G4Media.ro

Ministrul Educației, întâlnire cu reprezentanţii colegiilor naţionale pe tema admiterii în clasa…

Foto: Gov.ro

Ministrul Educației, întâlnire cu reprezentanţii colegiilor naţionale pe tema admiterii în clasa a IX-a

Ministrul Sorin Cîmpeanu a participat la o dezbatere cu reprezentanţii colegiilor naţionale despre admiterea în clasa a IX-a, context în care au fost clarificate punctual transformările pe care le generează aplicarea măsurilor de reformă din proiectul Legii învăţământului preuniversitar, informează Ministerul Educaţiei, conform Agerpres.

Potrivit comunicatului semnat de ministrul Cîmpeanu, la dezbaterea „Susţinerea excelenţei şi admiterea în clasa a IX-a” au participat reprezentanţi ai celor 211 colegii naţionale.

„Discuţiile au fost relevante, în contextul nevoii de reformă a sistemului de învăţământ, de sprijinire în egală măsură a excelenţei şi echităţii, de consolidare a unităţilor de învăţământ care sunt capabile de performanţă. Proiectul Legii învăţământului preuniversitar este un răspuns onest, coerent şi asumat la schimbările profunde din societatea românească”, afirmă Sorin Cîmpeanu, conform sursei citate.

În cadrul dezbaterii au fost clarificate punctual transformările pe care le generează aplicarea măsurilor de reformă din proiectul de lege:

„Admiterea în clasa a IX-a în unităţile de învăţământ cu statut de colegiu naţional introduce un echilibru între excelenţă şi echitate, inclusiv prin posibilitatea ca acestea să organizeze concurs propriu de admitere pentru ‘maximum 90% din totalul locurilor pentru clasa a IX-a’. Consolidarea şi creşterea autonomiei unităţilor de învăţământ capabile de performanţă este esenţială. Colegiile naţionale care înfiinţează clase de excelenţă trebuie să obţină statutul de unitate-pilot de excelenţă prin ordin al ministrului educaţiei. Procedura de acordare a statutului de unitate-pilot de excelenţă se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei, la propunerea Centrului Naţional de Excelenţă”, a explicat Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, în unităţile-pilot de excelenţă se pot desfăşura activităţi suplimentare de învăţare cu elevii capabili de excelenţă.

” Elevii înscrişi în formaţiunile de studiu din aceste unităţi beneficiază de programe educative care le respectă particularităţile de învăţare şi de orientare a excelenţei. Aceste programe vizează aprofundarea învăţării şi presupun gruparea pe abilităţi, respectiv îmbogăţirea curriculumului cu noi domenii de mentorat şi transfer de competenţă, de accelerare a promovării, conform ritmului individual de învăţare. Resursele umane, curriculare, informaţionale, materiale şi financiare pentru susţinerea elevilor capabili de excelenţă se asigură de Ministerul Educaţiei, prin DJIP/DMBIP, potrivit normelor metodologice elaborate de Ministerul Educaţiei”, a arătat ministrul.

Totodată, absolvenţii clasei a VIII-a pot fi înscrişi în clasa a IX-a fără susţinerea evaluării naţionale sau a concursului de admitere la colegiul naţional şi peste numărul maxim de elevi cuprins în respectiva formaţiune/clasă, dacă au obţinut, pe parcursul gimnaziului, premiul I la etapa naţională a olimpiadelor şcolare organizate şi finanţate de Ministerul Educaţiei sau au obţinut premiile I, II sau III la competiţii internaţionale recunoscute de Ministerul Educaţiei.

Acesta a evidenţiat că sistemul de educaţie susţine şi motivează excelenţa în învăţare în sensul atingerii maximumului de potenţial al fiecărui elev, excelenţa în predare, stimularea modelelor de bune practici din rândul cadrelor didactice, dar şi excelenţa instituţională.

„Centrul Naţional pentru Excelenţă va iniţia acţiunile de identificare şi promovare a elevilor capabili de excelenţă, va elabora şi asigura implementarea unor programe de parteneriat cu diverse instituţii din ţară şi străinătate, cu organizaţii neguvernamentale, cu comunitatea locală în scopul îmbunătăţirii condiţiilor şi resurselor necesare educării diferenţiate a elevilor capabili de excelenţă. Se vor aloca resursele necesare pentru organizarea activităţii de pregătire a loturilor olimpice naţionale/judeţene/ale municipiului Bucureşti. Elevii capabili de excelenţă pot promova doi ani de studii într-un an şcolar la decizia unităţii de învăţământ, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei”, a completat ministrul.

Cîmpeanu a reiterat că sistemul formal de educaţie trebuie să fie flexibil pentru a răspunde nevoilor diverse ale celor implicaţi şi, concomitent, să susţină excelenţa în învăţare şi în predare.

