Su,
      Știi ca ai dreptate! Dacă tot ai zis, m-am mai uitat incă o dată cu mai mare atenție și Băltăgoaia aduce puțin a conațională și nici pentru Savonieră n-aș băga mâna-n foc că n-a fost răpită cu căruța când era mică și se juca păsărica in tărână in fața curții…

  11. A lua pozitie publica, in calitate de magistrat, fata de activitatile politice a unui ministru politic e o grava incalcare a statutului magistratilor. Ce parere are CSM despre aceasta grava incalcare? Sau se mai gandeste pana gastile se echilibreaza.

    • Confuzi cauza cu efectul
      Ambasada s-a bagat in Justitie (intalniri cu procurori, DNA, MJ, CSM, declaratii publice, presiuni PUBLICE, etc) nu invers
      nu s-a incalcat niciun statut, citeste legea

      si in acest caz, duduile au dreptate, suntem o colonie condusa de alte state, ni se dicteaza ce ar trebui sau nu sa facem si cum sa facem daca facem, dar sa facem cum vor ei

  12. Ciumatele roșii, sclavele mafiei din politică, marionete ce fac jocurile ESTULUI MOSCOVIT sunt de o scarbosenie ce ingretoseaza orice om cinstit!

  13. Salut !
    Am trimis Nota de protest nr 1 la ministrul de exerne al Germaniei.
    Am spus ca, ambasadorul lor incalca Conventia de la Viena, din 1968 prin faptul ca se implica public in chestiunile interne ale Romaniei.
    Faceti si voi la fel.
    Trimiteti e-mail la Federal Foreign Office!

    • bravo. ai pierdut timpul degeaba, tot asa. tu habar nu ai ce inseamna sa te implici in problemele interne ale unei tari. cine face asa ceva, in niciun caz nu o face public prin intalniri stiute de toata lumea.

  14. E ok. As fi inceput sa-mi pun intrebari daca-l lauda Savonea.

  15. Cred că ar fi benefică o întâlnire a ministrului cu: Varanul, cu Ciuvică, eventual cu Curea, cu Savaliuc, cu Ghiță, cu Ciutacu, cu Dumitrescu, cu Badea , cu Andronic, Gâdea și alți speciali ai României. A… am uitat de Șoșoacă . Ce-ar fi acolo ar trebui transmis pe TVR 1, moderat de Cristache, de Cristoiu și Bușcu sau Dinescu. Asta dacă madam Gradea ar fi de acord. Invitate speciale: ,,artistele roșii” din articolul de sus…

  16. Savoniera, Toporisca si aia mica a lu’ Marcu , „imbujoratele” membre ale CSM , de la o vreme par sa „cocleasca” tot mai mult daca e sa ne luam dupa gretosul limbaj patriotard pe care il folosesc !

    PS. Alooo ! Am depasit cu 30 de ani epoca aia la care va raportati fetelor ! :))))

  17. Doamnele se exprima si se comporta ca niste țațe …Serios? Asa se exprima un înalt magistrat?! Sau ca la consultari cand o magistrata urla teatral la ministru:luati mana de pe justitie!
    Dar partea buna pan la urma e ca ne confirma ca acum avem ministru !
    Eu, unul,imi pun mari sperante in acest ministru!

  18. 1) Judecatoresele astea nu reprezintă PSD ci au fost alese de judecătorii romani sa_i reprezinte. Dacă ați fi împărțiali ar trebui sa recunoașteți ca ele au 100 % dreptate. Nu sunteți, va amăgiți ca SUA sau Germania vor binele României.
    Nu o sa treacă mult și o sa vedem cum oamenii politici din PNL sau USR vor fi șantajați de procurori. Tot procurorii cu ajutorul serviciilor ii vor șantaja pe judecători pt a obține soluții favorabile.
    Mai vorbim!

    • Avramut,
      La „2)” te-ai taiat ?! :))

      PS. S-au te-a taiat si nu ai luat telefonul cu tine ? :)))))

  19. S-a adus atingere independentei coruptiei, poate. Cand Dragnea dadea ordine justitiei prin Tudorel Toader, era ok. Savonea, Baltag, Netejoru etc, trebuie sa plece de la carma justitiei.

  20. 1. Numai într-o colonie vin trimișii Înaltei Porți să „consilieze” (să dea ordine) unor magistrați.
    2. Cucoanele Savonea și Baltag sunt ultimele care ar trebui să discute despre cuvântul „independență” ele fiind prietenele pușcăriașului de la Rahova. Împreună cu Liviu Dragnea, securistul Tudorel și kominternistul Dorneanu acestea și-au dorit o justiție „independentă” unde se dictau sentințele de la sediul din Kiseleff sau din Alexandria, piramida faraonului Teleormanon.

