G4Media.ro

Ministrul israelian al Apărării: Comunitatea ultraortodoxă a țării trebuie să împartă povara…

Foto: Captură video

Ministrul israelian al Apărării: Comunitatea ultraortodoxă a țării trebuie să împartă povara serviciului militar

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a stârnit o dispută politică după ce a declarat că membrii comunității ultraortodoxe din țară trebuie să împartă povara serviciului militar, scrie The Guardian.

În timpul unei conferințe de presă susținută miercuri seară, Gallant a declarat că nu va introduce un proiect de lege privind recrutarea militară – legislația care îi scutește pe cetățenii haredi de recrutare, care expiră la sfârșitul lunii martie – decât dacă va avea sprijinul tuturor facțiunilor din guvernul de coaliție al lui Benjamin Netanyahu, format din partide de dreapta și ultraortodoxe.

„Tora a ținut în siguranță poporul evreu în timpul celor 2.000 de ani de exil. Acestea fiind spuse, fără o existență fizică, nu există o existență spirituală. Provocările de securitate de la ușa noastră o dovedesc: toată lumea trebuie să își asume povara”, a spus el.

Serviciul militar este obligatoriu pentru bărbații și femeile evrei din Israel, cu excepția comunității ultraortodoxe. Acest aranjament există, într-o formă sau alta, de la înființarea statului în 1948, când doar aproximativ 400 de bărbați Haredi erau eligibili.

Cu toate acestea, pe măsură ce populația ultraortodoxă a crescut – se preconizează că această comunitate va reprezenta 16% din populația țării până în 2030 – dezbaterile privind recrutarea, integrarea în forța de muncă și ciocnirile dintre stilul de viață religios și cel laic au devenit probleme politice presante.

Un alt ministru al cabinetului de urgență pentru război, centristul Benny Gantz, a salutat apelul lui Gallant de a elimina scutirile generale pentru cetățenii ultraortodocși, ceea ce i-a determinat pe unii politicieni ultraortodocși să-i acuze pe cei doi că se folosesc de această problemă pentru a încerca să doboare guvernul Netanyahu. În cazul în care nu se poate ajunge la un acord asupra proiectului de lege militar, partidele ultraortodoxe ar putea părăsi coaliția, declanșând noi alegeri.

De asemenea, Gallant l-a sfidat pe Netanyahu în luna martie a anului trecut, cerându-i premierului să renunțe la controversata sa reformă judiciară. Netanyahu a fost nevoit să revină asupra deciziei de a-l demite pe Gallant după ce protestele în masă au dus la paralizarea Israelului.

Cu toate acestea, ministrul apărării a votat ulterior, în iulie anul trecut, în acord cu guvernul, pentru a aproba prima parte a pachetului de revizuire.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...