„Educaţia este o prioritate reală la toate nivelurile, iar împreună ne asumăm responsabilităţi pentru susţinerea acesteia, astfel încât să fie accesibilă tuturor, în mod echitabil şi în concordanţă cu interesul, cu abilităţile şi cu potenţialul fiecărui elev”, a subliniat el”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Aștept copii la meditatii, de mâine se dublează tarifele. Cine vrea sa intre, garantez sigur. Doar eu fac subiectele, nu?

    • Scopul acestei legi, este de a da posibilitatea celor cu bani si pile sa intre la liceele la care vor, chiar daca nu merita.
      Iar noul tip de bac promovat de io4anis-tampeanu este chiar anularea excelentei, anularea diferentei dintre elevii capabili, studiosi si seriosi si loaze, adica anularea excelentei.

    • Profa de mate, tu faci subiectele, dar le va sti si directorul tau, deci la nevoie le va sti si ministrul educatiei, pentru intreg aparatul de partid… Toti copiii NOMENKLATURII actuale vor ajunge la colegii nationale… Altfel, cu examen national si repartizare computerizata era mai greu…

  2. Salvăm prim-plagiatorul țării? Salvăm. Da, să trăiți!

  3. Admiterea la Liceu , ar trebui sa se faca si cu Nota 5 . Evident ca la Liceele de Elita nu se intra cu Nota 5 . La Liceele de Elita , se intra numai cu Nota 8 virgula 50 in sus .

  4. Eu nu am dat Bacalaureatul la Matematica . In Liceu la Matematica aveam numai Note de 5 si 4 . Examenul la Bacalaureat , am dat la Limba Romana cu Nota 5 , la Economie Politica cu Nota 5 si la Merceologie , proba Practica cu Nota 6 . Parca cu Nota 5 virgula 33 am luat Bacalaureatul . Trebuie Diploma de Bacalaureat la Casa de Pensii .

  5. Campeanu este un aventurier inconștient! Nu poți să răstorni pe dos un sistem fără a avea justificări solide și prezentate detaliat din care să rezulte aceste modificări. Justificări de genul ,,este un răspuns la schimbările din societate” nu reprezintă argumente serioase de a fi luate în seamă, mai mult vorbe generale.

  6. De ce vrea să renunțe la cel mai obiectiv sistem de repartizare posibil nu pricep dar pare că doar așa vor putea unii sa intre la liceele la care trebuie….
    Acum era mult mai greu sa intri cu pile, functiona f bine repartizarea și nu se puteau face mânării.

    • Cum e obiectiv cand subiectele sunt de dificultate atat de mica incat sa poata lua 5 si cei din rural, ceea ce determina ca intre un elev bun (nota peste 9 la o evaluare serioasa) si un elev nu cine stie ce (nota 8 la o evaluare serioasa) sa nu mai fie nicio diferenta?!?

      Ambii vor avea 9.95 la Evaluarea Nationala! Adica karaoke! Ca d’aia a cerut Campeanu testare „Brio” la nici o saptamana dupa Evaluarea Nationala – caci EN nu valoreaza nimic!

      Daca plangi dupa obiectivitate, cere examen greu, cu subiecte unice pe tara, eventual dat de doua-trei ori, in serie, la fiecare materie (daca crezi ca se poate intampla ca elevul sa aiba o zi proasta. Ca n-o avea trei zile proaste in serie …)

  7. Acum nu se mai dau Examene de Intrare la Liceu ? Este Intrare Computerizata ? Computerul face alegerea daca Elevul Intra la Liceul Mihai Viteazu sau la un Liceu Tehnologic ? Computerul decide viitorul elevilor ? Nu este bine !

  8. Scopul acestei legi, este de a da posibilitatea celor cu bani si pile sa intre la liceele la care vor, chiar daca nu merita.
    Iar noul tip de bac promovat de io4anis-tampeanu este chiar anularea excelentei, anularea diferentei dintre elevii capabili, studiosi si seriosi si loaze, adica anularea excelentei.

  9. Licee private cu bani de la stat, asta se doreste.
    Admiterea organizata de colegii da unda verde la spaga. Unii vor sti dinainte de examen subiectele, subiecte care se pot cumpara prin diferite metode.
    Bravo Tampeanule, e ideea ta sau a aluia de la Cluj cu nume de „portar”.

  10. Ar trebui sa se intre la Licee in Provincie si cu Nota 5 , pentru ca si Elevii din Provincie sa mearga la Liceu . Copiii din Provincie au greutati , trebuie sa mearga cu Vitele la Pascut , au grija de Gospodarie , iar in Provincie nu sunt Licee de Matematica Fizica , ca sa se intre cu Media 8 virgula 50 .