  21. Mai degraba atentat la adresa crimei organizate din justitie decat a Romaniei.

  22. scursurile din justitia ciumei rosii,au iesit la atac.. semn clar de fricá.. taman ele vorbesc de
    independența..slugile puscariasului dragnea nicolae, ale lui dorneanu si tudorel toader..ati pus umarul la distrugerea tarii si crearea acestui stat mafiot dupa chipul si asemanarea mafiei camuflatà partid ..PSD..din care se vede ca faceti parte si voi, javrelor

  23. mda ce sa zic… din nou Gabriela Baltag, marea desteapta si marea bagata in seama a Justitiei din Romania isi da cu parerea… marea profesionista care a intrat la facultatea de drept la 21 ani, in ultimul an de comunism, pe vremurile cand la faculatea de drept intrau toti prostii…si care isi trece in CV si numarul de copii… halal membru CSM… extrapoland acu 30 de ani, cei mai buni elevi din liceu dadeau la medicina si politehnica iar olimpicii la stiinte iar la drept in cel mai bun caz dadeau elevi de nivel mediu…astia is acuma in CSM si isi dau cu parea cand acu 30 de ani de abia puteau sa lege cu coerenta un argument logic … Dna Baltag este exemplul ilustru al unei specii (no doctorii, inginerii, profesorii care au contribuit la dezvolarea tarii astei) care in ultimii 30 de ani a fost pe val nu datorita sclipirii mintilor ci mai degraba a disponibilitatii lor de a modela legea cu si pentru hoti

  24. Cu o justitie care pentru un cetatean care a furat 16 lei a primit pedeapsa de 9 luni cu executare,iar alti cetateni cu influenta care au furat milioane sau zeci,sute de milioane de euro aceeasi justitie da pedepse cu suspendare sau de 2-5 ani cu executare fara a se urmari recuperarea prejudiciului cred ca trebuie sa vina altii din afara care sa faca dreptate in tara asta pentru ca se vede cu ochiul liber si de catre orice nepriceput ca oricit de oarba ar trebui sa fie justitia numai asa nu este ,de fapt la noi se face injustitie de cele mai multe ori

    • Sunteți un om rău! De ce atacați independența „justiției”?

      Prețul cafelei pe care cetățeanul din Roman a furat-o a fost de 17 lei! Nu de 16 lei!

      Și a achitat și prejudiciul. Deci la nivel practic furase 0 lei.

      Așa că vă rog să respectați independența „justiției”…

  25. Subțire, ridicol de subțire. De când nu are voie un ministru sa se întâlnească cu străini?
    Sunt disperați aliații lui Dragnea din justiție. Sunt pe făraș și o știu.
    Da-i înainte Stelian Ion!

  26. politicianismele sunt gretoase, eludeaza gandirea…

    am o intrebare pentru toti activistii politici de pe-acilea, urmasi ai activistilor pcr!

    recunosc ca nu cunosc mizele politice legate de relatiile dintre guvernare si csm…

    pun o problema de principiu…

    in cadrul aranjamentelor politice internationale, e vorba de Nato si de UE, Romania are statut egal cu celelalte tari sau nu are acelasi statut?

    adica vreau sa intreb, in care tara din UE ministrul de justitie din respectiva tara s-a consultat cu ambasadorul roman pe probleme de justitie, intelegand prin aceasta consultare ajungerea la o platforma comuna de intelegere a problemelor juridice, in cadrul integrarii juridice a tarilor din UE?

    mai exact, ambasadorii nostri din Ungaria si Polonia au avut intrevederi cu ministrii de justitie din respectivele tari privind respectarea democratiei si a statului de drept?

    in chestiunea aceasta a distributiei puterilor in stat, executiva, legislativa, judecatoreasca, unde intra consultarea cu ambasadele straine?

    mai functioneaza acest principiu montesquiean in noile realitati ?

    eu zic ca sa abandonati strigatul a la Mita Baston si sa puneti o problema in termeni de principii!

    altfel, totul miroase a hahalerism

    • @stefan cel mic, mic de tot _ „…in cadrul aranjamentelor politice internationale, e vorba de Nato si de UE, Romania are statut egal cu celelalte tari sau nu are acelasi statut? ”

      Dap! Și eu mă întreb, oare de ce România are MCV și Statele Unite n-au?! Nu sunt state egale, cu același nivel al democrației ? …Pe bune?!

      Apoi, dl Stelian Ion este politician și nu doar că se poate întâlni, dar are obligația de a se întâlni cu politicieni din alte state. Doamnele „dragniste” sunt magistrați care NU au voie să exprime public opinii politice (cf. Legea nr. 303/2004, art 9, 11, 18, 99 șcl.).

      Prin urmare, aștept inițierea demersului CSM de sancționare a magistraților care s-au pronunțat critic cu privire la relațiile României cu partenerii săi, state cu democrații consolidate.

  27. !Florin

    Sunteti adorabil, absolut adorabil!

    eram odata in troleibuzul 84, vreo trei tineri vorbeau tare si foarte vulgar…

    un domn le atrage atentia….raspunsul a fost exact ca al domniei-voastre: unde scrie ca nu avem voie sa vorbim cum vrem noi ?

    exista legi si exista principii!

    problema de fata se pune la nivel de principiu!

    pesemne ca asistam la un conflict intre puterea executiva si puterea judecatoreasca…habar nu am care sunt mizele aici….

    parerea mea este ca asa cum in cursele de ogari exista un iepure de plus care este tras in fata ca ogarii sa aiba dupa ce fugi, asa vi s-a dat spre alergare *Dragnea*…vorba aia, daca *’Dragnea* nu era el trebuia inventat…ca sa aiba unii ca domnia-voastra sa gaseasca cu usurinta explicatiile de care ar avea nevoie..sa nu trebuiasca sa-si bata capul….