G4Media.ro

Ministrul Energiei, după anunțul SUA privind construirea reactoarelor modulare din România: ”Fosta…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Energiei, după anunțul SUA privind construirea reactoarelor modulare din România: ”Fosta termocentrală va primi o nouă viaţă, va reintra pe harta energetică a României”

Ministrul Energiei Virgil Popescu a afirmat, cu ocazia anunţului făcut de către preşedintele SUA Joe Biden, la Summit-ul G7, de a finanţa cu 14 milioane de dolari etapa preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici (SMR) din România, că vor fi multe beneficii pentru comunitatea din Doiceşti, deoarece „fosta termocentrală va primi o nouă viaţă, va reintra pe harta energetică a României, oferindu-le locuitorilor din Doiceşti prosperitate, locuri de muncă, dezvoltarea comunităţii şi acces la energie curata şi sigură, fără poluare”.

„La aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA, preşedintele Joe Biden a confirmat la Summit-ul G7 că relaţiile dintre cele două state sunt foarte strânse. În cadrul parteneriatului româno – american, pe palierul energiei, preşedintele SUA a anunţat că vor investi alte 14 milioane de dolari în ”Etapa Preliminară a studiilor de inginerie şi proiectare pentru dezvoltarea SMR (reactoare modulare mici din România). Până în prezent SUA au sprijinit deja dezvoltarea SMR-urilor în ţara noastră pentru realizarea unui studiu amănunţit, care a durat 18 luni, în urma căruia am identificat amplasamentul fostei termocentrale de la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. Anunţ care a fost făcut la Bucureşti alături de partenerii americani. Decarbonizare fără energie nucleară nu se poate, de aceea sunt foarte importante investiţiile pe care le facem. Vreau să le mulţumesc preşedintelui României Klaus Iohannis şi prim – ministrului Nicolae Ciucă pentru susţinerea extinderii programului nuclear civil în România şi pentru implicarea pe care au avut-o în extinderea parteneriatului strategic dintre cele două state”, a scris Virgil Popescu, duminică pe Facebook.

El a mai spus că investiţiile vor avea efecte pozitive în domeniul energiei, dar şi pentru întreaga economie.

„Totodată, aş dori să dau asigurări că pentru dezvoltarea acestui proiect se respectă cele mai înalte standarde de securitate nucleară, care să ofere siguranţă populatiei şi atenţia cuvenită mediului. Statele Unite sunt implicate în cel mai complex şi avansat program de dezvoltare a Reactoarelor Modulare Mici. Tehnologia americană NuScale este aprobată de către Comisia de Reglementare din SUA, din 2020. Decizia a fost luată la finalul unui proces amplu de testare, care a durat peste 10 ani şi a costat peste 500 milioane dolari şi peste 2 milioane ore de muncă. Comisia de Reglementare din SUA este unul dintre cei mai apreciaţi şi stricţi reglementatori nucleari din lume. În acelaşi timp, şi în România vor fi urmate toate procedurile de autorizare şi reglementare aplicabile. Etapa Preliminară a Studiilor de Inginerie şi Proiectare pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici din România constă în iniţierea unui pachet de studii şi activităţi de inginerie şi proiectare, precum şi analize tehnice ale amplasamentului, elementele esenţiale ale definirii proiectului prin raportare la cerinţele de autorizare şi reglementare naţionale şi internaţionale aplicabile”, a adăugat Popescu.

Ministrul Energiei a mai precizat că România are peste 25 ani de experienţă în operare la cele mai înalte standarde de siguranţă, a celor două reactoare de la Cernavodă, care se află în topul mondial în ceea ce priveşte productivitatea, pe locurile 1 şi, respectiv, 3.

„Avem o comisie de reglementare cu multă experienţă şi în strânsă colaborare cu Comisia de Reglementare din SUA, cu Agenţia pentru Energie Atomică de la Viena, precum şi cu cele mai înalte organizaţii din domeniul energiei nucleare, la nivel mondial. Avem oportunitatea de valorifica această experienţă şi a ne implica într-un proiect solid, care va asigura României energie curată la preţuri accesibile, dezvoltare pentru comunitatea locală, locuri de muncă, formarea unei noi generaţii de ingineri şi poziţionarea României ca un centru regional de pregătire a viitorilor operatori, dar şi ca hub pentru producţia şi asamblarea de componente. Dar înainte de toate aceste beneficii, ne uitam la beneficiile pentru comunitatea din Doiceşti – fosta termocentrală va primi o nouă viaţă, va reintra pe harta energetică a României, oferindu-le locuitorilor din Doiceşti prosperitate, locuri de muncă, dezvoltarea comunităţii şi acces la energie curata şi sigură, fără poluare, spre deosebire de modul în care opera termocentrala în trecut. Energia nucleară este o sursă curată şi sigură de energie, care în prezent aprinde 1 din 5 becuri din România prin funcţionarea Centralei de la Cernavodă”, a conchis Virgil Popescu.

În luna noiembrie a anului trecut, preşedintele Joe Biden şi preşedintele Klaus Iohannis au anunţat planul de a construi o centrală mică de reactoare modulare (SMR), prima de acest fel în România, în parteneriat cu US NuScale Power. Prin acest proiect este adusă cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte critică a Europei, potrivit unui comunicat oficial al Casei Albe.

sursa: News.ro, Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Popescule, 30 de ANI va ajung sa finalizati proiectul maret?!!!!
    Hai, 50 sunt de-ajuns?!!!

  2. Daa, s-au făcut studii și cercetări la greu acolo, în America, dar totuși există vreun reactor din ăsta modular care să funcționeze în America ?
    Proiectul ăsta măreț nu are și o dată exactă când se va produce primul kilowat nuclear (modular) în spațiul mioritic ?

  3. Realitatea este că noi vom fi țara unde se va experimenta tehnologia de aceea sunt americanii așa darnici. Dacă vreți energie verde de ce nu finalizați investițiile în hidrocentralele nefinalizate.

  4. Don Vergil amestecă lucrurile rău de tot! Dacă avem experiență de peste 30 de ani la Cernavodă( adevărat) de ce blocați epigonilor finalizarea centralei cu încă două grupuri? Unde e finanțatea americană de 7 mld $ bre,nea Vergil, fost vânzător de motorine/ benzine la Severin? Acum ne minți cu nerușinare că faci și dregi la Doicești( total fals) dar nu spui ce faci la Cernavodă,că ai anunțat finanțate americană pentru grupurile 3 și 4 !! Alungi in contractant angajat acum doi ani ca să vorbești azi de ce nici în America nu e! SMR poate fi o tehnologie a viitorului,bre,noi crăpăm acum de riscul unui black- out dangerous! Mai dangerous decât vă imaginați voi cu iresponsabilitatea dată de lipsa bunei credințe!

  5. Ce înțelegem în spatele acestor cuvinte domnilor guvernanți? Acest mesaj cui ii este adresat? Suma pe care o afișați în acest mesaj pompos este pt.cafea și secretare.Proiecte nefinalizate în u s a.Vorbiti despre proiecte de asemenea anvergura fără sa gândiți.Pe unii din noi ne luați de prosti.